Sztárok

Megvan a trónörökös – íme az új belga király

Vasárnap, Belgium nemzeti ünnepén, az első belga uralkodó trónra lépésének évfordulóján II. Albert király átadta hatalmát a koronahercegnek, Fülöpnek. Európa legszürkébb hercege került trónra a kontinens legbájosabb hercegnéjével.
További képek, itt!
További képek, itt!

A szerény, visszahúzódó herceg nem járt diszkókba, nem voltak látványos viszonyai

Születésekor nem lehetett tudni, hogy Fülöp király lesz-e vagy sem. Akkor még nagybátyja, I. Baldvin ült a belga trónon, ám neki és feleségének, Fabiola királynénak nem született gyermeke, így örököse az öccse lett, aki II. Albert néven lépett trónra. Ekkor vált Fülöp trónörökössé, kapta meg a Brabant hercege címet. Egész életében szorgalmas gyerek volt: Oxfordban majd a kaliforniai Stanford Egyetemen tanult, a hadsereg vezérőrnagya és a haditengerészet ellentengernagya lett. A szerény, visszahúzódó herceg nem járt diszkókba, nem voltak látványos viszonyai, szívesebben vezette sportrepülőgépét, mint bulizott. Nem is volt túl népszerű, rá is akasztották a szürke herceg becenevet. A mélyen katolikus, konzervatív herceget sokszor élesen kritizálták a felvilágosult, liberális országban, sokan szívesebben látták volna helyette a trónon a húgát, Astrid hercegnőt, aki a Habsburg családba házasodott be, Habsburg Ottó unokaöccséhez, Lőrinc herceghez ment férjhez, így titulusai között ott van az Ausztria és Magyarország hercegnéje is.

Csodát tett vele a felesége

A változás a kilencvenes évek végén következett be, a herceg ekkor ismerte meg Mathilde d’Udekem d’Acoz-t, egy belga és lengyel grófi család sarját. A gyönyörű, művelt, franciául, hollandul, németül, angolul, spanyolul, olaszul tökéletesen beszélő, szórakoztató grófkisasszony felkavarta Fülöp életét, aki a lány mellett megcsillogtatta humorát, és végre elkezdte élvezni az életet. Matilda bentlakásos katolikus iskolákba járt, summa cum laude egyetemi diplomát szerzett pszichológiából, de elvégezte a logopédia szakot is. Ez utóbbi közelebb állt hozzá, logopédusként helyezkedett el: dolgozott Kairóban, Latin-Amerikában és a Közel-Keleten is 1995–99 között.

Négy gyermekük született

Fülöp és Matilda 1999-ben házasodtak össze Brüsszelben. Az új trónörökösné férje népszerűségén is nagyot lendített, az alattvalók 70 százaléka szerint Fülöp „sokkal jobb fej” ma, mint az esküvője előtt. Ehhez az is közrejátszott, hogy négy gyermeket adtak a monarchiának: Erzsébet hercegnő 2001-ben, Gábor herceg 2003-ban, Emánuel herceg 2005-ben, Eleonóra hercegnő 2008-ban született. Közülük majd valamikor a legidősebb, Erzsébet hercegnő követi apját a trónon.

Megvan a trónörökös - íme az új királyMiért mondott le a király?
A 79 éves Albert király húsz évvel a trónra lépése után a korával és egészségügyi problémákkal indokolta a lemondását. Valószínűleg azonban más ok is meghúzódik a háttérben. Évekkel ezelőtt kiderült, hogy a háromgyermekes Albert királynak van egy törvénytelen lánya is. A király soha nem ismerte el őt sajátjaként, ám a most 45 éves Delphine Boel néhány hete bírósághoz fordult és DNS-vizsgálatot követelt. A bíróság őszre napolta a döntést. A király pedig inkább lemondott, mint hogy a botrányos ügy árnyékot vessen a trónra.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top