A szív hónapja

Szívinfarktus vagy sem? Nem is olyan könnyű eldönteni!

A baloldali bordák környékébe hasító fájdalom kapcsán mindenkinek a szívinfarktus jut eszébe, de vajon mi a helyzet azzal, amikor nem ennyire egyértelműek a jelek? Egy kis légszomj, szédülés, fáradtság, gyengeség is lehet szívprobléma jele, sok egyéb tünet mellett. Fontos leszögezni, hogy az alábbi lista nem teljes, és nem helyettesíti a szakorvosi diagnózist!

Mellkasi diszkomfort-érzet

A szívproblémák legelső jele, hogy a beteg úgy érzi, mintha egy elefánt ülne a mellkasán. Jelentkezhet szorító fájdalomként, nyomásérzésként, égető fájdalomként vagy a bal kar zsibbadásaként is. Ha testmozgás közben jelentkezik a fájdalom, és a mozgás megszüntetésével, pozícióváltással abbamarad, valószínűleg nem a szív okozza a gondot, de ha pihenés közben, nyugodt állapotban jelentkezik, és több pillanatig érződik, mindenképpen azonnali orvosi segítséget kell kérni.  

A hátterében ilyen szívprobléma állhat: szívinfarktus, elzáródott artéria 

Hányinger, gyomorégés, gyomorfájdalom, emésztési problémák

Természetesen számtalan oka lehet annak, hogy emésztési panaszaid vannak, vagy éppen fáj a gyomrod, de utalhat akár szívproblémákra is a tünet. Ha megvan a kockázata, hogy szívbetegséged van, mindenképpen beszéld át a kardiológusoddal ezeket a tüneteket is. Érdekes módon a nők sokkal gyakrabban számolnak be szívbetegségekhez kapcsolódó gyomorpanaszokról.

A háttérben ilyen szívprobléma állhat: szívinfarktus, krónikus szívelégtelenség

Szédülés, ájulás

Megint csak rengeteg oka lehet annak, hogy megszédülsz séta közben, de lássuk be, nem megnyugtató tünet. Lehet, hogy a probléma hátterében csupán dehidratáltság áll, főleg ha meleg napról van szó, vagy túl hirtelen, gyorsan kezdtél el felállni hosszas ücsörgés után. Ha a tünet mellkasi diszkomfort-érzéssel jár együtt, mindenképpen hívj orvost!

A háttérben ilyen szívprobléma állhat: lecsökkent vérnyomás, a szív nem képes megfelelő mennyiségű vért pumpálni, szívinfarktus, szívritmuszavar, hypertonia

A hirtelen kimerültség is lehet a szívinfarktus első jele

Torok- vagy állkapocs-fájdalom

Önmagában a torok- vagy állkapocsfájdalomra nem a szívprobléma elsődleges jeleként gondolunk. Sokkal valószínűbb, hogy csupán megfázott a torkod, vagy valamilyen vírus miatt érzel fájdalmat. Ebben az esetben is akkor van szükséges gyors orvosi ellátásra, ha a torok- vagy állkapocsfájdalom párosul mellkasérzékenységgel, a szegycsontod környékén jelentkező nyomásérzéssel. Mindenképpen fordulj orvoshoz, ha a tünetek együtt jelentkeznek!

A háttérben ilyen szívprobléma állhat: szívinfarktus, koszorúérgörcs

Gyors kimerülés

Ha valami olyasmi után ólmos fáradtságot érzel, ami régebben meg sem kottyant, például felmászni a lépcsőkön, bevásárolni, érdemes az orvosod véleményét kikérni. Ez a tünet különösen nők körében jelentkezik gyakran szívproblémák mellett. Ha változást érzel az erőnlétedben, mindenképpen konzultálj orvossal a dologról. A nők körében gyakran a szívinfarktust megelőző napokban jelentkezik ez a tünet, így kulcsfontosságú, hogy beszámolj róla!

A háttérben ilyen szívprobléma állhat: szívinfarktus, krónikus szívelégtelenség

Horkolás

Teljesen normális, ha alvás közben néha-néha horkolsz, de a szokatlanul hangos horkolás, ami úgy hangzik, mintha az illető fulladozna, alvási apnoe jele is lehet. Akkor beszélünk alvási apnoéról, amikor egy rövid időre megáll a légzés, kimarad néhány levegővétel, miközben az illető még mindig alszik. Ez az állapot extra stresszhelyzetbe hozza a szívet. Általában alvásdiagnosztikai vizsgálatokkal tudják igazolni a betegséget, de majd a kezelőorvos elmondja a részleteket!

A háttérben ilyen szívprobléma állhat:  alvási apnoe, hypertonia

Izzadás

A mindenféle nyilvánvaló ok nélkül hirtelen jelentkező hideg verejték szívproblémákra is utalhat. Ha mindehhez még a fenti tünetek közül is jelentkezik bármelyik, mindenképpen orvost kell hívni vagy kórházba menni, mert nagy lehet a baj. Ilyen esetben semmiképpen se próbálj te bevezetni a kórházba, hívj mentőt vagy kérj meg valakit, hogy azonnal vigyen be.

A háttérben ilyen szívprobléma állhat: szívinfarktus

Mellkasi fájdalom esetén fontos a gyors kivizsgálás (Fotó: Thinkstock)

Köhögés

Megint egy általános tünet, ami a megfázáson túl asztmát vagy valamilyen ingerlő elem jelenlétét is jelezheti a tüdőben, légcsőben. De ha szívbetegséged van, fokozott figyelmet kell fordítani a köhögésre is. A sípoló vagy túl hosszan fennálló köhögés annak a jele lehet, hogy a tüdőben folyadék van. A szív nem képes lépést tartani a szervezet igényeivel, akár rózsaszínes vagy véres nyálkát is felköhöghet az illető.

A háttérben ilyen szívprobléma állhat: krónikus szívelégtelenség, akut szívelégtelenség

Légszomj

A légszomjat leginkább asztmás vagy tüdőbeteg emberek szenvedik el gyakran, holott a szívbetegek számára szintén nagy probléma. A nyugalmi helyzetben vagy minimális erőkifejtésre jelentkező légszomj szívproblémák jele is lehet. Akár szívroham alatt is jelentkezhet a légszomj, fulladás érzése, nehéz légzés, ami érthető módon gyakran vált ki pánikot és halálfélelmet a betegből.

A háttérben ilyen szívprobléma állhat: szívinfarktus, krónikus szívelégtelenség, akut szívelégtelenség, hypertonia, pánikbetegség, tüdőbetegség

Láb, boka, lábfej duzzadása

A láb feldagadása arra utalhat, hogy a szív nem képes megfelelően pumpálni a vért a szervezetben. A folyadék felhalmozódhat a végtagokban, de akár a hasban is, melynek egyik tünete a folyamatos hízás lehet. Előfordul, hogy a túlzott folyadéktól a beteg étvágya is csökken, mégis folyamatosan hízik. Ennek különböző fokozatai vannak. Lehet, hogy csak a nap végére „durran” be a lábad a sok mászkálástól, álló munkától, de az is lehet, hogy már reggel „elefántlábakkal” ébredsz. Az extra vizet a vesék nem képesek eltávolítani a szervezetből, ezért alakul ki vizesedés.

A háttérben állhat: krónikus szívelégtelenség

Forrás: webmd.com

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top