nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Betöltés…

Így biztosan nem lesz szívinfarktusod!

A szív- és érrendszeri megbetegedések, köztük a szívroham olyan egészségügyi mumusai a 21. századnak, amelyek kialakulása ellen szerencsére sportos életmóddal is sokat tehetünk. Most olyan alaptestmozgásokat mutatunk be, amelyekkel nemcsak izmainkat, hanem a szívünket is megerősíthetjük, egészségesebbé tehetjük.

Tovább

Csak ezt az öt dolgot kell megtenned a hosszabb életért

A szívbetegséget nem véletlenül emlegetik szinte modern kori járványként. Bár dobogós helyen szerepel a halálozási okok között, mégis életünk számos pontján tehetünk azért, hogy csökkentsük a kockázatát. Most öt olyan tipp következik, amelyek segítségével sokat tehetünk az egészségesebb szívért.

Tovább

Mindenki a pánikbetegségre fogta a szívdobogásomat – egy kétgyermekes titkárnő szívbillentyűzavara

Dóri két kisgyermek édesanyjaként 38 évesen szembesült azzal, hogy valami nincs rendben. Először azt gondolta, csak a stressz, majd felmerült a pánikbetegség gyanúja, mígnem évekkel később kiderült, valójában szívritmuszavar okozza a kellemetlen tüneteket.

Tovább

Nem igaz, hogy a szívinfarktus főleg a férfiak réme

A kutatók évek óta igyekeznek bebizonyítani, hogy a közhiedelemmel ellentétben a szívproblémák nem számítanak tipikusan férfibetegségnek. Egy kanadai vizsgálat szerint több nő veszíti életét kardiovaszkuláris problémák következtében, mint férfi.

Tovább

Ne minden hétvégén rántott hús legyen az ebéd! – Magyarok és a zsír

Ha Magyarországon elmegyünk egy negyvenéves osztálytalálkozóra, elvétve találunk olyan embert, akin nincs túlsúly. Schmidt Judit dietetikus, egészségügyi szaktanár mondja el, mik az okai ennek - és tanácsokat is ad, hogy minél tovább élhessünk egészségesen.

Tovább

Így egyél, ha egészséges szívet akarsz!

Azt mindenki tudja, mit tegyen, hogy a szíve egészséges legyen: mozogjon, kerülje a túlsúlyt és a stresszt. Na de mit együnk? Az élelmiszerek természetesen nem közvetlenül óvnak meg minket bizonyos betegségektől, ám fogyasztásuk segítheti a szervezet saját védekező mechanizmusainak hatékony működését, és sejtjeink, szerveink megfelelő tápanyag-ellátottságához, így általános jó állapotához is hozzájárulhat. Csanaky Lilla táplálkozástudományi szakember segít megtalálni a leginkább szívbarát ételeket amellett, hogy hangsúlyozza: legfontosabb a változatos étrend.

Tovább

Imádok mindent, ami zsíros! Kövér szívbeteg leszek?

Vajon mennyi zsírt érdemes fogyasztanunk naponta? Egészséges, ha extra szűz olívaolajban sütjük az ételeket?

Tovább

Jó-e testünknek a tojás? Legendák és a valóság a koleszterinről

Az átlagember szerencsére egyre többet tud a koleszterinről. Nem csupán arról, mi tesz jót a szintjének, de az utóbbi években már a jó és rossz koleszterin fogalmát is megkülönböztetjük. Kérdés, hogy mi alapján?

Tovább

“Az egész család egészségesebb, mióta rendeztem a vérnyomásproblémámat” – így él az ötvenes ügyvéd

Panaszai nem voltak, véletlenül derült ki, hogy magasvérnyomás-betegsége van Pálnak. Tíz éve gyógyszert szed, és igyekszik az életmód-tanácsokat is beépíteni a hétköznapjaiba. De vajon mennyire sikerül ez két általános iskolás gyermeke és az ügyvédi hivatása mellett?

Tovább

Koleszterin-mumus: mi köze a menopauzának az érrendszerhez?

Magas koleszterinszint, „jó” és „rossz” koleszterin – halljuk és olvassuk gyakran ezeket a kifejezéseket, de vajon tudjuk is, mit takarnak pontosan? Szarka Dorottya, a Kardioközpont dietetikusa segít egyszer és mindenkorra tisztába tenni a koleszterin-ügyet.

Tovább

Meglepő, de igaz: a vérnyomásnak köze van a szexuális életünk minőségéhez

Szappanoperák közhelyei közé tartozik az amnézia, az átmeneti hallássérülés vagy gyengén látás, de a szenvedélyes ágyjelenetet is megszakító szívroham is. A magas vérnyomás és a szívroham összefüggéseiről sokat beszélünk, arról azonban lényegesen kevesebb szó esik, hogy a magas vérnyomás milyen hatással lehet a szexuális életünk minőségére.

Tovább

Egészség és/vagy boldogság: meddig tartson a mindenáron való önelfogadás?

Ha megkérdeznék, egészséges szeretnél lenni vagy boldog, te vajon mit válaszolnál? Remélhetőleg azt, hogy természetesen mindkettő, és hogy miért kell ilyen hülyeséget kérdezni...

Tovább

„Magyar ember evés közben nem olvas e-mailt” – így eszünk rosszul a dietetikus szerint

A szív- és érrendszeri betegségek vezetik a halálozási statisztikákat, pedig a betegség megelőzése érdekében vagy a betegség diagnosztizálása után az egyik, amit tehetünk, hogy megnézzük, mit eszünk, mikor esszük, és mennyit eszünk belőle. A táplálkozás ugyanis mindent befolyásol, még a gyógyulási folyamatokat is.

Tovább

Házasodj, hogy tovább élj!

A házasság védelmet nyújthat a szívbetegséggel és a stroke-kal szemben. Régi tapasztalat és számos kutatási eredmény alátámasztja. De vajon hogyan is működik a párkapcsolat, mint az életesélyeket javító faktor? Ennek eredtek kutatók a nyomába, és velük mi is.

Tovább

Napi egy tojás az egészségesebb szívért?

A kardiovaszkuláris betegségek milliókat érintenek világszerte, sokakat szigorú diétára kényszerítve. Egy új, izgalmas felmérés szerint napi egy tojás elfogyasztása nem csak hogy nem árt, hanem akár csökkentheti is a megbetegedések esélyét.

Tovább

Szívinfarktus vagy sem? Nem is olyan könnyű eldönteni!

A baloldali bordák környékébe hasító fájdalom kapcsán mindenkinek a szívinfarktus jut eszébe, de vajon mi a helyzet azzal, amikor nem ennyire egyértelműek a jelek? Egy kis légszomj, szédülés, fáradtság, gyengeség is lehet szívprobléma jele, sok egyéb tünet mellett. Fontos leszögezni, hogy az alábbi lista nem teljes, és nem helyettesíti a szakorvosi diagnózist!

Tovább

Nézz be a testedbe: így dobog a szíved

Bár a szív központi szerepét már az ókorban felismerték, az embert életben tartó izomköteg kutatása a 20. században pörgött csak fel igazán. Lássuk, melyek voltak a legfontosabb felfedezések, fejlesztések és kísérletek!

Tovább

A magas öl, az alacsony nem számít? – Ezt üzeni a vérnyomásod

Ükanyáink még repülősóért kiáltottak, amikor ájulás kerülgette őket. Mi kávét iszunk, ha úgy érezzük, "bokánkban a vérnyomásunk". Tudjuk, hogy ha magas, az baj. Azzal azonban már nem vagyunk tisztában, hogy ha alacsony, az mit jelent.

Tovább