Sztárok

Szüzességi fogadalmat tesznek a tinisztárok

Hollywood tinicsillagai úgynevezett purity ringet (tisztasággyűrű) viselnek, amely azt jelképezi, hogy nem élnek nemi életet a házasságig. A fiatalok még egy szerződést is aláírnak, amelyben fogadalmat tesznek szüleiknek, hogy a nászéjszakáig nem engednek a csábításnak. Honnan ered ez az új őrület? Kik csatlakoztak hozzá? Ez egy új divat vagy igazi önmegtartóztatási forradalom?

Amikor három évvel ezelőtt moziba került a Juno című film, amely egy 17 éves diáklány terhességéről szólt, és ezzel egy időben kiderült, hogy a 17 éves Jamie Lynn Spears is gyermeket vár, Amerikában egy új forradalom vette kezdetét. Az önmegtartóztató mozgalom lényege, hogy a fiatalok addig őrizzék meg az ártatlanságukat, ameddig férjhez nem mennek.

Tisztasági gyűrűk
Tisztasági gyűrűk

A milliós költségvetésű programot a Bush-kormány indította a fiatalok nem kívánt terhessége és a nemi betegségek megelőzése érdekében. Néhány amerikai szexológus azonban támadni kezdte a programot, mert szerintük az túl konzervatív nézeteket vall. „Nem normális dolog azt állítani, hogy egy nőnek a tisztaság a legnagyobb erénye, és hogy a szüzességét meg kell őriznie a házasságig. Mi történik, ha akkor derül ki, hogy az ágyban nem passzolnak össze a párjával?” – mondta Martha Kempner, egy szexuális felvilágosítással foglalkozó alapítvány szóvivője.

„Ígéretet tettem Istennek és a családomnak”

Azonban a támadások ellenére is folytatták a programot, és sztárokat toboroztak maguk mellé.
Azok a fiatalok, akik csatlakoznak a programhoz, úgynevezett purity ringet, azaz tisztasággyűrűt hordanak, ez szimbolizálja a szexuális önmegtartóztatást. Az 1990-es években a keresztény csoportok kezdtek először ilyen ékszert alkalmazni. Viselőik ellenzik a házasságon kívüli szexet és a szüzesség elvesztését a nászéjszaka előtt. Több mai sikeres fiatal énekes és színész csatlakozott a tisztasággyűrűt viselők társaságához. Joe Jonas így nyilatkozott az együttes internetes portálján: „Ez egy tisztasággyűrű. Azt jelképezi, hogy addig nem élek szexuális életét, ameddig meg nem házasodom. Ezt megígértem a családomnak és Istennek is.”

Szüzességi fogadalmat tesznek a tinisztárok
Szüzességi fogadalmat tesznek a tinisztárok

Joe korábbi barátnője, Demi Lovato énekes-színésznő szintén tisztaságnyakláncot visel. Joe testvére, a 23 éves Kevin tavaly decemberben állt oltár elé, és egy interjúban elmondta: felesége volt az első nő az életében. Nick Jonas és Miley Cyrus is ilyen gyűrűt hordtak, mialatt együtt jártak. A fiú ujján még most is ott van az ékszer, azonban Miley kezéről lekerült a gyűrű, miután összejött és vélhetőleg lefeküdt a 20 éves Liam Hamsworthszel. (Azóta szakítottak is – a szerk.) 

Miley Cyrus
Miley Cyrus
Miley Cyrus
Miley Cyrus

A tavasszal hazánkban forgató Selena Gomeznek édesapja vette a tisztasággyűrűt. „A templomban voltunk, amikor apu ideadta nekem az ékszert. Próbálom megtartani a neki, az Istennek és a magamnak tett ígéretemet” – nyilatkozta Selena.

Selena Gomez
Selena Gomez
Selena Gomez
Selena Gomez


„Az anális aktus nem számít szexnek a tinik szemében”

Habár a program fő célja a nemi betegségek megelőzése volt, csupán egyvalamit sikerült elérniük a kezdeményezőknek: azt, hogy a fiatalok megtartsák a szüzességüket. A tinik ugyanis hamar rájöttek, hogyan játszhatják ki a szüleiket. „A fogadalmat tevő gyerekek új játékszabályokat alkottak. Az ő felfogásukban az anális és az orális aktus nem számít szexnek. Csak a szüzességükre vigyáznak, viszont abba nem gondolnak bele, hogy az anális és az orális szextől is lehet nemi betegségeket összeszedni. Mi több, elég nagy tapasztalatra tesznek szert a tinik a szex terén. Mégis azt kell mondanom, jobb egy ilyen program, mint szexre buzdítani a 12–13 éves lányokat” – nyilatkozta dr. Csides Kata szexológus.

Videónkból kiderül, mit gondolnak a magyar tinik a szüzességről és a tisztasággyűrűről.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top