A szív hónapja

Három szuperfinom étel, ami lenyomja a koleszterinszinted

A koleszterinnel csak a baj van. Mármint ha a szintje magas a vérben. Cukorbetegség, sárgaság, pajzsmirigy-alulműködés, vesebetegség és érelmeszesedés: csupa olyasmi, amit az ember nem szeretne magának. A koleszterinszint szerencsére függ az étkezéstől. Gyerünk, nyomjuk le!

Almás-sárgarépás brokkolisaláta

Hozzávalók 2 adaghoz:

· 1/2 fej (kb. 250 gramm) brokkoli

· 2 szál (kb. 200 gramm) sárgarépa

· 1 db (kb. 150 gramm) nagyobb alma

· 1 marék (kb. 30 gramm) dió

· 2 evőkanál almaecet

· 2 csipet só

Elkészítés:
A brokkolit rózsáira szedjük, gőzben vagy nagyon kevés vízben félpuhára főzzük, majd a gázt elzárva, fedő alatt hagyjuk párolódni. A tisztított sárgarépát és almát tetszőlegesen kockákra, csíkokra vagy karikára vágjuk, összeforgatjuk a brokkolival.

Elkészítjük a pácot; az almaecetben feloldunk két csipet sót, nyakon öntjük a zöldségeket, majd annyi vízzel, amennyi félig ellepi, felöntjük. Hűtőben hagyjuk összeérni az ízeket. Tálaláskor durvára vágott dióval díszítjük.

(Profimedia)

Zabpehelybundás halfilé sütőben sütve

Hozzávalók 2 adaghoz:

· 300 gramm (2 nagyobb szelet) tengeri halfilé, pl. tőkehal

· 1 db tojás

· 3-4 evőkanál teljes kiőrlésű liszt vagy zabliszt

· 1/2 csészényi apró szemű zabpehely és zabkorpa keveréke

· 2 teáskanál napraforgóolaj

· csipet só, bors, kakukkfű, rozmaring

Elkészítés:
A lecsöpögtetett, szárazra törölt halfiléket először lisztbe forgatjuk, majd belemártjuk a fűszerezett, felvert tojásba, végül meghempergetjük a zabpehely-zabkorpa keverékben.

Előmelegített, olajjal kikent alufóliával bélelt tepsibe helyezzük őket. 160°C-os sütőben 20-25 perc alatt készre sütjük.

(Profimedia)

Tofurizottó barna rizsből

Hozzávalók 2 adaghoz:

· 1/2 bögre (kb. 100 gramm) előgőzölt barna rizs

· 1 csomag füstölt bio tofu

· 4 marék (kb. 100 gramm) friss spenótlevél

· 1 db kaliforniai paprika

· 1 kis fej vöröshagyma

· 2-4 gerezd zúzott fokhagyma

· 2 teáskanál olívaolaj

· 1 csipet só

· bors, gyömbér

Elkészítés:

A barna rizst háromszoros mennyiségű hideg vízben feltesszük főni. Amint beszívta magába a vizet, lefedjük, hagyjuk tovább puhulni. Sózni nem szükséges, mert a zöldséges tofut fűszerezzük!

Kevés olívaolajon üvegesre pároljuk az apróra vágott vöröshagymát, majd hozzáadjuk a kockázott tofut, a zúzott fokhagymát és az apróra vágott kaliforniai paprikát. Átpirítjuk, fűszerezzük, és felöntjük annyi vízzel, amennyi épp ellepi, és hagyjuk párolódni. A víz elpárolgása után rádobjuk a spenótleveleket, megfonnyasztjuk.

Alaposan összekeverjük a kifőtt barna rizzsel, egytálételként tálaljuk.

(Profimedia)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top