A szív hónapja

Nem igaz, hogy a szívinfarktus főleg a férfiak réme

A kutatók évek óta igyekeznek bebizonyítani, hogy a közhiedelemmel ellentétben a szívproblémák nem számítanak tipikusan férfibetegségnek. Egy kanadai vizsgálat szerint több nő veszíti életét kardiovaszkuláris problémák következtében, mint férfi.

Egy, a Heart and Stroke Foundation által közzétett vizsgálat igen érdekes adatokra hívja fel a figyelmet. A szív-és érrendszeri, azaz kardiovaszkuláris betegségek köztudottan előkelő helyen állnak világszerte a haláloki statisztikákban.

Az alattomos folyamat többféle formában is szedi áldozatait, ráadásul nemzetközi szinten milliószámra. Eddig gyakran tényként kezelték azt, hogy a kardiovaszkuláris problémák főleg a férfiak gondjai, legyen szó szívinfarktusról, agyvérzésről vagy akár érelmeszesedésről. A nőket alapvetően a kisebb rizikófaktorú nemként tartják számon, legalábbis a szülőképes korban lévőket, ennek oka pedig nem más, mint az ösztrogének védő hatása. De lássuk, mitől is olyan érdekes és fontos a The Globe and Mail magazin szerint az említett kutatás.

Nemek közti alapvető különbségek

A kanadai Ontario városában egy kutatócsoport 2009-ben látott neki elemezni 90 000 páciens bevonásával azt, hogy mennyire érinti a kardiovaszkuláris betegség a nőket valójában. A vizsgálatban részt vevő, közel 100 000 fő mindegyike szívbetegként diagnosztizált páciens volt. A szakértők egy ötéves perióduson keresztül vizsgálták állapotukat, eredményeiket. A vizsgált időszak adatai alapján kiderült, hogy a nők nagyobb eséllyel kerültek kórházba, vagy haltak meg, különösképpen a diagnózist követő első éven belül az említett szívbetegségek miatt – áll a kanadai orvosi szövetség hírlapjának beszámolójában. A nemeket illetően ez a tendencia folyamatosnak bizonyult, annak ellenére, hogy az évek során kevesebb pácienst diagnosztizáltak szívproblémákkal, sőt a halálozási ráta is csökkent mindkét nem esetében.

szív nők érrendszer

Vigyázz rá! (profimedia)

A vizsgálatba bevont páciensek esetében érdekes módon a nők idősebbek voltak, mint az abban részt vevő férfiak, és nagyrészt alacsonyabb társadalmi-gazdasági státusszal rendelkeztek. Dr. Louise Sun a University of Ottawa Heart Institute sebészeti altatóorvosa, egyben a tanulmány vezetője azt nyilatkozta, hogy a kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a férfiak és a nők különbözőek, ami a szívbetegségeket illeti.

Férfifókusz a vizsgálatokban

A szívbetegségeket és stroke-ot elemző kutatásokkal foglalkozó Heart and Stroke Foundation alapítvány által közzétett jelentés azt mutatja, hogy a kanadai nők között vezető korai halálok a szívbetegség, illetve, hogy azok a nők akik, szívrohamot kapnak, nagyobb eséllyel halnak meg, vagy kapnak újabb szívrohamot, mint a férfiak. E téren a kanadai statisztikai hivatalnak is vannak – meglehetősen riasztó – adatai. Közlésük szerint minden egyes évben mintegy 25 000 nő veszíti életét kardiovaszkuláris betegségek következményeként.

Kérdéses okok

Dr. Sun ugyanakkor azt mondja, a háttérről nem sokat tudnak. “Nem egyértelmű, hogy mi okozza a különbségeket. Van rá esély, hogy ezeket az eltéréseket a különböző tünetek adják, hiszen a férfiak esetében más jelek figyelhetők meg, mint a nőknél. “

A Circulation nemű folyóirat egyik idevágó cikkében a női szívroham jellegzetességeire hívták fel a figyelmet. A lapban bemutatott vizsgálatban 515, szívinfarktuson átesett nő esetét vizsgálták meg, és tüneteit elemezték. A férfiaknál oly gyakori mellkasi fájdalom helyett a gyengébbik nem tagjai jellemzően inkább szokatlan fáradtságot, alvászavarokat és szorongást éreztek. A kutatásban résztvevő mintegy 80 százaléka tapasztalt minimum egy tünetet ezek közül legalább egy hónappal a szívroham előtt.

A férfiaknál könnyebb kiszűrni a szívinfarktus jeleit, amelyek közt többnyire a mellkasi mellkasi fájdalom, gyors, szabálytalan szívverés, gyomorfájás, légszomj, szédülés sorakoznak… A nőknél említett tünetek kevésbé észrevehetők, emiatt sokszor tévesen diagnosztizálják őket, hiszen alacsonyabb a “gyanúindex”. A kutatásvezető hozzátette, hogy ugyanekkora problémát jelent az is, hogy kevés a nőkre vonatkozó, szívinfarktussal kapcsolatos vizsgálat, felmérés.

Mindezt megerősítette a kutatást publikáló alapítványtól Lesley James is, aki elmondta, hogy a klinikai kísérletek és felmérések kétharmada a szívinfarktus témakörben kifejezetten a férfiakra koncentrál. Ráadásul ebből következőleg a férfiakat érintő szívproblémák kezelése sokkal előrehaladottabb az utóbbi tíz évben, miközben a kezelési lehetőségek a nők esetében gyerekcipőben járnak. A kanadai kutatás vezetője úgy véli, hogy szívbetegség témában „a nők alulkutatottak, aluldiagnosztizáltak és alulkezeltek”.

“Ellenszerek” a konyhából

  • Zab: remekül csökkenti a koleszterinszintet a szervezetben, megköti a savakat.
  • Bogyós gyümölcsök: igazi nagyágyúknak számítanak, számos fórumon ajánlják őket, nem véletlenül. Tele vannak rostokkal, erősítik az immunrendszert, kiváló antioxidánsforrásnak számítanak, csökkentik a koleszterinszintet.
  • Diófélék: csodát tesznek a szívvel, nagy mennyiségű telítetlen zsírral rendelkeznek, ami erősíti a szívet.
  • Lenmag: gazdag Omega-3 zsírsavban, rostokban és fitoösztrogénekben, erősítve ezzel a szív egészségét. Ne felejtsük el fogyasztás előtt beáztatni!
  • Hüvelyesek: kiválóak a szívbarát táplálkozás kedvelőinek. Gazdag antioxidáns-forrásnak számítanak, fehérjében és rostban gazdagok.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top