Sztárok

Az év leggazdagabb zenészei

746 millió dollár. Összesen ennyit keresett a világ 10 legjobban díjazott együttese az elmúlt 12 hónapban. A Forbes magazin gazdagzenész-összeállításában 4 csaj is szerepel. Plusz a Black Eyed Peas Fergie-je.

1. U2 (130 millió dollár)
Az 1976 óta verhetetlen banda a bevétele oroszlánrészét világ körüli turnéján hozta össze, annak ellenére, hogy Bono hátsérülése miatt az utóbbi hetekben több amerikai fellépését is le kellett mondania. 1,3 millió jegyet adtak el koncertjeikre (az USA-ban 94 dolláros átlagáron), és minden egyes buli bruttó 10 millió dollár bevételt hozott. Ehhez még hozzájön a rádiós játszásokból, a No Line on the Horizon című új CD és a régebbi lemezek, valamint a kegytárgyak eladásából befolyó „apró”…

 Az év leggazdagabb zenészei

   

2. AC/DC (114 millió dollár)
Az ausztrál veterán hard rock csapat a nyolcvanas-kilencvenes években élte fénykorát, de úgy tűnik, elpusztíthatatlan. Persze ha meghalljuk a slágermúzeumban a Highway to Hellt, és látjuk Angus Youngot 55 évesen is a színpadon röpködni, akkor érthető. 99 állomásos turnéjukon alkalmanként több mint 2 millió dollár folyt be a kasszájukba. A bukaresti koncert után kis atrocitás érte a felszerelésüket szállító kamionokat. A nagylaki határátkelő román oldalán feltartóztatták őket, és útdíj meg nem fizetése címén 2500 euró büntetést róttak ki rájuk. Lehet, hogy kibírták.

 Az év leggazdagabb zenészei      

3. Beyoncé Knowles (87 millió dollár)
Kirobbanó formában van az énekesnő. Két éve férjével, Jay-Z-vel megnyerték a legjobban kereső párok összesítését. A mostani listán legjobb szólistaként bronzérmes, három hellyel előzi meg rapper szerelmét, és szépen felhizlalta a malacperselyt. Tavalyi világ körüli turnéja hozta a legtöbbet, de a Nintendóval és a L’Oréallal kötött szerződése és saját ruhamárkája is szépen termel.    
 

 Az év leggazdagabb zenészei

4. Bruce Springsteen (70 millió dollár)
A Főnök 60 évesen is állja a sarat. Tavaly indult és még idén is tartó turnéjára eddig 2 millióan váltottak jegyet. A nagypapák már az unokáikkal ugrálnak az első sorban. Springsteen nem pózol divatcégeknek, és nem reklámoz hajzselét. Meg kell elégednie a rádióállomásokon játszott dalai jogdíjaival és a lemezeladásokból befolyó „kis mellékessel”. 

 Az év leggazdagabb zenészei

5. Britney Spears (64 millió dollár)
Sokan nem hitték volna, hogy Britney néhány összeomlás, elvonókúra és kopaszra borotválás után visszakapaszkodik az élvonalba, pedig így történt. Turnéja 98 állomásán telt házak előtt énekelt, és nagyot kaszált úgy is, hogy rajongói nemtetszésüket fejezték ki a playback miatt. Új lemezét veszik, mint a cukrot, az Elizabeth Ardennel és a Candles’-szel kötött szerződését pedig cseppet sem bánta meg. 

 Az év leggazdagabb zenészei  


6. Jay-Z (63 millió dollár)

Vajon bosszantja-e a rapper-üzletembert, hogy a felesége többet visz haza? Persze lehet, hogy a csillagászati összegek világában az a 24 millió dollár különbség nem téma. A Blueprint 3 turnén fellépésenként bruttó 1 millió dollár csöpögött le az elmúlt évben, és az új album is szépen hozott. Nemrég egy londoni étteremben 100 font jattot adott a pincérnek. (Adhatott volna ezret is, nem?) A hiphopszupersztár több lábon áll: a koncertezés és a lemezkiadás mellett night-club hálózatot működtet, és üzletileg érdekelt egy Broadway-musicalben, valamint egy kosárcsapatban is. 

 Az év leggazdagabb zenészei

         

7. Lady Gaga (62 millió dollár)
Gaga a maga 24 évével a legfiatalabb a listán. Az előkelő helyezés elsősorban a Monster Ball című, 106 estés világ körüli turné frenetikus sikerének tudható be, de a Virgin Mobile, a Monster Cable, a Polaroid és a Viva Glam számára készített kampányok is szépen hoztak neki. Nem elég, hogy a legtöbb Facebook-rajongóval rendelkezik, de a popszakma legjobb teste is szeretne lenni. Hát van valami akadálya?  

 Az év leggazdagabb zenészei


8. Madonna (58 millió dollár)

A „Material Girl” még 52 évesen sem szeretné átadni popkirálynői címét Britney Spearsnek vagy Lady Gagának. Egy éve még ő kereste a legtöbbet a popszakmában, de az idei listán szégyenszemre a három trónkövetelő csaj már leverte egy kicsit. Persze azért tudjuk, hogy ettől még nem feltétlenül jobbak nála. 2009-es turnéján Madonna egy-egy alkalommal 6 milliót kasszírozott, a koncertkörút teljes bevétele pedig bruttó 138 millió dollár volt.

 Az év leggazdagabb zenészei

  
  
9. Kenny Chesney (50 millió dollár)

Hogy ő kicsoda? Az egyik legnépszerűbb amerikai countryénekes, és néhány hónapig Renée Zellweger férje is volt. Elmondása szerint a házasélet és a karrier közül inkább az utóbbit választotta. Tavalyi turnéján bruttó 71 milliócskát pengetett és danolászott össze. A country mellett a koncertezés királya is, állítólag kétszer annyit keresett, mint Toby Keith. Hogy ő kicsoda? Biztos a másik legnépszerűbb amerikai countryénekes…   

 Az év leggazdagabb zenészei

10. Black Eyed Peas (48 millió dollár)
A 15 éve alakult Los Angeles-i hiphopcsapat néhány sikertelen és drogozással telt év után 2003-ban futott be igazán. Fergie-vel, az új énekesnővel 2004-re a műfaj No. 1-es bandájává léptek elő. Tavaly Svájctól Mexikóig körbehiphopolták a világot, egy-egy este 800 ezer dollárt kerestek. A zenekar egyre inkább a szponzorációból él, vagyis turnéit és klipjeit nagy cégek finanszírozzák. A tagok reklámarcként is megjelennek, például az Apple, a Bacardi és a Honda hirdetéseiben.
    

 Az év leggazdagabb zenészei

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top