Szinkronban cikkek

50 évesen a tanácsaim 40 éves önmagamnak

Gratulálok, teljesítetted a negyedik évtizedet is, azért erre már büszke is lehetnél, de a büszkeség helyett jó eséllyel inkább ijedtséget érzel. Mert az 50 év az olyan meredeknek tűnt ifjú korodban, mintha már mindenki nyugdíjas lenne 50 fölött. Pedig nagyon nincs így. Egy 50 éves nő visszatekintett az elmúlt tíz évére, és megfogalmazódott benne, hogy a tapasztalatai alapján milyen tanácsokkal látná el 40 éves önmagát.

1. Mondj nemet többször

50 évesen megszabadulsz egy csomó kellemetlenségtől, mert már mondhatod, hogy túl öreg vagy hozzá. Amikor valaki azzal keres meg, hogy pont az ebéd utáni szunyókálásod idejében szeretné, hogy önkénteskedj, segíts neki kifesteni a lakást, vagy csak vigyázz a kutyájára, akkor azt válaszolod, hogy ehhez te már túl öreg vagy. Nem kell 50 éves korodig várni ezzel, nyugodt szívvel mondj nemet mindenre, amihez nincs kedved vagy kényelmetlenséget okoz már a negyvenes éveidben is.

2. Csodáld a gyerekeidet

Amíg még körülötted vannak, addig használd ki az időt és csodálkozz rájuk, hogy milyen fantasztikus emberré cseperednek. Ne küzdj azért, hogy még mindig kisgyerek státuszban tartsd őket, engedd el a nosztalgiát, és fogadd el, hogy felnőnek megállíthatatlanul. Fogd vissza magad és ne emlékeztesd őket minden nap, hogy milyen sok energiát és pénzt fektettél beléjük, és hogy nekik köszönhetően lett magas a vérnyomásod, inkább csak gyönyörködj bennük, és ismerd meg a nagykamasz személyiségüket.

3. Értékeld a saját furcsaságodat

A harmincas éveidben még azt mondták rád, hogy dilibogyókat kellene szedned, ezért elbátortalanodtál, és nem vállaltad fel az összes fura szokásodat, véleményedet, öltözködési bolondériádat. 50 éves korodban majd rájössz, hogy ezektől csak különleges vagy, nincs ebben semmi szégyellnivaló dolog, úgyhogy könnyítsd meg az életedet és nyugodtan vedd fel negyvenes éveidben is azt a tollas kalapot, ami mindig a szíved csücske volt.

50 évesen a tanácsaim 40 éves önmagamnak

4. Éld meg a szexualitásodat

Ne rendeld alá magad a férfinak, ne hagyd, hogy a vágyaid elaludjanak, a negyvenes éveid tökéletesek arra, hogy érett fejjel felfedezd újra a szexualitásodat. Már tudod, mit akarsz, mi a jó neked, és hogy kivel szeretnél egy ágyban feküdni, ne köss kompromisszumokat, menj a saját fejed után.

5. Teremtsd meg új önmagad

Negyvenéves korodra már van róla fogalmad, mi akarsz lenni, ha nagy leszel, és hogy mivel szeretnéd tölteni a napjaid. Ha szükséges, nyergelj át egy másik szakmára, hogy jól érezd magad a mindennapi munkád során.

50 évesen a tanácsaim 40 éves önmagamnak

6. Ismerd fel a saját bölcsességed

Ami neked természetes tudás, az a fiataloknak bölcsesség. Azok a tapasztalatok, amiket negyven év alatt szereztél, mások számára kincset érnek, titkok az életről. Szórd két kézzel a tanácsaidat a gyerekeidnek, ha látod, hogy bajban vannak, még akkor is, ha úgy érzed, per pillanat inkább idegesíted, mint segíted őket. Később még jó hasznát veszik a bölcsességednek, időben eszükbe jut majd minden intelem.

7. Legyél magabiztos

Már bebizonyítottad magadnak, hogy amit teszel, azt jól teszed. Nem kell másokhoz igazítanod a véleményedet, nem kell hogy tetsszen másoknak, ahogy döntesz, legyél nyugodtan magabiztos abban, hogy jót súgnak az ösztöneid.

50 évesen a tanácsaim 40 éves önmagamnak

8. Vásárolj haszontalan dolgokat

Negyvenéves korodra már nagyjából mindened megvan, amire szükséged volt: lakás, kocsi, diploma, gyerekek – összehoztad, amit az élet kívánt. Itt az ideje, hogy már olyan dolgokra koncentrálj, amelyek nem feltétlenül szükségesek, inkább csak a saját örömödet szolgálják. Mint például az a tiara, amire ötéves korodtól kezdve vágytál, de sosem engedted meg magadnak.

9. Ne problémázz apróságokon

Vacsorakészítés, bevásárlás, mosás és a kényelmetlen melltartók… mind annyira fontosak voltak eddig, mostantól már felesleg problémázni rajtuk. Rengeteg időt nyersz azzal, ha abbahagyod a mindennapi apróságokon az aggódást, és csak hagyod, hogy maguktól alakuljanak a dolgok. Ne akarj mindent kézben tartani. A megmaradt idődet pedig fordíthatod arra, hogy olyan lényeges kérdéseken tűnődj, mint “hogyan lehetnék jobb ember?”, vagy hogy “vajon felvehetem azt a piros csizmát háromszor egy héten?”.

50 évesen a tanácsaim 40 éves önmagamnak

10. Az életed egyre jobb lesz

Sosem hitted volna, hogy eléred mindazt, amit eddig elértél, és sosem hinnéd, mi mindenre vagy még képes az elkövetkező évtizedben. Saját magadat is meg fogod még sokszor lepni, és ráébredsz, milyen csodálatos ember vagy negyvenévesen is.

Olvass többet a negyvenes nőkről:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top