Sztárok

A focivébé magyar sztárja: Kassai Viktor

Habár magyar csapat nem jutott ki a focivébére, de a bajnokságnak így is voltak magyar sztárjai: a három magyar játékvezető. Kassai Viktor elmeséli, hogy nem zavarták a vuvuzelák, hogy a csúcson túl is vannak még kihívások, és hogy a játékvezető-feleségek nincsenek könnyű helyzetben.
Fotó: Ambrus Marcsi
Fotó: Ambrus Marcsi

– Kevés olyan sport van, ahol magának a bírónak is ennyit kell mozognia.

– A futballban van a legnagyobb fizikai igénybevétele a bírónak, nekünk 110–120 méteres pályát kell befutnunk. Ehhez hozzátartozik, hogy csak úgy tudsz jól dönteni, ha nem vagy fáradt, vagyis olyan kondícióban kell lennünk, hogy a sok futás ellenére friss aggyal hozzuk meg a döntéseket.

– Miért pont bíró? Miért nem játékos?

– Szerintem mindenki futballista szeretne lenni, aki szereti a focit. Nekem is minden vágyam volt gyerekkoromban, de ha nem vagy elég tehetséges, akkor maximum szurkoló lehetsz. Számomra viszont volt egy jó alternatíva: a játékvezetés.

Mitől lesz tekintélye a játékvezetőnek?

– Hasonló ez a tanár-diák viszonyhoz. Ott sem lehet megmondani, hogy mitől lesz a tanárnak tekintélye, igazából vagy van neki, vagy nincs. Az első benyomás nagyon fontos. Amikor először  találkozunk a játékosokkal az öltözőfolyosón, itt egy határozott kézfogással és erőteljes testbeszéddel már tekintélyt lehet szerezni. Fontos, hogy a szemébe nézzünk a játékosnak, érezze azt, hogy nem olyan sípmesterrel van dolga, aki bizonytalan vagy határozatlan. Emellett a tekintélyt csakis jó játékvezetői ítéletekkel lehet kivívni.

2008-ban nyilatkoztad, hogy a játékvezetésben a világbajnoki szereplés jelenti a szakma csúcsát. Milyen érzés elérni ezt?

– Remek érzés, büszkeséggel tölt el. A játékvezetésben azt szokták mondani, hogy aki a vébére kijutott, az már elért valamit. Harmincöt évesen kijutottam a világbajnokságra, tehát ha holnap abba kellene hagynom a játékvezetést, már nem lennék csalódott ember. De az ember mindig többet és jobbat akar; ez egy nagyon fontos állomása volt a pályafutásomnak, de azért van még feladat bőven.

Ezen a csúcson túl mik vannak még?

– Dél-Afrikában volt olyan kolléga, aki a harmadik vébéjén volt kint. Tehát meg lehet enni egy szelet tortát is, de meg lehet enni akár hármat is. Európa-bajnokságon nem szerepeltem még vezetőbíróként, csak tartalékként, így a nagy cél az, hogy a 2012-es Eb-re ki tudjunk jutni, hiszen akkor tényleg el lehetne mondani, hogy a vébé és az olimpia mellett az Eb is összejött.

Igaz, hogy a vuvuzelák hangjára fölkészítettek titeket a meccsek előtt?

– Igen, az edzéseken hangszórókból szóltak a vuvuzelák. Játék közben nem olyan zavaró egyébként, mert meccs közben annyira a pályán zajló eseményekre figyelünk, hogy teljesen kizárjuk a külvilágot. Nem halljuk, hogy mit kiabálnak a szurkolók, nem látjuk, mennyien vannak a tribünön, nem halljuk a vuvuzelákat sem.

Volt egy meccs itthon, amikor megdobáltak szotyival a drukkerek. Ez hogy esik egy olyan bírónak, aki a világ legjobb tíz játékvezetőjének egyike?

Fotó: Ambrus Marcsi
Fotó: Ambrus Marcsi

– Sajnos a futball ilyen közeg, aki ezt nem tudja elviselni, az hagyja abba, akár játékos, akár bíró. A játékvezetés nem arról szól, hogy szeressenek minket. A szurkoló a saját csapatának szurkol, és ha a csapata ellen hozunk olyan ítéletet, amelyet nehezen tud megemészteni, akkor teljesen „normális”, hogy ilyen reakciókat is kiválthat.

A munka, az edzések meg a játékvezetés hogyan oszlik el az életedben?

– Mi dolgozunk is a játékvezetés mellett – szerencsére rugalmas munkaidőben –, én például nyomdaipari értékesítő vagyok. De az NB I-ben valamennyi bíró a játékvezetésnek rendel alá szinte mindent. A munkánk is olyan, hogy nem tudunk sem három műszakban dolgozni, sem hétvégente, amikor a meccsek vannak, a családtól is maximális támogatásra van szükségünk, mert anélkül ez nagyon nehezen megy. Nekem négy edzésem van egy héten, plusz a meccs hétvégén, így hét napból öt mindenképpen a játékvezetéssel kapcsolatos.

A család hogyan viseli ezt?

– A barátnőmmel élek, és egy játékvezető a családjától hatalmas támogatást kell hogy kapjon. A játékvezető-feleségeknek nincs könnyű életük, hiszen vagy a munkától, vagy a családtól vesszük el az időt. Ezt nehéz tolerálnia egy feleségnek, úgyhogy le a kalappal az összes játékvezető-feleség előtt. Sajnos nagyon sok családi élet megy tönkre, nem mindenki tudja ezt elviselni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top