Sztárok

Bálint Antónia: Nincsenek millióim elásva a kertben

Egyedülálló anyaként kialakított egy olyan életet, amelyben a lánya és saját biztonsága csak tőle függ. Hihetetlenül erős személyiség, de pontosan ezért tudja, nem könnyen kötne kompromisszumokat egy új kapcsolatban. Millner Judit Kriszta: Anyatükör című könyvében legbensőbb érzelmeiről mesél Bálint Antónia.

Bálint Antónia: Nincsenek millióim elásva a kertbenMiért tartottad fontosnak szerepelni és megosztani anyai tapasztalataidat ebben a könyvben?
Talán sok nő tanulhat ezekből a történetekből, lehet egyfajta iránymutatás, akár bátorítás is, például az én esetem: hogy egyedül is lehet jól gyereket nevelni. Ugyanakkor sok mindenkinek érdekesség, hogy betekinthet a mi életünkbe. De én is olyan anyuka vagyok, mint más.

Mennyire nehéz egyedül nevelni gyereket? Volt olyan időszak, amikor besokalltál?
Besokallásról nem volt szó, mert az anyai ösztön, az életben maradás mindennél erősebb. Én vagyok a gyerek számára a kapaszkodó, nekem kell gondoskodnom az életéről. Voltak nehezebb időszakok, egy-két hónap, amikor szembesültem azzal, hogy tényleg magamra maradtam. Főleg akkor volt nehéz, amikor újra elkezdtem dolgozni, és rájöttem, hogy senki nem segíthet: nincsenek gazdag szüleim, nincsenek milliók elásva a kertben, anyagi téren nem számíthatok másra, csak magamra.

Hogyan tudod kompenzálni a lányodnál az apahiányt, van erre valamilyen módszered?
Nem kompenzálunk semmit. Persze az édesapját nem tudom pótolni, de úgy érzem, mindent meg tudok neki adni, amire a kis lelkének most szüksége van ebben a helyzetben.

Vágysz arra, hogy apa legyen a lányod mellett? Egy új férfira az életedben?
Nem vágyom én most semmire. Nem ez az elsődleges szempont az életemben, bár mindig is nagy családot szerettem volna. De most arra koncentrálok, hogy a munkámat jól tudjam végezni, hogy hosszú távra be tudjam biztosítani magunkat. Nem azért fogok párt keresni, mert valamiért szükségünk van rá. A biztonságot nekem kell megteremtenem, akár van férfi az életemben, akár nincs. Mindent megadok a gyermekemnek, nyilván egy férfit nem tudok helyettesíteni, de azt gondolom, hogy az jönni fog előbb-utóbb!

Bálint Antónia: Nincsenek millióim elásva a kertbenMegszoktad, hogy egyedül neveled a gyereked. Ha lesz valaki az életedben, mennyire engeded beleszólni a nevelési elveidbe?
Ez jó kérdés! Nem szeretem az okoskodó férfiakat. Nem nagyon hagyom, hogy beleszóljanak a dolgaimba, de ha jön egy férfi az életembe, akit a szeretet és nem az egó vezérel, akkor minden kialakul.

Mitől szeretnéd a legjobban megvédeni a kislányod?
Mindentől féltem. Arra vigyázok, hogy ne húzzak rá semmit, ami az én életemben rossz volt, nem erőszakolom rá az én sérelmeimet. De szépségkirálynő ne legyen! Csak egyet fogok neki javasolni a tanulással kapcsolatban – mert nekem van három diplomám, de mind később végeztem, nem az érettségi után –, hogy minden tanulmányát a maga idejében végezze el.

Szeretnél még gyereket?
Nézd, ez sok mindentől függ. Ez még egy nyitott kérdés. Egy újabb gyerek minden egyedülálló anyánál nehéz kérdés, mert fél attól, hogy újra magára maradhat! De nem tart ez örökké!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top