Sztárok

Õszi lemez, vidám lemez

Ha minden klappol, akkor még õsszel a boltokba kerül Molnár Ferenc „Caramel” tizennégy számot rejtõ lemeze. Hogy miért kellett ennyit várni rá, kikkel dolgozik együtt, és milyen stílust követ majd, arról beszéljen a zenész maga.

Nyilván a fél országot, de legalábbis a rajongókat biztosan felhőtlen boldogság lengi körül, hogy kedvenc feltörekvő csillaguk egy stúdióban tölti hétköznapjait, semmi mással nem törődve, csak a zeneszerzéssel.

– Magánéletileg tudom, hogy minden rendben. Az egészségeddel szintén?

– Egyre jobban vagyok, már csak ritkán fáj a hátam. Sajnos a koncertezés még nem jöhet szóba. Hiányzik is, de mire készen lesz a lemez, már képes leszek fellépni. Így viszont – hogy nem kell folyamatosan járnom az országot – jobban oda tudok figyelni a lemezkészítésre. Tehát még minőségibb, kellemesebb zenét kapnak majd a hallgatók, mint amit tulajdonképpen szerettem volna. Teljesen maximalistaként működöm a munkában, nem szeretnék senkinek csalódást okozni.

– Tudsz egy precíz időpontot a lemez megjelenésével kapcsolatban?

– Ha minden stimmel, akkor október-november tájékán már az üzletekben lesz. Örülnék, ha ez egy fix időpont lenne, de kénytelen-kelletlen változhat. Még sok a munka, nagyjából félkész állapotnál tartunk. A dalok majdnem mind megvannak, de a keverés még szinte az összesnél hátra van. Szerencsére ötletekben sincs hiány, folyamatosan jönnek a próbák közben is, így a dalok változhatnak, esetleg még az alapkoncepció is.

– Lesznek Megasztáros közreműködők?

– Nem, csak Esztivel közös számok kerülnek fel a korongra, amiket még a műsorból ismerhet a közönség. Jól és könnyen tudunk együtt dolgozni.

– Csak az a kettő, vagy esetleg több is?

– Kulisszatitkok is léteznek – nevet-, de kettőnél nem lesz több. Legalábbis úgy áll, aztán persze ki tudja, mit hoz még a fennmaradó idő. Ha holnap esetleg lesz még egyhez kedvünk, akkor megvan a sansza, hogy megírjuk, felzenéljük, felénekeljük. De mint mondtam, a kettő a biztos.

– Ha jól tudom, akkor egy kisebb kiadó „vállalt be” téged, pedig tárgyaltál nagyobb nemzetközivel is. Hogyhogy nem ahhoz szerződtél? Másoknak ez az álma.

– Jó feltételeket szabott a nagy kiadó is, nekem csak az nem tetszett, hogy sokkal kevésbé szólhattam volna bele a dalok írásába, mint a kisebbnél. Mondhatni mások írták volna helyettem, pedig én énekes és zeneszerző vagyok. Ráadásul annak a cégnek, akikkel jelenleg szerződésben vagyok, van egy saját stúdiója. Így több időt tudok ott tölteni, mintha egy bérelt stúdióban dolgoznék. Ha jobb az infrastruktúra, akkor könnyebben megy a meló, főleg ha még emellett a felszerelés is mai, modern, profi.

– Kik segítenek neked a dalok írásában?

– Én magam szerzem a zenéket, néhány ötlet jön a zenészektől. Én vagyok a fő mozgatórugója a történetnek.

– Nekik szinte csak a kész dolgokat mutatod meg?

– Igen. Szeretek a dalokkal bíbelődni, szeretem látni, hallani, ahogy másodpercről másodpercre összeállnak, teljes egésszé válnak. A nagyobbik kiadó ráadásul gyorsmenetben szerette volna piacra dobni a lemezt, de ez az album minőségének a rovására ment volna. Így, hogy van időm és nem szólnak bele, jobbá tudom tenni. Inkább csúszok egy hónapot, de kapják azt a rajongóim a lemeztől, amit szeretnének. Csupa jót.

– Te játszol fel bármilyen hangszert a lemezre, vagy ezt másokra bíztad?

– Nem, én nem. Bár tudok némileg zongorázni, gitározni, és egy kicsit dobolok is, de ez a tudás ahhoz elég, hogy magamnak játsszak, alapjában véve megvalósítsam az ötleteimet. A hangszerekből erőteljesebb, letisztultabb hangzást tudnak kihozni hozzáértő zenészek. Zongorákon Balázs Józsi (Balázs Elemér Group) játszik, és talán a testvére, Elemér is beül a dobok mögé egy-két szám erejéig. Rajtuk kívül is többnyire jazz-zenészek közreműködnek majd a lemezen.

– Nem félsz ettől? Hiszen a jazz-zenészeknek lételeme az improvizáció, hajlamosak elszállni.

– Egyáltalán nem, hiszen úgy tudnak hozzátenni az általam megkreált alapokhoz, ahogyan mások nem nagyon. Pontosan amiatt, mert belőlük pillanatok alatt, zsigerből jön a zene. Nagy segítség, és egyszerre nagy megtiszteltetés nekem ilyen előadóművészekkel együtt dolgozni. Hiszen akárhogy is nézem, szerintem a Balázs testvérek a hazai jazz-élet egyik legnagyobb művészei.

– Milyen stílust közelít meg a lemez?

– Egyértelműen az r’n’b irányába mozdulok el, de nem az amerikai hagyományokat követem, hanem az európai, azon belül is leginkább az angol vonalat. Persze benne lesz egyfajta saját, Carameles stílus. Hogy tükrözzön egyediséget, és ne tudják azt mondani: ezt már más is megcsinálta. Remélem, így lesz.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top