A Baktay házaspár válaszol

Jót tesz a kapcsolatnak, ha felbukkan az ex

Az ex felbukkanásának nemcsak árnyoldalai vannak – szakértőink elmagyarázzák, miért nem kell zokon venni, ha felbukkan az egykori partner, s hogy miképp kell a helyébe lépni.

„Az »ex« egyre nagyobb gyakorisággal keresi a kedvesemet. Írogat SMS-eket, e-maileket stb. Nem tudom, milyen kilépni egy ötéves kapcsolatból, de engem rettenetesen frusztrálnak a felbukkanásai” – írja egy olvasó.

Jót tesz a kapcsolatnak, ha felbukkan az ex

 

Kedves Kérdező!

Annyi fajta kilépés van, ahány ötéves kapcsolat. A kedvesed is éppen most tapasztalja meg a dolgot.
Egyáltalán, nagy kérdés, ki lehet-e lépni egy kapcsolatból. A szakításról tudjuk, a párkapcsolat integráns része. A mikroszakítás mindennapos. Elég egy szemrehányás, egy buta helyzet, máris felvillan a kérdés: Mit keresek én ennek az embernek az oldalán?! Többnyire sikerül megválaszolni. Néha jön a tartós szakítás, olyankor sajogni kezd a sóvárgás a másik iránt, felvillan a kérdés: Mit akarok én a kedvesem nélkül?! Ez villanhat most be gyakran szegény exnek. Légy megértő, beszélgess róla sokat a kedveseddel, akiben nyilván kavarognak az érzések. A kedvesed valószínűleg más fázisban van, mint az exe, életében csak ritkán jönnek elő maguktól az emlékek, ezért is nyomul az ex. Az emlék látszólag kiszámíthatatlanul villan be. Néha óránként, máskor évente. Mi tudjuk a nyitját: a közös élményekhez kötődik.

A párkapcsolatból akkor sikerül kilépni, amikor sikerül felülírni ezeket az élményeket. Ebben te tudsz segíteni kedvesednek. Hagyd beszélni az exről. Úgyis cenzúrázni fogja önmagát, olyan történeteket szed elő, amik kevésbé vetnek rá jó színt, illetve az arany pillanatokat jelentő élményeket úgy fogja átírni, hogy azok a számodra is elviselhetők legyenek.

Sok új kedves elköveti azt a hibát, hogy felháborodottan közli: „Képes lennél oda vinni, ahol AZZAL voltál?!” – pedig a kedves valójában ösztönösen így akarja felülírni az exhez fűződő élményt. Menj a kedveseddel ugyanoda, ahová azelőtt az exszel járt. Először nehéz lesz, mert az exhez tartozik a tenger illata, a szellő, az alkonyat, a pizza, a fagyis. Szép lassan azonban mindez átkötődik hozzád. Így tudod kedvesed szép lassan immunizálni az exhez fűződő arany pillanatok iránt.

A lényeg: ahelyett, hogy bántod az exet, aki még mindig ott van a kedves szíve csücskében, igyekezz benyomulni a kedvesed teljes szívébe, hogy elöntse őt a sors iránti hála azért, mert megismert téged.

Ma már kevesen értik a mondást, hogy dobbal nem lehet verebet fogni, ezért ide való Maci kutya története.
Macit szakítási ajándékként kapta Irén az exétől. Gonosz exe volt, mert Maci fajtája szerint husky. Szánhúzó kutya, képes dermesztő hidegben napokon át futni. Mi, kutyások, nevettük is Irént, amint ordítva üldözi a Ligetben Macit. „Agyonütlek, ha utolérlek, te a…, te b…, te z… te zs…!  és meg is megszántuk Irént, s egy tüzelő szuka vagy egy labda segítségével befogtuk Macit. Irén pedig kimerülten megérkezett, és utolsó erejével, lihegve, rettenetesen elverte szegény kutyát. Ezzel annyit ért el, hogy Maci minket is kezdett elkerülni. Irén pedig velünk is ordítani kezdett. Részvétlen szemét köcsögöknek nevezett minket. Hamarosan végképp eltűntek.

Szóval, azt javasoljuk, ha megjelenik az ex, akkor is légy kedves a kedvesedhez, menj el vele mindenhová, ahol közös élményt gyűjthettek, menj el vele azokba a társaságokba, ahol tudják, hogyan kell őt szeretni, ismerkedj meg szüleivel, akik tudják, hogyan lehet gondoskodni róla, érdeklődj a munkája iránt, hogy otthon légy a megélhetés dimenzióban is.

Arra is jó az ex időnkénti megjelenése, hogy hatástalanítsa az aknamezőt, ami akkor is meglenne, ha mindketten az első párkapcsolatotokba kezdenétek. Az egyik veszély pl. a szándéktulajdonítás. Gondold meg, akarja-e a kedvesed, hogy keresse az exe. Nyilvánvalóan inkább csak zavarba hozza, még ha kicsit meg is borzong. A projekciót is megismerheted, hiszen sokszor a saját gondolataidat vetíted a kedvesedbe, ezért jobb lenne szépen, nyitottan megkérdezni, mi is jár a fejedben. Reméljük, kellemes élmény lesz!

Megváltásvásár  és elvárássokk

Baktay Zelka sváb malmos családból származik, születésekor már csak egyvalamijük maradt: a tudás. Woodstock ötletével együtt fogant, a holdra szállás mámorában teltek első hónapjai, édesanyja igazi ’68-as tiniként szülte. Kitűnő érettségije utáni lázadó éveiben csínytevésként előbb szabás-varrást tanult egy ruhagyárban, aztán mégis belekezdett álma megvalósításába, mégpedig egészen alul: három éven át volt pszichiátriai nővér, mielőtt elkezdte pszichológusi tanulmányait az ELTE-n. Elsőként kezdte kutatni a haj pszichológiai szerepét, eredményeivel berobbant a tudományos életbe. Az ELTE-n és a KGRE-en oktatott.

Baktay Miklós a forradalom mámorában fogant 1956-ban. ’82-ben végzett az ELTE-n, doktori disszertációját a játékról írta, fő tézise szerint a játék módosult tudatállapot. Ez akkoriban nóvum volt, bejáratossá tette agykutató laborokba is. Vándorlegényként a pszichológia fellegváraiban kapott képzést: Bécs, München, Zürich, Santa Cruz. Magánpraxist folytat feleségével és munkatársával, dr. Baktay Zelkával. Párterápiás specialitásuk a rendkívül hatékony négyüléses dinamikus rövidterápia. 

Válaszaikból hetente válogatunk. Kérdezni tőlük ITT tudtok!

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top