Sztárok

Szabó Gyõzõ pálinkázik

Szabó Gyõzõ szerint egy színész mindent tud! Vagyis ha kell, gitározik, motorozik, ejtõernyõzik, és õ jó pár kaszkadõrfeladatot végigcsinált már pályafutása során. Most pálinkát iszik. És ezt is teljes odaadással teszi.

Játsszunk egy kicsit! Én azt mondom neked, hogy vodka. Melyik nép jut eszedbe? Persze hogy az oroszok. Folytassuk! Ha azt a szót említem, csokoládé, biztosan Svájcra fogsz gondolni. Szivar? Hát persze hogy Kuba a megoldás. És most figyelj! Mi jut eszedbe a pálinka szóról?


A pálinka és a szivar nagyszerű dolgok – sajnos senki nem csodálkozik, ha ezt a kijelentést kétkedve fogadod. Pedig tényleg! Mind a szivarozásnak, mind az égetett szeszes italoknak nagy kultúrájuk van szerte a világon. És bár mind a két termék a férfiakat vonzza elsősorban, jó tisztában lenned a különlegességükkel. Tehát párodnak bátran elmondhatod: nem az a lényeg, hogy minél hamarabb részeggé idd magad, és rekedtté szivarozd a torkod, hanem a fogyasztással járó hangulat átélése, ízlelése. Akárcsak a jó szex esetében…







Óvatos duhaj

Szabó Győző színészről köztudott, hogy szeret élni, szenvedélyes motoros, szívesen hódol a kulináris művészeteknek, annak ellenére, hogy szabadságszeretete lenyűgöző, híres arról, mennyire szereti kislányát. A Valami Amerika sztárja, a vagány, ám „mackós” Szabó Győző viszonylag visszavonultan él. Nem zajos tőle a sajtó, nem jár partikra, de amit fontosnak tart, annak figyelmet szentel. Szívesen játszik kislányával, készül színpadi bemutatókra, utazik a világ távoli pontjaira, vagy éppen átszeli az országot motorjával. Gyakran hasonlítja önmagát egy szerethető mackóhoz, aki nem sokat beszél. Annak idején édesanyja is gyakran mondta neki, hogy „fiam, belőled mindent harapófogóval kell kihúzni”.

A szivarpálinka-bemutatóval és ultibajnoksággal összekötött ünnepségen részt venni senkinek nem okozhat nagy gondot. S miután Győző több ízben is csatlakozott már a biztonságos motorozást népszerűsítő kampányokhoz, most a biztonságos pálinkázók és szivarozók táborát is erősíteni szándékozza. A színész szívesen vállalta el az igazán különlegességnek számító pálinka bemutatását.

Viva Hungary!





Öt éve, hogy hungarikummá vált a hazai gyümölcspárlatot tartalmazó ital, a pálinka. Jófajta itóka: szatmári szilva, kecskeméti barack, újfehértói fürtös meggy – kizárólag ínyenceknek. Felsejlik előtted a régi idők parasztembere, ahogy indul hajnalban a földjére. A munka előtt jól csúszott a feles a rántottához. Az agárdi aszútörköly-pálinka csak limitált mennyiségben készült, hiszen az ünnep nagy szó. Például az Agárdi Szivar aszútörköly-pálinka színe az aszúhordós érleléstől aranybarna, illata erős, olajos, érezni benne a mazsolás szemeket és a jellegzetes tokaji diós illatot, a tölgyfát és egy kicsit az összezúzott szőlőmag fanyar olajait. Utóíze diós. A szivarfüsttel együtt kortyolgatva az édesebb ízek dominálnak, egyértelmű az aszúszemek jelenléte a párlatban.

Viva Kuba!

Ezen a gyönyörű szigeten ötszáz éves hagyománya van a füstrudak gyártásának. Kolumbusz idején természetesen nem volt még olyan nagy nimbusza egy jó havannának, de az 1800-as években már komoly hírnévvel rendelkeztek a szigetországban gyártott dohánycsodák. Ekkor már tízezer ültetvényen és több mint száz gyárban folyt a munka. A méret és fajta szerinti megkülönböztetés is kezdetét vette. A szivarok nagy részét az USA-ba exportálták, Európában pedig Spanyolország számított a legnagyobb felvevőpiacnak.







Ahogyan Szabó Győző ajánlja elsősorban a párodnak, de te is kipróbálhatod – a szivarpálinka fogyasztásának aranyszabályai 5 pontban


• A stressz és a kapkodás összeegyeztethetetlen a kulturált pálinkafogyasztással és a szivarozással.
Engedd el magad, és tedd szabaddá érzékeidet, hogy a pálinka által nyújtott illat- és ízélményt, valamint a szivar nemes füstjének, varázsos fűszerességének összhangját átélhesd.

• A VegaFina szivart megfelelő előkészítés után gyújtsd meg. Az Agárdi Szivar aszútörköly-pálinkát töltsd a poharadba, majd pár percig hagyd pihenni. Legyenek ezek a várakozás gyönyörű pillanatai.

• A szivart fogyaszd lassan, komótosan; hagyj elegendő időt az ízek kiteljesedésének. Ellenkező esetben a felhevült szivar aromája egyoldalúvá, keserűvé válhat. Közben a pálinkát mozgasd meg, hogy minél jobban felszabaduljanak a benne rejlő egyedi, aszútörkölyre jellemző, megismételhetetlen illatkomponensek.

• Az idő múlásával és a szivar fogyásával a nemes füst aromatikája is változik. Szivarozás közben kortyonként fedezd fel a szivarpálinka lenyűgöző, harmonikus játékát a szivarfüst különleges fűszerességével. Érdemes megízlelni egy kortyot a szivarfüst beszívása előtt, egyet pedig kilélegzése után: tapasztalni fogod, hogy milyen sokszínű és izgalmas utazást ígér e két termék kompozíciója az érzékek világában.

• A szivarozás vége felé erősödik a szivar füstje, a kényes egyensúly megbomlik. Gyakorlott és értő szivarozó tévedhetetlenül felismeri a befejezés megfelelő időpontját, és hagyja a szivart magától kialudni. Mi sem zárhatná elegánsabban a szivarozást, mint a pálinka a maga sokrétű, mazsolás, diós és csokoládés zamatával.



Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top