Sztárok

Texasi nagykutyák / Híres emberek

Hogy mi az azonos Bridget Jones megszemélyesítõje, Tommy Lee Jones, Meatloaf és az Egyesült Államok 36. elnöke között?A válasz egyszerû: születésük helye ugyanaz az állam, a déli Texas.

Büszke vadnyugatiként indultak a világ meghódítására, és nekik is, mint sok más texasinak sikerült a dolog.


Renée Zellweger (1965. április 25.)

Nem volt több, mint egy vidéki texasi kiscsaj a svéd és norvég felmenőkkel büszkélkedő Renée. Az állam egyik kisvárosának, Katy-nek iskolájában a színjátszó kör jeles tagjaként járta ki az iskolát, aztán az állam egyetemén folytatta tanulmányait. Hollywoodot elsőre nem tudta meghódítani, ám néhány évvel később – minő furcsaság – éppen „A texasi láncfűrészes gyilkos visszatér” című film hozta meg az áttörést. 1995-től megindult a texasi csillag, míg el nem érte a minden szingli példaképének számító Bridget Jones filmekkel az abszolút világhírt.
Fogyásai és hízásai azóta is adnak témát a sajtónak, és ugyancsak szívesen csámcsognak balsikerű házasságáról és a depresszió okozta alkoholfüggőségéről is. Ám Renée legtöbb rajongójának a Chichago Roxie Hartja, Miss Potter, vagy a Hideghegy (Renéenek egyébként Oscar díjat hozó) cowboy-lánya marad, egy igazi kemény texasi csaj.









Meat Loaf (1951 szeptember 27.)


Róla aztán nem egy kemény fából faragott cowboy jutna az ember eszébe, de Meat Loaf nem is erre hajt. A zenész-színész igazi rocksztár akart lenni és az is lett. Marvin Lee Ady néven született, majd 18 évesen egyszerűen meglógott otthonról az alkoholista apja elől. Talán ez volt az utolsó kilengés életében, hiszen 20 éve él boldog házasságban feleségével és két lányával, nem iszik, festményeket gyűjt és ügyel az étrendjére, hiszen cukorbeteg. A tisztes polgári élet előtt azonban a világ egy igazi polgárpukkasztó filmben ismerte meg nevét. 1975-ben szinte berobbant a Rocky Horror Pictures Showban, és az azóta már klasszikussá lett zenés film után két évvel 1977-ben rocksztárként is óriási sikert aratott a Bat out of Hell című lemezével. 1993-ban Grammy díjat kapott. Folyamatosan filmezik, olyan sztárok oldalán tűnik fel a vásznon, mint Sharon Stone, Gillian Anderson vagy Brad Pitt. A „húsgombóc” (=Meat Loaf) a kemény zenében öregbítette a legkeményebb állam jó hírnevét.


Eva Longoria (1975. március 15.)

Bár az iskolában még csúfolták véznaságáért, ma már bombázóként hódít a filmekben. Nélküle a Született feleségek sótlan vidéki történet lenne, vagy legalábbis kevésbé borsos. Pedig igazából nem is akart annyira színész lenni. Unaloműzőnek szánta a programot, hogy részt vegyen egy színész-tehetségkutatón Los Angelesben, a zsűrit azonban azonnal meggyőzte, úgyhogy másnap búcsút intett szép nevű szülővárosának, Corpus Christinek, és LA-be költözött.
Az egykori mozgástanár élvezi új életét. Aki először találkozik vele meglepődik apró termetén (157 cm), de hamar rájön, Eva, ahogy önmagát is jellemzi „egy icipici jó dolog az életben”. A színésznő imádja a gyémántokat, és nemrég forgatott egy fergeteges reklámfilmet P. Diddyvel az egyik kólás cég számára. Eva igazi latin temperamentum és tűz, elbűvöl és megéget, ám sok férfi nagy bánatára már elkelt. Kedvenc kosárcsapata, a San Antonio Spurs egyik népszerű játékosával, Tony Parkerrel júliusban a hetes szám bűvöletében (2007.07.07-én) örök hűséget esküdtek egymásnak.


Tommy Lee Jones (1946. szeptember 15.)

A kemény és okos férfi alaptípusa. Neki aztán igazán jól állna a cowboy kalap, mégsem játszattak vele ilyen szerepeket. Zsaru többször volt, talán az egyik legemlékezetesebb, amikor a sötét zsaru bőrébe bújt (Man in black). Az sem véletlen, hogy A szökevény című film rendőrének alakításáért 1993-ban megkapta a legjobb mellékszereplőnek járó Oscar díjat.
Az egyetemet kitüntetéssel fejezte be angol irodalom szakon, mégis egy sokkal könnyedebb szakmát választott magának. A kemény fizimiska érző szívet takar. Alakításai sorra hozták neki a díjakat: kapott Emmy-t , Arany Glóbuszt és a Brit Filmakadémia nagydíját. Ő volt a Mindörökké Batman-ben a Két Arc és Oliver Stone hátborzongató mozijában, a Született gyilkosokban, White a mániákus börtönfelügyelő.


Beyonce Knowles (1981. szeptember 4.)

Az igazi egzotikus szépség, becenevén Juju, Texas állam egyik legnagyobb városából, az űrhajózásról ismert Houstonból indult a világ meghódítására. A Destiny’s Child trió tagjaként az első nagy lépést gyorsan megtette, a siker ezután már szólóban is tovább kísérte. Ötszörös Grammy-díjas énekesnő, aki nemcsak gyönyörű, nemcsak tud énekelni, de még dalai nagy részét is maga szerzi. Már a „végzet gyermekeinek” is írt dalokat, ezért elnyerte az egyik legrangosabb amerikai dalszerzői díjat. Mostanában színésznőként is próbálkozik, szép sikereket tudhat magáénak az Austin Powers 2, a Carmen és a Dreamgirls című filmekben nyújtott alakításaiért. Apukája nehezen viseli, hogy szép lánya szíve a rapper Jay-Z-ért dobog, de Juju kitart szerelme mellett. Nemrég egy neves amerikai divatcéggel együtt piacra dobta saját parfümjét, bár ő maga allergiás a finom illatozókra. Keményen és öntudatosan dolgozik a sikerért.



Tudtad…

•  hogy a csodagyerekként felnőtt és mindössze 22 évet élt Buddy Holly egy muzikális családban a Texas állambéli Lubbock városában látta meg a napvilágot? Vastagkeretes szemüvegben hódította meg a rock and roll-ért rajongó tinédzserek százezreit. Zenéje fülbemászó és az addigiakhoz képest teljesen új hangzású volt. 1959-ben halt meg repülőszerencsétlenségben.

•  hogy Port Arthur leghíresebb szülötte az 1970-ben, heroin túladagolásban elhunyt énekesnő Janis Joplin?

•  hogy texasi Robert Rodriguez is, aki olyan filmeket rendezett, mint az Alkonyattól pirkadatig, a Desperado vagy a nagysikerű Sin City?

•  hogy az Egyesült Államok 36. elnöke, Lyndon B. Johnson Stonewallban született? Amerika 1963 és 1969 közötti időszakának első embere a meggyilkolt John F. Kennedy-t követte az elnöki székben.  












Mintha Texasban lenne.

Készítsen egy texasi borsos sültet a Texasi csípős négyborsos Uncle Ben’s mártással, és érezze otthonában Texas ízeit.
A piros-, fehér-, zöld-, és feketeborsból és póréhagymából készült speciális mártás vadító ízélményt varázsol hétköznapjaiba.  


Kíváncsi más világokra is?

Akkor nézzen vissza hozzánk újra és újra, hiszen az Uncle Ben’s pár hónapon keresztül testközelbe hozza a világ legérdekesebb tájait és ízeit.



 


 


 


 




 


 


 


 


 


 


 


Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top