Szex

Pornómánia – lehet egészséges?

Pornó. Öt betű, mely senkit nem hagy hidegen. Felforrósít, felkavar, felháborít, felajz… téged zavar, ha a párod nézi, vagy együtt moziztok?
Pornó, a provokátor

 
Quentin Tarantino már 2007 óta tervezi első pornófilmjének megrendezését, Tinto Brass pedig egy 3D-s horrorpornót (elképzelni is nehéz) álmodna vászonra. A műfaj korántsem a modern idők terméke – 1914-ben a például pornómozi üzemelt Budapesten.

Por no? Por yes!

Pornó, a provokátorBár a pornó megítélése társadalomfüggő, sok férfi szerint nincs értelme elutasítani a pornót, okosan kell kezelni és felhasználni a látottakat. A 35 éves üzletkötő, András szerint a helyes női reakció nem a pfujolás vagy szörnyülködés lenne. “A nő olvasóknak ezt üzenem: ha rajtakapod a pasidat pornónézés közben, az nem azt jelenti, hogy biztos valamit hiányol az éppen aktuális partnerből. Ez abszolút független attól, hogy milyen a barátnőnk. Ha olyan kedvünk van; a pasik így működnek. Nekünk kevésbé fontos egy körömlakk, ahogyan a  negyvenhatodik táska vagy cipő sem izgat fel minket annyira, mint egy szépen ringó mell.” “Az én pasim nézi – nevet Erika, a 28 éves diszpécser. – Hogy zavar-e? Egyáltalán nem. Mindig beszámoltatom, mi jót látott, ha elutazom két-három napra. A szex nem ettől lesz jobb, de néha ezzel izgalmasabb, attól függ, épp milyen hangulatban van az ember. Inkább nézzen pornót mindenki békében, bűntudat nélkül, mint hogy másra kacsintgasson, arról nem is beszélve, hogy fejleszti a kreativitást!”

A petting, avagy a kezdetek

1900 és 1914 között csaknem négyszáz kávéház csalogatta vendégeit Budapesten. Az erős feketék illatán, a krémes sütemények ízén kívül ezek a kávéházak jelentették a pesti férfiak és nők számára a duhaj estéket és akár a szexuális szabadosságot. A kabarék, mulatók, a meztelen női fotókat vadászó voyeurok lelkesedése és a később hozzánk is elért szexuális forradalom együttesen vezettek a szexfilmgyártáshoz (az első meztelen női test 1896-ban tűnt fel vásznon, az első pornófilm pedig az 1900-as évek elejére datálható) és később az 1980-ban megjelent otthoni pornó műfajához: a kukkolás lehetősége házhoz jött. Sokan nosztalgiával emlékeznek erre az időszakra, amely ma már a kultúrtörténet része. A 32 éves Bálint egykor szenvedélyesen gyűjtötte a pornófilmeket: “Már nem vagyok egy nagy pornónéző, mert mióta a DVD-korszak is leáldozóban van, nincs nagyon értelme gyűjteni a filmeket, fent van majdnem minden a neten. Régen a vintage-ért voltam oda, aztán mikor már nem volt időm sztorikat nézegetni, jöttek az erősebb filmek, főleg Rocco előadásában. Valahogy jobban bejött ez az áldokumentarista stílus, mert elég naturális volt, de mióta alázza a csajokat, azóta nem nézem.”

Pornó, a provokátorMély torok és orgazmusgyár

Pálmafás tapéták, lábszárközépig húzott frottírzoknik, természetes esésű mellek és dús fanszőrzet és/vagy bajusz jellemző a vintage szexfilmek képeire. A Deep Throat (1972) vagyis Mély torok korszakalkotó film volt. Az orális szex tökéletes vizuális élvezetét Linda Lovelace alapozta meg, de a Sex Wars, a Nena-sorozat, a Miami Spice és a Sex Terminator is mind nagy sikerű, a hollywoodi kasszasikerek sztorijaira épült pikáns filmek voltak, melyek akár 90 perces történeteiből nem hiányozhatott a feszültség, a bűntény, az akciók, a nyomozás és persze a lényeges “egymásra hangolódás” sem.
Az első ország Dánia volt, ahol legalizálták a pornót, északi szomszédaink filmjeire mindig is a realizmust idéző, kissé morbid humor volt jellemző. A 60-as évektől beindult a Color Climax, vagyis a dán pornóipar gépezete, rövid blokkos, szokatlan szituációs, tabudöntögető filmjeik őrült sikeresek lettek a pornórajongók körében (lsd. Weekend, 1962). A 80-as évektől a heves olaszok is csatlakoztak és a rendet, a fegyelmet oly nagyon szerető német barátaink sem maradtak le izgalom terén; a RIBU kiadó produkciói anno egy rakás dán, amerikai és francia gyártást szinkronizáltak a darabos német nyelvre, ezért idéződik vissza még ma is sokaknak a “Spritz mich” katonás, felszólító mondata.
Kovi óta tudjuk, hogy van pornó-Oscar is, és hogy a magyar lányok tüzes tehetséggel vannak megáldva. De mitől jó egy pornószínésznő? “Attól, hogy elhiszem neki, hogy igazából élvezi a szexet, egy pornószínésznő tehetsége az orgazmus tökéletes eljátszásában csúcsosodik ki” – mondja Géza, a 36 éves kaszkadőr. A világhírű pornósztárok közé tartozik többek között a drogtúladagolásban elhunyt és a Drogtanya című filmet megihlető John Holmes, a Macskafogó Lusta Dickjéhez hasonlító Ron Jeremy, az olasz csődör Rocco Siffredi, az amerikai Peter North, sok férfi álma, a kubai–amerikai Vanessa Del Rio, a francia, nagy mellű Brigitte Lahai, Key Parker, Cicciolina, vagyis  Staller Ilona, akit fantazmagóriaszerű filmjei (és partnerei) juttattak csúcsra. Persze Michelle Wildot sem hagyhatjuk ki a sorból, aki erotikus múltja után már polgári életet élő édesanya.

Pornó, a provokátorBoogie nights a hálóban és szex a hálón

Hogy mennyit és milyen deviánsan változott a világ szexhez való viszonya, azt a saját szemünkkel láthatjuk, ha bekapcsoljuk a kereskedelmi adók műsorait vagy szörfözgetünk kicsit a neten. A szex ma nagyobb biznisz, mint bármikor. Valóságshow-k nem ritka és nem véletlen jelenetei a zuhanyzókban vagy a takaró alatt szinte egyenrangúaknak mondható a pornófilmekkel.

Tibor, a 32 éves grafikus azt mondja, barátnője tudja, hogy olykor pornót néz, de nem zavarja, sőt néha együtt nézik. “Általában az esztétikusan filmezett, normálisabb szereplős filmeket kedvelem. Az ocsmány jelenetektől vagy aberrációtól kivagyok. Az ember olyat néz, amiben maga is szívesen részt venne.”  Az internet akkorát lendített a pornófilmek elterjedésén, mint az írott szón Gutenberg. Több százezer szexoldal kínálja több száz videóját, csak győzzük nézni és élvezni.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top