Sztárok

Észbontók: A plázacica esete a vetélkedővel

"Erősségem a történelem és a bulvár" – mondta a dekoratív hölgy, majd sokat pislogott és rávágta, hogy Fahrenheitben a szél sebességét mérik.

Tudom, álszentnek tűnik, de akkor is kicsit húzom a számát egy olyan műsor láttán, ami mások megalázásáról szól. Vagy arról, hogy kihasználják az emberek tudatlanságát. De van egy határ, ahol ezt az érzést el kell engedni. Szerintem ez az Észbontók. Ugyanis ha egy ember nem lát tovább az orra elé kitett kanárisárga koktélnál, és nem veszi észre, hogy a játék tulajdonképpen arról szól, hogy milyen hiányosságai vannak, akkor az ilyen ember megérdemli a sorsát.

A Viasat3-on futó műsor házigazdája, Kovács Áron persze a műsor elején leszögezi, hogy “ez kérem itt az emberismeret és az intuíció vetélkedője”. Vagyis minden promó ellenére nem arról szól, hogy szétröhögjük magunkat mások ostobaságán, hanem arról, hogy mennyire tudunk mások fejével gondolkodni. Ja persze… A show pofonegyszerű, egy diszkóban két csapat mérkőzik meg egymással – az első adásban a rúdtáncos lányok és a küzdősportos fiúk. Nevezzük őket „játékosoknak”. Egy másik szobában, kanapén ülve, koktéllal a kezükben ülnek az „észbontók”. A játékosok dolga, hogy eldöntsék, vajon az észbontók képesek-e eltalálni a helyes választ, és megválaszolni a nekik feltett kérdést. Leegyszerűsítve: jól működnek-e a mindennapi előítéletek a műkörmös szilikonbabákkal vagy a kockafejekkel szemben.

Rúdtáncos lányok
Rúdtáncos lányok

A rúdtáncos lányoknak három fiúra kell „ráhangolódniuk”. A másik szobában ülő három fiú között van egy elsőre kockának tűnő szemüveges srác, egy felállított hajú focistaképű és egy Don Juan. A küzdősportos fiúk három lányt kaptak, Angelikát, Esztit és Laurát, ők a mellméretük szerint növekvő sorrendben ültek le a kanapéra. „Erősségem a bulvár és a történelem, és hosztesz vagyok” – mondja Angelika. Ez nagyjából mindegyikükre igaz, ó, te jó ég! Mi lesz itt?  

Küzdősportos fiúk
Küzdősportos fiúk

A vetélkedőnek elnevezett, de inkább tragikomédia műfajába sorolható műsorban van kifejtős kérdés, “Igaz vagy hamis?” rész, és tippelős játék is. De mindez nem érdekes. Mert az ember azért nézi, hogy a világ leghülyébb eszmefuttatásait végighallgassa a magukat piszok komolyan vevő emberektől. Így futunk bele a három észbontó fiú beszélgetésébe, akik szerint a kurkuma egy nyakra mért halálos ütés. „A kamikaze az egy olyan, amikor japánok vadászgéppel belementek az ellenségbe. A harakiri pedig amikor hason szúrod magad, tehát a kurkuma az elég japános, biztosan egy nyakra mért halálos ütés” – mondják a fiúk. A rúdtáncosok pedig rosszul tippeltek, nagyvonalúan biztosra vették, hogy egy fűszert még a srácok is ismernek. Bukták a pontot, de jöjjön a nagy mellű Angelika, és kígyómintás nacija.

Rúdtáncos lányok észbontói
A rúdtáncos lányok észbontói

A három bulvárban jártas hölgy kérdése: Igaz-e, hogy 1949-ben járt ember először a Holdon. „Hát nem 49-ben, hanem sokkal korábban, még a második világháború előtt!” – vágja rá azonnal az első. Itt nyúlok először a távirányítóért, mert könyörgöm az égre, “hát ezt így hogy”? Végül a három hölgy abban marad, hogy ez az állítás igaz, bár nem tudnak pontos dátumot. Hangos röhögés a stúdióban, örülnek a küzdősportos fiúk, akik biztosra vették, hogy mivel ez nem volt benne a legutóbbi pletykalapban, a választ sem fogják tudni. Igazuk is lett.

Küzdősportos fiúk lányai
Küzdősportos fiúk lányai

A következő körben fotókról kell felismerni embereket. A fiúk megkapják Faludy György portréját, akit először átkeresztelnek „nem mai fazon Faludy Bélának”. Azért később csak sikerül rájönniük a megoldásra. Örülünk nagyon. A csajoknak Einsteint kell felismerniük, és kérem, a nyelvkinyújtós képre azonnal rávágták a megoldást. Csak úgy sugárzik az IQ.

Jön a harmadik kör: hová lehet ezt még fokozni? Konkrét kérdésre kifejtős válaszokat kell adni. A fiúk megkapják a „Ki az eunuch?” kérdést. „Na. Én nézem a sorozatot, a Trónok harcát. Abban van egy pasi, akinek ez a származása. Távoli földrészről érkezett, egy ilyen bevándorló, diplomata, és bár szerintem nem számít, de kasztrálva van” – ecseteli Don Juan, aki szerint az eunuch egy távolról érkező bevándorló diplomata. Mindegy. Hátha a következő jobban megy. „Mit jelent az, hogy tótágast áll?” A fiúk szerint a tótból kell kiindulni, mert az régebben egy népcsoport volt, és jellemzően vargák, és azért állnak, mert sokáig vártak valamire. Újabb hatalmas vihogás a stúdióban a bejátszás után. Szóhoz sem jutunk, de ez van. 

Ezután jön még egy, “Hány fokon olvad a vas?” kérdés. A kocka fiú azon hüledezik, hogy egy sütőben lehet 200 fok, hát ilyet! A pasik szerint 300, a lányok szerint, ha a jég 0, akkor a vas 1000, mert az olyan kerek szám. A küzdősportosok pedig pontosan eltalálták a lányok gondolatmenetét, jár a pont. A műsor épp itt feneklik meg. Nincs több bejátszás, nem lehet többet röhögni az észbontókon. Innentől már a csapatoknak kell négy kérdésre helyesen válaszolniuk. Unalmas kérdésekre unalmas válaszok jönnek, a „jaj, ne súgjatok már egymásnak” felkiáltással még Kovács Áron sem tudja megmenteni a helyzetet. 

Utazik a szél
Utazik a szél

Nyertek a küzdősportos fiúk, jön a csavar. Kis ajándék: vetkőző nős toll. Nagy ajándék: görög utazás. Angelika és a másik két észbontó pedig kap egy kérdést: „Amerikában mit mérnek Fahrenheittel?” A: földrengés, B: szélsebesség, C: hőmérséklet. A fiúknak pedig a két ajándékot két olyan lehetőségre kell rátenniük, ami szerintük felbukkan majd a hölgyeknél. Görög utazás megy a szélsebességre, mert az tuti, hogy nem tudják a jó választ. „A hőmérsékletet azt kizárhatjuk” – vágja rá azonnal dús keblű Angelika, aki szerint a fahren az németül az utazás, és akkor a kifejezés az a szélsebességet jelenti. Utazik a szél, a küzdősportos fiúk pedig Görögországba.

Bennünk pedig már csak egy kérdés merül fel: vajon a kanapén ülő „észbontók”, tudták, hogy minek a részesei?

Friss: Kérdésünkre azt az információt kaptuk, hogy a kanapén ülő “Észbontók” nagyjából tisztában voltak a szereplésükkel, és ajándékot kaptak a részvételért.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top