A szív hónapja

Magas koleszterinszint? 3 recept, amivel csökkentheted!

Készíts saját almás-diós zabpelyhes kekszet, ebédelj zöldfűszeres–lazacos tésztát, és kóstold meg a krémes görög joghurtos padlizsánsalátát! Finom ételekkel, mosolyogva is tehetsz a koleszterinszinted csökkentéséért.

A koleszterin nélkülözhetetlen szervezetünk megfelelő működéséhez, de ha túl sok van belőle, annak komoly egészségügyi kockázatai lehetnek. A magas koleszterinszint következtében lerakódások, plakkok alakulhatnak ki az érfalakon, amik leszűkítik a vérereket, és akadályozzák a véráramlást. Ha a vér nem tud akadálytalanul áramolni, az érelzáródás agyvérzést, szívinfarktust és trombózist is okozhat. Életmódoddal azonban sokat tehetsz a szív- és érrendszeri problémák kialakulásának csökkentéséért, ráadásul mindezt úgy, hogy közben finomakat eszel. Íme, 3 koleszterinszinszintet csökkentő étel, amit feltétlen próbálj ki!

Indítsd a reggelt saját készítésű almás-diós zabpehely keksszel!

A sok rost, így a zabpehely nemcsak az emésztésnek tesz jót, hanem segít a koleszterinszint szabályozásában. Szánj néhány percet a reggelid készítésre már előző este, hogy jóízűen és egészségesen induljon a napod!

2 bögre zabpelyhet, 1 bögre zabpehelylisztet, 1 teáskanál őrölt fahéjat és 2 csipet őrölt szerecsendiót keverj el kis mokkáskanál szódabikarbónával. Adj hozzá 1 tojást, fél bögre alacsony zsírtartalmú, felmelegített margarint és egy késhegynyi vaníliát. Végül keverj hozzá 1 marék darált diót, kockázz fel apróra 1 almát és az egészet alaposan keverd össze! Kanállal formázz a tésztából tenyérnyi korongokat és sütőpapírral bélelt tepsiben süsd 180 fokon körülbelül 10-12 percig. A saját készítésű kekszed tökéletes reggeli,de tízóraira és uzsonnára is nagyon finom.

Falatozz lazacos–zöldfűszeres tésztát ebédre!

Az omega-3 zsírsavban gazdag halak csökkentik a koleszterinszintet, és segítenek a szívritmus szabályozásában. Ebédelj úgy, mint a görögök, és szíved meghálálja! Párolj meg olívaolajon 1/2 fej vöröshagymát, majd adj hozzá 30 dkg felkockázott lazacot, valamint 1-2 gerezd zúzott fokhagymát, és fehéredésig pirítsd! Közben főzz meg 30-40 dkg durum tésztát, és készítsd el az öntetet: 4-5 evőkanál zsírszegény tejszínt melegíts fel, adj hozzá apróra vágott metélőhagymát, kaprot és petrezselyemzöldet, csepegtess rá citromlevet, majd keverd bele a lazacot, és az öntetet merd a tésztára.

Zárd a napot görög joghurtos padlizsánsalátával!

A padlizsán kiváló forrása az oldható rostoknak, aminek köszönhetően jó hatással van a koleszterinszintre is. Vacsorára dobj össze egy könnyű padlizsánsalátát, és élvezd az ízek kavalkádját!

Tisztíts meg, és kockázz fel 1 közepes padlizsánt, locsold meg olívaolajjal és 200 fokon süsd puhára a sütőben. Ha megsült, hagyd kihűlni, és közben készítsd el az öntetet: 1 nagy pohár görög joghurtot 2-3 gerezd vértisztító zúzott fokhagymával, Himalája sóval és őrölt fekete borssal keverj el, majd add hozzá  a kihűlt padlizsánkockákat. A tetejét szórd meg petrezselyemmel és falatozz kedvedre!

Ez is érdekelhet Megnézem

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top