Sztárok

A frászt hozták a rajongók Robbie Williamsre

Anglia legönteltebbnek tartott énekese nemes egyszerűséggel csak a pop királyának titulálja magát, visszatérő koncertjén mégis izzadó homlokkal, lámpalázasan lépett színpadra. Robbie-nak volt is miért izgulnia: az elmúlt időszakban ugyanis szinte teljesen elhanyagolta az élő fellépéseket.

Az utóbbi három évben a Take That egykori üdvöskéje leginkább drog- és alkoholproblémái, valamint kétes hitelességű ufómegfigyelései kapcsán hallatott magáról. Ezúttal mázlija volt, a világszerte mozik százaiban közvetített koncert ugyanis olyan fergetegesre sikeredett, hogy még a fanyalgók is kénytelenek voltak belátni: Mr. Nagyarcút az ég is popsztárnak teremtette.

Betegesen egoista

Robbie WilliamsTöbb lemezt adott el Angliában, mint bárki a brit szólóénekesek közül, bezsebelt egy sportszatyornyi zenei díjat, és még a Guinness-rekordok könyvébe is bekerült, amikor 2006-os világ körüli turnéjára egyetlen nap alatt több mint 1,6 millió jegy talált gazdára. 2004-ben az angol muzsika halhatatlanjai közé, a UK Music Hall of Fame-be is beválasztották, a kritikusok egybehangzó véleménye alapján mégis csupán középszerű énekes, aki ráadásul nem is csinál eredeti zenét. S hogy mi repítette Robbie-t mégis a világsztárok közé? Az, amibe egyszer bele is bukhat: ugyanolyan provokatív a színpadon, mint a magánéletben, ráadásul a végletekig képes elmenni, hogy kielégítse egoizmusát. Néhányan azt is meg merték kockáztatni, hogy Robbie oly mértékben magamutogató, hogy az már az elmebetegség határát súrolja.
„Szerintem ilyenkor amnéziás vagyok. Arra még szoktam emlékezni, hogy felmegyek a színpadra, és olykor arra is, hogyan jövök le onnan. De hogy a kettő között mi történik, nos, fogalmam sincs… Általában azt mondják, jó vagyok!” – fejtette ki az egyik interjúban.
Már egészen kisgyermekként is meg volt őrülve a színpadért. Kezdetben színészi álmokat dédelgetett, s miután néhány musicalben sikerrel vette az akadályt, úgy tűnt, meg is valósítja azokat. Egy napon aztán édesanyja ösztönzésére jelentkezett egy újsághirdetésre, melyben egy frissen alakuló fiúzenekarba kerestek énekest. Tizenhat éves volt, mikor felvették a Take Thatbe, s ez egy életre eldöntötte a sorsát. Öt évig volt a sikeres boyband tagja, majd hirtelen elege lett a jól fésült srác szerepéből, amelyet a szigorú menedzsment ráerőltetett. Bár számított rá, hogy nem ússza meg világraszóló botrány és egy orbitálisan nagy per nélkül, Robbie lelécelt a csapattól. Sokan egy petákot sem adtak volna azért, hogy akár egy kislemezt is képes lesz összehozni: mint később kiderült ugyanis, Williams már évek óta mohón tömte magába a kábítószereket, hogy elviselhetőbbé tegye a sztársággal járó borzalmakat…

Szerelemért epedő lepedőakrobata

Robbie WilliamsAz alapján, amilyen sebességgel száguldott lefelé a csúszdán, úgy tűnt, Robbie-nak csak néhány év jutott a csillogásból. Saját bevallása szerint szinte az összes létező drogot kipróbálta már:
„Előfordult, hogy egyszerre húsz Vicodint is bevettem egy éjszaka alatt. A legjobb úton haladtam a teljes szétcsúszásig. Talán csak még egy nap választott el a legrosszabbtól” – magyarázta később. Nem maradt más hátra, mint az elvonó, ahová egy öreg barát, Elton John cipelte magával, aki néhányszor már maga is megjárta a poklot. Bár teljesen sosem tudott elszakadni az ajzószerektől, Robbie végül összekapta magát, és az első lemezéről kimásolt maxi, az Angels sikere után végre beindult a szólókarrierje. Már csak elvétve nyúlt alkoholhoz és drogokhoz, ezért másban élte ki szenvedélybetegségét. Szexfüggő lett.
„Több mint öt éve sem drogot, sem alkoholt nem fogyasztok, de mivel ellensúlyozni akartam, ezért egyre többet szexelek. Miért is ne tehetném, hiszen popsztár vagyok, nem?” – tette fel a költői kérdést egy újságíró előtt. Robbie nem a levegőbe beszélt. Szinte az összes nőt az ágyába csábította, aki megfordult körülötte, Feel című számában pedig pimasz módon még el is dicsekedett hódításaival. 2007-ben egy alkalmi partnere az egyik bulvárlap hasábjain számolt be Robbie hálószobai teljesítményéről:
„Órákig csináltuk! Robbie-nak hatalmas az állóképessége, és nagyon sok fantáziát visz a szexbe” – magyarázta Lisa D’Amoto Los Angeles-i modell, aki csupán röpke hónapokig boldogította az énekest. Williams leginkább a koncerteken lebzselő gruppie-k közül válogatott, ám olykor a sztárvilág szépségeit is levadászta. Viszonya volt Rachel Hunterrel, illetve az All Saints énekesnőjével, Nicole Appletonnal, akivel el is jegyezték egymást. Bár sosem hűlt ki az ágya, egy időben arról panaszkodott, hogy még életében nem volt szerelmes:
„Öt éve kábítószer nélkül élek! Remélem, egyszer lesz egy olyan kapcsolatom, amely meghozza a szerelmet is számomra” – mondta. Az elkeseredett vészkiáltás után százával próbálták Robbie szívét elnyerni, s egy szépségnek, úgy tűnik, sikerült is. 2008-ban találkozott Ayda Fielddel, akivel azóta is tart a románc. Olyannyira, hogy egy rádióinterjúban kijelentette, három gyermeket akar kedvesétől, s hogy szerelmét a világ előtt is egyértelművé tegye, visszatérő koncertjén még csókokat is dobált felé a színpadról.

Pufók ufókutató

Az átdrogozott évek nem múltak el nyomtalanul. Williams komoly mentális és önbecsülési problémákkal küszködik. Folyamatos kezelésre szorul, legutóbb 2007-ben vonult be az egyik méregdrága magánklinikára, ahol antidepresszánsokkal kúrálták. Sokan azt tartják, a terhelt énekes lelki problémái elől menekülve vált szenvedélyes ufómegfigyelővé. Túlzásnak tűnhet párhuzamot vonni Robbie állapota és újabb mániája között, ám tény: miközben a sajtó azon csámcsogott, hogy kiújult alkohol- és drogproblémái miatt jó pár kilóval többet nyom, ezért nem szívesen áll színpadra, az énekes az idegenek utáni kutakodásban nagyon is aktívnak mutatkozott. Annyira rákattant a témára, hogy egy időre kiköltözött az arizonai sivatagban álló csillagvizsgálóba, hogy repülő csészealjakat fürkésszen. Akkor ugyan nem járt sikerrel, ám miután dalt írt a földönkívüliekről, végre megjelentek számára az idegenek.

Robbie Williams„Épp befejeztem az Arizona című számom írását, amikor egyszer csak megjelent ez a ragyogás. Igazi csoda volt!” – lelkendezett. Egy ízben nem volt rest jet-skit bérelni, hogy Kalifornia partjait pásztázza, hátha ott is kapcsolatba léphet az apró, zöld lényekkel.

„Hallottam észlelésekről Malibu partjainál, ahol állítólag a vízbe szállnak le. Nagyon izgalmasnak tartom, hogy a víz tetején egy nagyon kicsit tárgyon vagyok, és ők ezt tudják” – magyarázta a Female Firstnek. Ufóőrülete akkor csúcsosodott ki, amikor kijelentette, hogy a testére tetovált hieroglifákkal fog kommunikálni a bolygólakókkal.
Mi tagadás, Robbie nem könnyű eset, de talán éppen ez az, ami miatt állandó érdeklődés övezi. Egy idén szeptemberben közzétett felmérés szerint az angolok többsége a szigetország sztárjai közül legszívesebben őt választaná partnerül, ha egy lakatlan szigeten kellene élniük. A zakkant énekes olyan sztárokat utasított maga mögé, mint Paul McCartney, Mick Jagger, Eminem és az Oasisből Liam Gallagher. Nagyon úgy tűnik, hogy Robbie bármit tehet, a közönség akkor is rajong érte. Ékes bizonyíték volt erre a londoni Roundhouse-ban prezentált buli is, ahol a hároméves kihagyás után remegő térddel színpadra lépő énekesért teljesen megőrült a közönség.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top