Sztárok

A világ legnagyobb példaképei

Legtöbbünknek szükségünk a hétköznapokban példaképekre, akik pozitív példájukkal a sikerek elérésében motiválnak bennünket. Az alábbiakban a legszélesebb körben ismertek közül mutatunk be néhányat.

Martin Luther King, az afroamerikai polgárjogi mozgalom harcosaként milliók példaképévé vált. A fehérek és feketék között fennálló jogi egyenlőtlenség és a feketékkel szembeni faji megkülönböztetés megszüntetéséért küzdött, mígnem 1968. április 4-én Memphisben merénylet áldozata lett. Az amerikai baptista tiszteletes 1964-ben a legfiatalabb férfiként nyerte el a Nobel-békedíjat.

A világ legnagyobb példaképeiSzintén állhatatosságával és bátorságával tűnik pálya- és kortársai közül Lance Armstrong, aki bár másik területen, de a maga nemében ugyancsak figyelemre méltót alkotott. A biciklista hét egymást követő évben lett Tour de France-győztes, azt követően, hogy felgyógyult az áttétes hererákból. Az országúti kerékpárversenyzőnek azóta gyermeke is született, és rákellenes szervezetet alapított Lance Armstrong Alapítvány néven.

Az indiai függetlenségi mozgalom vezéralakja, Mahatma Gandhi politikai és spirituális vezetőként nem csak nemzete tagjai körében, hanem világszerte jelképpé nőtte ki magát. A békés ellenállás jelképévé vált, nem hitt az erőszakban, a színek, kasztok, vallási vagy nemzetiségi különbségekben. “A különbség a között, amit megteszünk és amire képesek lennénk, megváltoztathatná a világot.” -szól az egyik leghíresebb idézet tőle.

Thomas Edison amerikai elektrotechnikus mintegy 10 ezer próbálkozás után találta fel a szénszálas izzólámpát. A sokoldalú, fáradhatatlan feltaláló a 9999-nél valószínűleg még csak nem is sejtette, hogy munkásságának eredményeként születésnapját, február 11-ét a Nemzeti Feltalálók Napjának kiáltják ki az Amerikai Egyesült Államokban.

Winston Churchillnek jelentős szerepe volt a második világháborúban a náci Németország legyőzésében, ami azért nem rossz teljesítmény valakitől, aki hatodikban megbukott, majd politikusként is rendre alulmaradt a választásokon, mígnem 62 éves korában miniszterelnökké választották.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top