Sztárok

Gombos Edina férje magyar állampolgár lett

A magyar állampolgársághoz szükséges papírok beszerzése, a bürokrácia útvesztői, a visszautasított kérelem nyolc éven át sok-sok álmatlan éjszakát okozott Edinának és a férjének, Albertónak.

Gombos Edina férje magyar állampolgár lett„Nyolc éve várunk erre a pillanatra”

Nem egyszerű és egy kicsit sem gyors eljárás ez, még akkor sem, ha ilyen hosszú ideje él valaki házasságban egy magyar állampolgárral. A honosítási kérelem benyújtásához szükséges nyomtatványt az anyakönyvi hivatalban kell beszerezni, ezután hivatalból megállapítják, büntetlen előéletű-e a kérelmező. Kell még tulajdoni lap vagy bérleti szerződés az itt lakásról, igazolni kell, hogy biztosított-e a magyarországi megélhetés, be kell mutatni a házassági anyakönyvi kivonatot. És aki minden tortúrán átesik, nem követ el formai hibát az adatlapok kitöltésekor, arra még vár az alkotmányos vizsga, ahol is történelmi és alkotmányos jellegű kérdésekre kell válaszolni. „Olyan lassú procedúra ez, hogy nyolc évet kellett várni a vizsgára, ami egyébként elsőre sikerült. Együtt tanultunk rá – meséli Edina. – Olyan felfoghatatlan, hogy Magyarországon élő magyar állampolgár lett! Nyolc éve várunk erre a pillanatra… Az eskütételre a lakóhelyünk szerinti polgármesteri hivatalban került sor, ott kapta meg a személyi igazolványát is. Sírt a meghatottságtól és a megkönnyebbüléstől, de én is ám!”

Tolvai Reni énekelt

Albertónak ezután egy meglepetés bulit szerveztek. „A barátaink tipikusan magyar dolgokat hoztak ajándékba, erős paprikát, hagymafüzért, ilyesmit, és még Tolvai Reni is énekelt a férjemnek. Renit mindketten nagyon szeretjük, ráadásul nemrég lett ő is magyar állampolgár, ezért kértük fel, hogy énekeljen nekünk” – mondja az Aktív műsorvezetője. Alberto személyi igazolványa már megvan, most a jogosítványára és az útlevelére várnak. Utóbbi fontosabb, Edináék ugyanis évekkel ezelőtt megfogadták, hogy ha Alberto magyar állampolgár lesz, akkor elutaznak Londonba. „Albertónak mindig az volt a vágya, hogy megmutassa nekem. Ő ugyanis még diákként pár hónapig ott turistáskodott ismerősöknél, és már szinte hazamenne oda… Együtt viszont nem volt lehetőségünk menni, mert Magyarországon élő kubaiként állandóan elutasították a vízumkérelmét, én meg még soha nem jártam ott, ezért lenne ez egy különleges utazás, magyar útlevéllel, együtt, egy családként…”

Gombos Edina férje magyar állampolgár lett

 

 

Ez szerepel a tesztben

Albertónak az alábbi kérdésekhez hasonlókat tettek fel az alkotmányossági vizsgáján. Te tudnád a válaszokat?

1.     Van-e címer az állami lobogón?

2.     Ki volt Szálasi Ferenc?

3.     Mikor írták alá a trianoni békediktátumot?

4.     Sorolja fel a hét vezért!

5.     Melyik történelmi esemény volt előbb: a millennium vagy a kiegyezés?

6.     Melyek Magyarország szomszédos országai?

7.     Milyen vérségi kapcsolat van Szent István és Vajk között?

8.     Melyik történelmi eseményhez köthető a déli harangszó?

9.     Ki volt Wass Albert?

10.   Melyek Magyarország fő folyói?

11.   Soroljon fel legalább hármat az Országgyűlés fő feladatai közül!

12.   Sorolja fel a helyi önkormányzatok kötelező feladatait!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top