Sztárok

Mi lett velük? Udo, Christa, Brinkmann professzor és a többiek

A Fekete-erdei kórház a német filmgyártás egyik leggyönyörűbb, 70 epizódból álló filmcsokra, amire a magyar tévénézők közül máig sokan emlékszünk. Megnéztük, mi történt kedvenc kórházi dolgozóinkkal.

A Die Schwarzwaldklinik néven született sorozat ma, a Grace Klinika, a Vészhelyzet és a Jóban Rosszban korában úgy fest, mint egy néhai kedves ős, akire csak párásodó tekintettel tudunk gondolni. A kórházas sorozat a műfaj egyik nagy veteránja, valóságos vizuális és spirituális élmény volt, amikor még mauri és egyéb masszázsok híján egy-egy „klinikán” töltött ötvenperces kikapcsolódással lazultunk. Sok száz kilométert pillanatok alatt megtéve teremtünk a Fekete-erdő mélyén, és tettünk magunkévá tetszés szerint a fess kórházi köpeny mellett az egzotikus Udo, Elke vagy Mischa neveket. A hőn szeretett, gyakran látott német karaktereket azonban elmosták az évtizedek, és a legtöbb szereplő sorsáról, néhány világhírű amerikai kórházi sorozatszínész kollégájukkal ellentétben, szinte semmit sem tudunk. Lássuk, mi történt a Fekete-erdei klinikás kedvenceinkkel, akik közül sokan a 2005-ös, húszéves jubileumi epizódokban (A klinika – Húsz év múlva, A klinika – Újra együtt) is felbukkantak.

Klaus Brinkmann professzor – Klausjürgen Wussow

Mi lett velük? Udo, Christa, Brinkmann professzor és a többiek

A Fekete-erdei klinika bölcs, idősen is ritka sármos és szeretnivaló főorvosa a sorozat befejezése után sem tűnt el a süllyesztőben. Bár Klausjürgen Wussow eredetileg színházi színészként indult, a sorozat vége után is maradt a filmvászonnál. 2003-ig játszotta tovább Brinkmann professzor karakterét a Kórház a pálmák alatt című sorozatban, de szinkronizált és szabadidejében festett is. Összesen négy házassággal és három gyerekkel büszkélkedhet. Időskorára demenciával küszködött, 2006-ig egy német öregek otthonában élt, végül 2007-ben szívroham következtében kórházban hunyt el.

Christa Brinkmann – Gaby Dohm

Mi lett velük? Udo, Christa, Brinkmann professzor és a többiek

Gaby Brinkmann feleségét játszotta, aki előbb nővérként, majd orvosi tanulmányai befejeztével orvosként tűnt fel a vásznon. A salzburgi születésű színésznőt, akinek már az édesapja is színész volt, filmbéli férjével egyszerre tüntették ki Arany Kamera-díjjal 1985-ben. Pályafutása során kismillió filmben, köztük a Derrickben is játszott, de a színpad sem ismeretlen számára. Gaby Dohmnak férjétől, Adalbert Plicától egy fia született. Jelenlegi párjával, Peter Deutschcsal Münchenben él, és gyakran vállal filmes szereplést főként német produkciókban.

Udo Brinkmann – Sascha Hehn

Mi lett velük? Udo, Christa, Brinkmann professzor és a többiek

A német filmipar Kevin Costnere korán kezdte. Már ötévesen kipróbálta, milyen is a színészet, fiatal férfiként pedig már szoftpornófilmben vállalt szerepet. Az erotikus múltat ha el nem is törölte, de felülírta Brinkmann professzor fiának szerepe, amivel európai nők millióinak szívét dobogtatta meg a 192 centi magas szépfiú. A sikersorozat után is szerették a rendezők és a nézők, Sascha Hehn hazájában azóta is aktív színésznek számít, akitől a tévéshow-k, a sorozatok világa, a színpad és a szinkronizálás (ő volt például Shrek német hangja) sem áll távol.

Elke nővér – Barbara Wussow

Mi lett velük? Udo, Christa, Brinkmann professzor és a többiek

A csinos nővérkét játszó színésznő nem más, mint a Brinkmann professzort alakító színész lánya az életben. Barbara 1990-ben hozzáment Bert Fortell színészhez, akitől két gyermeke született, 1998-ban fia, Nikolaus, 2005-ben pedig lánya, Johanna. A házaspár többször is együtt szerepelt különböző színházi és televíziós produkciókban és televíziós sorozatokban. Az 52 éves Barbara Wussow számos jótékonysági projektben is részt vesz/vett, és alapítványokat is támogat (köztük az S. O. S. Gyermekfalut Kőszegen).

Ina nővér – Gaby Fischer

 

Mi lett velük? Udo, Christa, Brinkmann professzor és a többiek

Miután a sorozatban kisebb szerepet kapott, egy csapásra ismert lett, Gaby mégsem maradt sokáig ezen a pályán. Az Ina nővért megformáló, ma 52 éves színésznőről annyit tudni, hogy az angliai Cornwellben él háziasszonyként, és egy fia született.

Hildegard főnővér – Eva-Maria Bauer

Mi lett velük? Udo, Christa, Brinkmann professzor és a többiek

Egy katonatiszt lányaként eredetileg asszisztensnek készült, ám végül a színészet iránti vágya felülírta terveit. Színpadon kezdett, a nagy áttörést számára filmszerepei közül a harcias főnővér szerepe hozta meg, de számos más, népszerű sorozatban is játszott, köztük a Derrickben. Eva-Maria hosszú, szerepekben gazdag pályafutás után 2006 májusában halt meg mellrákban.

Mischa ápoló – Jochen Schroeder

 

Mi lett velük? Udo, Christa, Brinkmann professzor és a többiek

Jochen Schroeder 22 évesen csapott fel színésznek. Misha szerepe szerencsét és ismertséget hozott neki, számos német filmben játszott és televíziós show-k gyakori szereplője volt, de 1983-ban saját rocklemezt is kiadott. Később saját színházat is alapított.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top