A szív hónapja
Szponzorált tartalom

A magas öl, az alacsony nem számít? – Ezt üzeni a vérnyomásod

Ükanyáink még repülősóért kiáltottak, amikor ájulás kerülgette őket. Mi kávét iszunk, ha úgy érezzük, "bokánkban a vérnyomásunk". Tudjuk, hogy ha magas, az baj. Azzal azonban már nem vagyunk tisztában, hogy ha alacsony, az mit jelent.

Mi a vérnyomás?

A vérnyomás tulajdonképpen a keringési rendszerben a vérnek az erek falára kifejtett nyomása. Általánosságban a nagy artériákon mérhető nyomásról van szó.

120/80, ez mit jelent?

A vérnyomás értékét higanymilliméterben (Hgmm) adják meg, és két számból áll. Az első szám azt a nyomás mutatja, amely a szív összehúzódásakor alakul ki, ez a szisztolés vérnyomás. A második szám az az érték, amelyet a szívverések közötti szünetben lehet mérni, ez a diasztolés vérnyomás.

Mennyi az optimális?

Az optimális vérnyomás 120/80 Hgmm alatt van, a normális vérnyomás 120-129/80-84 Hgmm.

Mikor magas a vérnyomás?

A magas vérnyomás definícióját Szív Szövetségek, orvosi kamarák ajánlása alapján határozzák meg. 2017-ben például az Amerikai Szív Szövetség a korábbi 140/90 értékről vitte le a magas vérnyomás határértékét 130/80 Hgmm-re, mert úgy gondolták, hamarabb kell elkezdeni a vérnyomás kezelését ahhoz, hogy eredményesebbek legyenek.

Magyarországon akkor beszélünk magas vérnyomásról, ha az értékek tartósan meghaladják a 140/90 Hgmm-os értéket. Több fokozata is van: prehipertenzió (120-139/80-19 Hgmm), 1. fokozatú hipertónia (140-159/90-99), 2. fokozatú hipertónia (160-179/100-109), hipertóniás krízis (180/110 Hgmm-nél magasabb vérnyomásérték tartósan).

vernyomas, magas vernyomas

A magas vérnyomás Magyarországon népbetegségnek számít, évente csaknem ötezer ember hal meg magas vérnyomás okozta megbetegedések miatt. A legaggasztóbb, hogy sokáig tünete sincsen, így csak rendszeresen szűrés segít a felfedezésében és hatékony kezelésében. Az okai sok esetben nehezen meghatározhatók, de kijelenthető, hogy civilizációs ártalom, amelynek sok köze van a stresszhez – ez tulajdonképp a szervezet válaszreakciója a tartósan fennálló stresszhelyzetre. Emellett okozhatja vesebetegség, hormonális alapbetegség, szív- és érrendszeri eltérés.

Hogyan kezeljük a magas vérnyomást?

Mint számtalan betegség esetében, a magas vérnyomásnál is jellemző, hogy a megelőzés a legfontosabb. A javaslatok között szerepel a sófogyasztás mennyiségének csökkentése, a dohányzásról való leszokás, a rendszeres mozgás, a normál testsúly megtartása, a stressz kezelése.

Mikor alacsony a vérnyomás?

Önmagában az alacsony vérnyomással akkor érdemes komolyan foglalkozni, ha krónikusan alacsony vérnyomássá válik, azaz az első (szisztolés) érték tartósan nem haladja meg a 100 Hgmm-es értéket (bár egyesek a 90 Hgmm-et tartják küszöbértéknek). Ezt az orvostudomány önálló betegségként kezeli. A krónikusan alacsony vérnyomás általában a fiatal felnőttek betegsége, sokkal több fiatal, magas nőt érint. Emellett az ortosztatikus hipotónia is önálló kórkép, ebben az esetben a beteg vérnyomása akkor esik le, amikor hirtelen feláll.

Minden más esetben az alacsony vérnyomás nem önálló betegség, de jelezhet más betegséget, így nem szabad elhanyagolni. Ezek közé tartoznak a hormonális betegségek, szívbetegségek, fertőzések, vérszegénység, idegrendszeri betegségek, súlyos fertőzés, allergiás reakció, csökkent folyadékbevitel, de különböző gyógyszerek mellékhatásai is.

Hogyan lehet kezelni a krónikusan alacsony vérnyomást?

Minden esetben azt kell megállapítani, mi váltja ki a krónikusan alacsony vérnyomást. Ha más betegséget jelez, akkor azt a betegséget kell kezeli. Ha a primer formája jellemző, akkor általában rendszeres kardio mozgást, rendszeres és elegendő mennyiségű folyadék fogyasztását javasolják a szakemberek.

Mikor beszélünk álcázott magas vérnyomásról és fehérköpeny szindrómáról?

Érdekes jelenség mind a kettő, de bizonyítottan léteznek, és nem is teszik egyszerűvé a vérnyomásmérést. Vannak például olyan betegek, akik az orvosnál magas vérnyomás ellenére is normál értéket mutatnak. Náluk a kilengések nem az orvosnál, hanem például az otthonukban mutatkoznak. Ezzel szemben fehérköpeny szindrómában szenvedők orvosi vizsgálat esetén képesek magas vérnyomást produkálni, holott az értékeik minden más esetben normálisnak mondhatók.

Miért fontos a 24 órás vérnyomásmérés?

Az teljesen természetes, hogy a vérnyomásértékek nap közben folyamatosan ingadoznak. Egy vérnyomásnapló vezetésével, naponta három alkalommal mérve a vérnyomásunkat, ezt mi is láthatjuk. A legtöbben azonban a nappali vérnyomásértékünkkel vagyunk tisztában, az éjszakai értékekről nem sokat tudunk, pedig erre is érdemes figyelni, mert komoly kilengések mutatkozhatnak. Ma már létezik olyan felcsatolható eszköz, amely 24 órán keresztül akár 15-30 percenként méri a vérnyomásunkat, és menti az adatainkat. Pont ez az, ami a fenti fehérköpeny szindrómára vagy álcázott alacsony vérnyomásra is megoldást jelenthet.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top