Sztárok

Így lett titkos fegyver Michelle Obama

Az Obama családban egyértelműen Michelle nyeri a népszerűségi versenyt. Míg az elmúlt négy évben a férje a válsággal, a munkanélküliségi adatokkal és Osama bin Laden elfogásával volt elfoglalva, addig a first lady igazi szupersztár lett – olyannyira, hogy még a republikánusok táborában is szerzett magának rajongókat.

Így lett titkos fegyver Michelle ObamaMichelle Obama másodszor is bedobta magát az elnökválasztási kampányba a férje kedvéért, Barack Obama stábja pedig nagyon is tisztában volt azzal, hogy ha az újraválasztásra hajtó elnök menetelése elakadna, mindig bevethetik a titkos fegyvert, a first ladyt. Michelle profi kampánymunkája már csak azért is elismerésre méltó, mert annak idején nem lelkesedett túlságosan az ötletért, hogy a férje valóra váltsa elnöki ambícióit. „Nyilvánvaló, hogy Barack döntései irányítanak minket, ahogy az is, hogy ezek nem az én döntéseim. Az Amerikai Egyesült Államok elnökének felesége vagyok. Más munkám nincs, és egy állás problematikus is lenne ebben a szerepben” – mondta jelenlegi életének érzelmi és szakmai korlátairól a New York Times újságírójának, Jodi Kantornak. Amikor 2009 szeptemberében ugyanez az újságíró a Fehér Ház Ovális Irodájában készített interjút Obamáékkal, megtalálta azt a kérdést, amelyet egy házassági tanácsadó is megirigyelt volna: vajon hogyan l

ehet fenntartani az egyenlőséget egy kapcsolatban, ha az egyik fél az Egyesült Államok elnöke? Az újságíró szerint hosszú pillanatokra elakadt a beszélgetés, és az elnök többször is nekifutott a válasznak. Michelle Obama viszont, úgy tűnik, elfogadta, hogy ezek az évek most elsősorban a férjéről szólnak, és sok probléma forrása lenne, ha hadakozna ez ellen. Közben pedig megpróbál a körülményekhez képest normális kamaszkort biztosítani a két lányuknak, Maliának és Sashának.

POLITIKAI AMBÍCIÓK?

Minden first ladynek tudnia kell fogadásokat adni, gyönyörű estélyi ruhákat viselni és udvariasan mosolyogni az elnöki beszédek alatt. Az hamar kiderült, hogy Michelle Obama könnyedén felnő a feladathoz, ahogyan az is, hogy például Hillary Clintonnal ellentétben – aki a Fehér Házban eltöltött évek alatt a saját karrierje építésén is dolgozott – neki nincsenek politikai ambíciói. Barack Obamaegy nemrég adott rádióinterjúban azt mondta: szerinte a felesége csak azért nem akar elnök lenni, mert túl sok hozzá az esze. Michelle Obama – talán a kampánystábra, talán a saját megérzéseire hallgatva – legutóbb a Demokrata Párt elnökjelölő konvencióján mondott beszédében férje főparancsnoki (commander-in-chief ) szerepére utalva főanyaként (mom-in-chief) határozta meg önmagát. Ez a jelenlegi önkép pedig azokban az ügyekben is megmutatkozik, amelyeket first ladyként felkarolt, és amelyekre valószínűleg a Fehér Ház politikai stratégái is jó szívvel rábólintottak, hiszen látszólag politikailag semleges, egyúttal az amerikai családoknak fontos ügyekről van szó. Persze a fehér házi tanácsadók is tisztában vannak azzal, hogy minél inkább eltávolodik a politikától egy elnökfeleség, politikailag annál hatásosabb tud lenni.

MOZGÁS!

Így lett titkos fegyver Michelle ObamaMichelle Obama egyik személyes missziója a katonacsaládok helyzetének javítása. Ezzel egészen közel merészkedett a politikához, sőt meg is lepte a politikai elemzőket, hiszen a demokratákat általában hadseregellenesnek könyvelték el. Miközben egy érzelmileg nagyon is telített feladatot vállalt – állítólag a találkozókon a háborút megjárt katonák és családtagjaik mellett sokszor elsírja magát –, a hazafiasságot rendkívül nagyra tartó amerikaiaknál is jó pontokat szerzett, hiszen reflektorfénybe helyezte azokat, akik egyenruhában szolgálják az országot. Ezzel valószínűleg feledtette azt a félrecsúszott mondatot, amely a 2008-as kampány egyik mélypontja volt, és amellyel nagyon sokáig azonosították a csak „dühös fekete nőként” emlegetett Michelle Obamát. A négy évvel ezelőtti kampány hevében arról beszélt, hogy életében először büszke a hazájára, utalva rá, hogy az amerikai történelemben először nyílt esély arra, hogy fekete elnöke legyen az országnak. Sok amerikai ezek után sértve érezte magát, és azzal vádolta meg, hogy nem szereti eléggé a hazáját. A katonacsaládok ügyének felkarolása melletti másik fontos harca a gyerekkori elhízás elleni küzdelem. A kampány létjogosultságát elég meggyőzően támasztják alá a számok: az Egyesült Államokban minden harmadik gyerek túlsúlyos vagy elhízott, és évente 150 milliárd dollárt költenek az elhízással összefüggő betegségek kezelésére. Kampányt indított Let’s Move! (Mozogjunk!) felkiáltással, és szimbolikus gesztusként – Eleanor Roosevelt óta először – veteményeskertet csinált a Fehér Házban. A first lady kertésznadrágos képe azóta ugyanúgy része a portfóliójának, mint a beiktatáson viselt, gyönyörű, fehér Jason Wu-ruhában készült felvételek. A kertben gyűjtött tapasztalatait idén egy könyvben is összegyűjtötte, amely pont időben jelent meg ahhoz, hogy a komposztálás és a palántázás titkai is a kampány részei lehessenek. A first lady mostani, padlizsánokkal és paradicsommal barátságossá és szerethetővé tett képe egyre jobban tetszik az amerikaiaknak, akik értékelik azt is, hogy betekintést nyerhetnek egy modern amerikai család életébe, amely történetesen a Fehér Házban éli a mindennapjait.

ÚJ UTAKON

Michelle Obama Jackie Kennedy óta a legfiatalabb first lady, aki ezzel a szereppel esélyt kapott arra is, hogy leromboljon sok, az afroamerikaiakkal kapcsolatos sztereotípiát. Az elmúlt négy év alatt az egyik legellentmondásosabb figurából az egyik legnépszerűbb közéleti szereplő lett belőle.

Így lett titkos fegyver Michelle Obama

Így befolyásolja a divatot Michelle Obama

Ugyanúgy ott van a Harvard Egyetem legbefolyásosabb öregdiákjainak százas rangsorában, mint a legjobban öltözöttek listáján. Egyre többen tekintenek rá példaképként, aki olyan ikonikus arcokat idéz, mint Diana hercegnő vagy Jackie Kennedy, és akit nők ezrei szeretnének utánozni. A divatipar különösen hálás lehet neki, mert bármit vesz is fel, azt azonnal újságcikkek és blogok százai kezdik el kibeszélni. Bár négy évvel ezelőtt az egész ország meghökkent azon, hogy a hivatalos fehér házi fotóján megmutatta meztelen vállait, ma már elvárják, hogy öltözékével feltűnést keltsen. Huszadik házassági évfordulójuk estéjét Barack Obama Denverben, az első elnökjelölti vita stúdiójában töltötte ellenfelével, a republikánus Mitt Romney-val. A helyzet finoman szólva is távol volt a romantikától, mégis sokat elárult arról, milyen erők is tartják össze ezt a házasságot. Bár Michelle Obama biztos lehetett abban, hogy a férje nem felejti el az évfordulójukat, tudta azt is, hogy az elnöki karrier velejárója, hogy egy ilyen eseményből is kampánytéma lesz. Ennek megfelelően tette a dolgát, és egy interjúban anekdotázott az esküvőről, a nézőtéren pedig a körülményekhez képest higgadtan figyelte férje és Mitt Romney összecsapását.

SZERELMI VALLOMÁS

Így lett titkos fegyver Michelle ObamaBár az amerikai politikusfeleségekkel szemben elvárás, hogy úgy álljanak ki a férjük mellett, hogy közben mégse tévedjenek veszélyes politikai vizekre, és olyan kockázatmentes témákat hozzanak fel, mint a házastársuk iránti feltétlen szeretet, Michelle Obama ügyesen feszegeti ennek a szerepnek a korlátait. A demokrata elnökjelölő konvención sem riadt vissza attól, hogy a férje programja mellett érveljen, amikor arról beszélt, hogy az elnök mindenkinek megadhatja az esélyt arra, hogy részesülhessen az amerikai álomból. Közben megtartotta a személyes hangot, és nagy nyilvánosság előtt vallott szerelmet a férjének. „Jobban szeretem őt most, mint négy éve, mert nem felejtette el, hogy honnan indult” – hangzott a konvenciók történetének legérzelmesebb mondata. Michelle Obama azt mondta, hosszú vakációra szeretne menni, amikor majd kiköltöznek a Fehér Házból. Egyelőre azonban újabb négy év vár rá, és újra megválasztott férjére.

Félbeszakadt karrier

Michelle Robinson a Princetoni Egyetemen szerzett szociológusi és a Harvardon szerzett ügyvédi diplomájával a zsebében ment feleségül Barack Obamához. Vagyis az amerikai felsőoktatás krémjének tekintett Ivy League két egyetemén is megfordult, ami biztos ugródeszkát jelent a fényes szakmai előmenetelhez. Amikor 1989-ben megismerkedtek, Obama éppen gyakornokként tette be a lábát Chicago egyik elismert ügyvédi irodájába, ahol Michelle már társként dolgozott, és építette a karrierjét. Életrajzírója, Liza Mundy szerint a beköltözés a Fehér Házba a magát hirtelen a first lady szerepében találó Michelle Obamának olyan volt, mint ha egy évszázaddal vetették volna vissza. Kellett hát találnia feladatokat, amelyek túlmutatnak az elnökfeleségek szokásos teendőin, és amelyeket mégis a sajátjának vallhat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top