Sztárok

Új szenvedélybetegség a sztárvilágban

Ez az az állapot, amikor az ember már betegesen törekszik arra, hogy az év minden napján tökéletes barna legyen a bőre, ennek érdekében pedig naponta 16–20 percet tölt a barnaságot jelentő csodamasinákban.

Az angol tannint szóból származik az új betegség neve: tanorexia. Kezdetben csak a sztároknál terjedt el, ám ma már az egészen fiatal, akár 15 éves tiniket is érinti ez a betegség, ami nem más, mint a szoláriumfüggőség. A jelenség tünetei közé tartozik a túlzásba vitt szoláriumozás, a versenyzés, hogy kinek a bőrszíne barnább. Egy új felmérés szerint 4-ből 1 tini a tanorexia jeleit mutatja, ami legalább olyan veszélyes függőség, mint az alkohol- vagy drogprobléma.

„Egy kutatás szerint a gyakori napozás és szoláriumozás hasonló a drogfüggőséghez”

Victoria Beckham
Victoria Beckham
Snooki
Snooki

Sokan csak mosolyognak az eredményeken, azonban ez a függőség bizony súlyosan károsíthatja egy ember szervezetét. A fiatalok és a tanorexiás hírességek most azonnal szeretnének jól kinézni, és nem érdekli őket, hogy a későbbiekben milyen betegségek léphetnek elő emiatt. Egy kutatás szerint a gyakori napozás és szoláriumozás hasonló a drogfüggőséghez, mert ugyanúgy endorfint termel a szervezetben.
Emellett persze a legnagyobb ok, ami miatt már narancssárga emberek járkálnak az utcán, az a divat és annak beteges követése. A tanorexiások szexisebbnek érzik magukat a ruháikban, ha barna a bőrük. Számos hírességet utolért a napbarnítottság kóros mániája, köztük van Victoria Beckham, Christina Aguilera, Paris Hilton, Jennifer Love Hewitt, Demi Moore is, és Snooki a Jersey Shore valóságshow-ból. De nem csak nők lehetnek szoláriumfüggők. Idén az Oscar-díj-átadás után egy sült pulykához hasonlították Ryan Reynolds színészt, aki narancssárga arccal jelent meg a legrangosabb filmes ünnepségen. „Leégtem, akár a hálaadásnapi pulyka, harapj belém” – állt a karikatúra alatt, ahol Reynolds fejét egy sült pulyka testére montírozták.

Ryan Reynolds
Ryan Reynolds

 Mit mond a szakember?
„A szolárium csövei négyszer annyi káros anyagot bocsájtanak ki, mint a napsugarak – állítja egy New York-i bőrgyógyász, dr. Jody A. Levine. – A szoláriumfüggőknél 75 százalékkal nagyobb az esély a melanóma kialakulására.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top