Sztárok

Elhunyt a legendás színész

A világhírű hollywoodi legenda, Paul Newman szombaton hunyt el. A 83 éves színész 18 hónapig küzdött a rákkal, amely végül legyőzte őt.
Paul Newman és felesége
Paul Newman és felesége

A magyarországi felmenőkkel is rendelkező Paul Newman nemcsak acélkék tekintetével és sármjával bolondította magába a moziba járó nőket és asszonyokat. Tehetségével és sokoldalúságával a világ számtalan filmkedvelőjét a vászon vagy a tévé képernyője elé bilincselte.

Az Ohio államból származó sztár a színésziskolából a Broadwayn debütált, ahonnan egyenes út vezetett számára a filmvilág központjába, ahol először 1954-ben állt kamera elé. Több mint öt évtizedes filmes pályafutásának mérföldkövei közül több is a mozi klasszikusává vált.

Elisabeth Taylor partnere volt a Macska a forró bádogtetőn című Tennessee Williams-adaptációban (1958), ő volt a főhőse a Leon Uris regényéből készült Exodusnak (1960), fontos alakítása volt A hallgatag ember félvér indiánja (1967), és felejthetetlen párost alakítottak Robert Redforddal a Butch Cassidy és a Sundance kölyökben (1969). Ugyancsak ők fémjelezték 1973-ban a Nagy balhé című gengszterkomédiát.

Newmant összesen tízszer jelölték a legjobb férfialakítás Oscar-díjára, de csak 1987-ben vehette át az aranyszobrot A pénz színéért. Többször is megpróbálkozott a rendezéssel, e filmjei közül A gamma-sugarak hatása a százszorszépekre című alkotása volt a legsikerültebb, főszerepben feleségével, Joanne Woodwarddal.

MTI, NLC

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top