Sztárok

Milliomos sztárok, akik spórolnak

Számos hollywoodi híresség áll ki a környezetvédelem ügye mellett. Elvakultan csatlakoznak különböző aktivista mozgalmakhoz, és rajongóikat is arra szólítják föl: kövessék őket!

Al Gore
Zárd el jól a csapot, hogy ne folyjon feleslegesen!

A hatvankét éves amerikai exalelnök tíz éve aktív környezetvédőként dolgozik. Számos könyv és tanulmány fűződik a nevéhez. Ilyen például a 2007-ben megjelent, Kellemetlen igazság című kötet, amely a globális felmelegedéssel foglalkozik. A könyvből dokumentumfilm is készült, amely két Oscar-díjat nyert.

Milliomos sztárok, akik spórolnak

Gore nevéhez fűződik a Live Earth koncertsorozat, melyen egy napon hét kontinens nagyvárosaiban világhírű előadók lépnek fel, buzdítva az embereket a környezetvédelemre. „Hétköznapi szinten abban mutatkozik meg a környezettudatos viselkedés, hogy például elzárom a vizet fogmosás, kézmosás közben.”

Paul McCartney
A biciklis vegetáriánus

A legendás Beatles tagja már harminc éve vegetáriánus, ebből kifolyólag pedig lelkes állatvédő. Bármerre utazik a világon, mindig biciklivel és nem kocsival közlekedik. Amikor hét évvel ezelőtt Budapesten járt, a magyar fővárost is körbetekerte.

Milliomos sztárok, akik spórolnak

A környezetvédelem olyannyira fontos számára, hogy egy éve beszédet mondott az Európai Parlamentben a „Húsmentes hétfő” mozgalom egyik fő támogatójaként. „Ha az emberek hetente egy kijelölt napon csak zöldséget fogyasztanának, jelentősen lehetne csökkenteni a szén-dioxid-kibocsátást és az üvegházhatást” – mondta.

Novák Péter
Odaláncolta magát egy élőlényhez
A műsorvezető igazi ökoterrorista. Péter korábban attól sem riadt vissza, hogy odaláncolja magát valamihez, ha veszélyben érzett egy élőlényt. „Az utóbbi években szinte már az őrület határára fejlődött bennem a környezettudatosság érzése. Szerencsére a feleségem jól viseli, és partnerre is leltem benne. Néha bizony adódtak kellemetlen szituációk az életben, amikor erőt vett rajtam a harcos természetem.

Novák Péter
Novák Péter
Fotó: Sanoma-archívum/Dömötör Csaba

Az egyik ilyen eset egy általam vezetett reggeli műsorban volt, amikor a homárfőzés rejtelmeibe kellett volna beavatnunk a nézőket. Amikor azonban megtudtam, hogy a szerencsétlen állatot élve kellene a lobogó vízbe dobni, szereztem egy láncot, és a lábashoz kötöttem magam. Egész reggel a homárral a hónom alatt járkáltam. Ezután nem sokkal el is váltak útjaink a csatornával” – mesélte Novák egyszer a Fábry-show-ban.

Lily Allen
Spórol a vízzel

Kezdetben divathóbort volt számára, hogy csatlakozott a környezetvédelmi csoportokhoz, de most, hogy kisbabát vár, és felelős valakinek a jövőjéért, lelkiismeretesen, környezettudatosan éli hétköznapjait.

Milliomos sztárok, akik spórolnak

„Zuhanyzásnál csak megnyitom a csapot, hogy bevizezzem magam, de elzárom, amíg szappanozok, majd gyorsan letusolok. Mosópor, sampon, tusfürdő vásárlásánál inkább a természetes anyagból készült dolgokat részesítem előnyben.”

Julia Roberts
Ökofarmja van

Az Oscar-díjas színésznő néhány éve ökoházat építtetett magának, ahol minden természetes anyagból készült, az energiát pedig napelemekből nyeri. A házhoz tartozó telken Roberts állatokat tart, és van egy kisebb veteményeskertje, ezért piacra nem is jár.

Milliomos sztárok, akik spórolnak

„Az összegyűjtött eső- vagy harmatvízzel szoktam öntözni, a mosogatóban pedig van egy tál, amely felfogja a vizet, ha például leöblítek valamit. Ezzel a vízzel locsolom a benti növényeket.”

Akik csak szennyeznek!
John Travolta mindenhová saját magángépén repül, luxusházában semmilyen környezetbarát megoldás nincs: hatalmas az áramfogyasztása, és két úszómedencéje is van.
Mariah Carey és Naomi Campbell szőrméikkel vonták magukra az állatvédők haragját.
Milliomos sztárok, akik spórolnak
Milliomos sztárok, akik spórolnak
Milliomos sztárok, akik spórolnak

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top