Sztárok

Lady Diana: A szerelem egy hercegnőnek is fáj

A 21. század asszonya lehetett volna, de ő az esze helyett mindig a szívére hallgatott. Nők milliói irigyelték stílusát, csodálták energiáját, s végül siratták tragikus halálakor. Lady Diana Spencer élete a legszebb legendák egyike.

Egyszer volt, hol nem volt… Mint minden tündérmese, Lady Diana Spencer története is boldog gyermekkorral kezdődött. A hatvanas évek elején született a Spencer család negyedik gyermeke, a kis Diana Frances. Az álmodozó kislány élete első évei még családi boldogságban teltek, Dianát lenyűgözték a családi legendák, amelyek arról szóltak, hány királyi szerelemgyerek található a felmenői között. „Ha nagy leszek, én is királykisasszony leszek!” – határozta el a későbbi walesi hercegné. A boldog gyermekkornak azonban egy csapásra véget vetett szülei botrányos válása. Az ok: házasságtörés. Diana és öccse, Charles élete innentől kezdve folyamatos utazgatással telt, miközben szüleik kicsinyes csatáikhoz használták fel őket. Apjuk egy karácsonyi láthatás után egész egyszerűen elrabolta őket. A testvérek véd- és dacszövetségét végül a tündérmesék másik kötelező eleme, a „gonosz” mostoha megjelenése kovácsolta végleg egybe. Diana sohasem kedvelte meg apja második feleségét.

 

Arisztokrata takarítónő

„Buta vagyok, nem szeretnék többet tanulni!” – fakadt ki Lady Diana édesapjának, amikor a család úgy döntött, a nehézfejű kislánynak egy szigorú svájci iskolában a helye. Végül Diana hazautazott, s két barátnőjével beköltözött frissen vásárolt londoni lakásába. Mivel a családi apanázsra már nem volt többé kilátása, a tizenhét éves lány alkalmi munkákból tartotta el magát: takarított, gyermekfelügyeletet vállt, végül egy óvodában kapott kisegítői állást. A Londonba költözésnek előnye is volt: ekkoriban találkozott először a trónörökössel, aki testvérével, Sarah-val kezdett el randizgatni. Diana gyermekkorától a királyi ház nagy rajongója volt, a csinos trónörökös azonnal megtetszett neki, Károly pedig lehetséges feleségét látta meg a fiatal lányban, aki a királynő valamennyi elvárásának megfelelt: arisztokrata származású, protestáns, és ami talán a legfontosabb: feddhetetlen előéletű.

Diana életében Károly volt az első – és minden bizonnyal a legmeghatározóbb – férfi. A visszafogott lány korábban még nem járt senkivel, s hamar szerelemre gyúlt a trónörökös iránt. A walesi hercegné több életrajzírója szerint kapcsolatuk folyamán csak ő mondta ki a szót: szeretlek. S ha ez erős túlzásnak tűnik is, annyi biztos, Károly családi nyomásra kérte meg Lady Diana Spencer kezét. Egy hónappal a hivatalos eljegyzés előtt Diana még sírva mesélte barátnőinek, úgy érzi, sohasem látja többet a trónörököst. A váratlan lánykérésre aztán megkönnyebbülten mondott igent, s úgy érzi, valóra vált gyermekkori álma, beleszeretett a királyfi, s ő végre igazi királykisasszonnyá változik. Menyasszonyi ruhája csupa tüll, csupa csipke, csupa fátyol. Legendás uszálya nyolc méterrel a boldog ara mögött hullámzott a Szent Pál-bazilika lépcsőjén. A szertartást élő tévéközvetítésen követte a világ, közben észrevétlenül megszületett a nyolcvanas-kilencvenes évek ikonja, a világ kedvenc asszonya: Lady Di. Egy évvel később világra jött a királyi pár első gyermeke Vilmos, két évvel később öccse, Harry. A világsajtót bejárta egy családi fotó: Diana karján a kis Harry, mellette Vilmos, Károly keze fia vállán nyugszik. Úgy tűnt, a tündérmese folytatódik, a herceg és a királykisasszony boldogan élnek, amíg…

 

Menekülés az aranykalitkából

…amíg Diana rá nem jött, hogy valójában nem is ismeri férjét, mi több, Károly szíve valaki másért dobog, házasságuk pedig nem más, mint a monarchia érdekeit szolgáló csillogó aranykalitka. „Szörnyű érzés volt szembesülni azzal, hogy ebben a házasságban mindvégig hárman voltunk!” – nyilatkozta később a brit közszolgálati televíziónak férje és Camilla Parker Bowles titkos viszonyáról. Ahogy nőttek a gyerekek, Dianának egyre szűkösebb lett az aranykalitka, nem akarta beérni a második hellyel Károly szívében, nem tudott alkalmazkodni a királyi család életét szigorúan meghatározó protokollhoz. „A gyerekeim nem találkozhatnak akármikor a nagyanyjukkal. Sőt, tulajdonképpen nincs is nagyanyjuk, csak egy királynőjük” – panaszolta barátnőinek ekkoriban. Az udvari elvárások elől menekülve talált rá a szegényekre és a betegekre. A nyolcvanas évek közepétől hatalmas lendülettel vetette magát a humanitárius szervezetek munkájába. A hercegnő előszeretettel keresett magának korábban tabunak számító ügyeket, hogy harcoljon értük. Talán úgy érezte, ha ő az első híresség, aki nyilvánosan kezet fog egy AIDS-beteggel, talán egy kis borsot törhet anyósa, férje és a protokolltanácsadók orra alá. Mindenesetre egyre több tabutéma mellett állt ki: harcolt az afrikai gyermekszegénység ellen, a leprásokért és a taposóaknák betiltásáért. Társadalmi szerepvállalásának köszönhetően egyre bátrabb és egyre önállóbb lett az életben. Elegáns, stílusos és visszafogottan szexis ruhákra cserélte addigi konzervatív ruhatárát, s nemcsak azzal jött tisztába, hogy mire van szükségük a harmadik világ árváinak, de arra is ráébredt: a saját útját kell járnia. Ugyanúgy, mint férje, ő is titkos viszonyokba kezdett. Első szeretője testőre, Barry Mannakee volt. James Hewitt kapitánnyal öt évig tartott fent viszonyt, a férfi később méltatlannak bizonyult szerelmére: a hercegnő szerelmesleveleit eladta a sajtónak.

A teljes történetet az e heti Nők Lapjában olvashatjátok. Mivel úgy éreztük, itt az idő, hogy tisztázzuk Lady Diana titokzatos balesetének körülményeit, spiritiszta szeánszot szerveztünk, és Müller Rózsa, jós, a Nők Lapja Cafe szakértője segítségével megidéztük a walesi hercegnő szellemét! 

További kiemelt témáink a Nők Lapja február 11-én megjelenő, 7. számából:

Kisfüzet: Kivirágoztunk
Bár tudjuk, hogy rendesen beszélgetsz kedvenc növényeiddel, mindent azért mégsem tudhatsz róluk. A kiegészítő információkat kisfüzetünkben találod

Az első találkozás
Amikor Szigeti Hajni először meglátta Barnabást, csak annyit tudott mondani, de pici! Dobray Saci elnézést kért kisfiától, Szekeres P. Mónika pedig rögtön beleszeretett a babájába

Ott voltunk…
Schneider Bánfalvi Klára és Bánfalvi Schneider Tamás esküvőjén, akik a Nők Lapja Párkeresője révén találtak egymásra. A fenti két név nem elírás, mindketten felvették egymás vezetéknevét

A heti szerkesztő, Papp Diána ajánlásával:
Meghatározta az életem

Szinte mindenki életében akad valaki, aki ideig-óráig inspirálja, akár a leghétköznapibb dolgokban is. Hatására kezdi el vasárnaponként házi süteménnyel kényeztetni a családját, latinul tanulni, uram bocsá’ verseket farigcsálni. Bizonyára sokat ismerik Frances Mayes Napsütötte Toszkána című művét. Én például ezt a könyvet elolvasva kezdtem el többet foglalkozni Olaszország ezen részével, sőt, nem átallottam odautazni és egészen addig menni és menni, amíg meg nem találtam az amerikai írónő legendássá vált házát. Jövő heti számunkban beszámolunk még hasonló, könyv ihlette utazásról, de olyasvalakiket is bemutatunk, akiknek életét, pályáját meghatározta egy bizonyos személy.

Továbbá: Szépség, Konyha, Egészség, Horoszkóp, Társkereső és még sok minden más!         

Ne felejtsétek: Nőnek lenni jó!

 

Még több az e heti Nők lapjából:

D. Tóth Kriszta: Földközelben »
Úgy szeretlek, majd’ megeszlek… »
Milyen a jó apa? »
Détár Enikő: Egy kicsit zűrös vagyok! »
Anyák lettünk! »
Valentin-napi vörösök »


Lady Diana.lap.hu »

Hercegnők.lap.hu »
Anglia.lap.hu »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top