Szex

Kiderült: nincs szaglásuk a spermiumoknak

Kutatók eddig azt hitték, hogy a spermáknak csak valamiféle illatot kell követniük ahhoz, hogy a petesejthez eljuthassanak. Nos, ez az állítás megdőlni látszik.
Szaglása nincs, az már biztos
Szaglása nincs, az már biztos…

Éveken át tartotta magát az úgynevezett gyöngyvirágelmélet, ami szerint a spermiumokat a megtermékenyítéshez vezető útjuk során illatanyagok irányítják. Ezt a feltevést a jülichi és a bonni egyetem kutatói most cáfolják, azt állítják, hogy a spermiumok nem képesek a szaglásra, írja a német hírportál, a Welt Online.

Kutatócsoportjuk arra az eredményre jutott, hogy a “gyöngyvirágillat” elmélete csupán a laborban született. “A spermiumok nem úgy viselkednek, mint az orrban lévő szaglósejtek – magyarázza Timo Strünker, a kutatócsoport vezetője –, illetve semmi nem utal arra, hogy a petesejtek valamilyen csábító illatanyagot bocsátanának ki magukból. Ez idáig sem gyöngyvirág-, sem egyéb más illatanyagot nem sikerült felfedezni vagy kimutatni a női nemi traktusban” – állítja a kutató.

A hímivarsejt elcsábítható

A megtermékenyítés azonban egyáltalán nem tekinthető véletlen folyamatnak, sokkal inkább egy kémiailag vezérelt találkozásnak. Már a 80-as évek óta ismert, hogy a tüszőrepedés után képződő sárgatest nagy mennyiségű női nemi hormont, progeszteront termel, és ez eljut a petevezetékbe. Laboratóriumi körülmények között kimutatták, hogy a spermiumok már a legkisebb mennyiségű progeszteronnal “elcsábíthatók”.

A szagtalan progeszteron tehát egyfajta “csábanyagként” funkcionál, a spermiumok ezt a kémiai ingeranyagot követve jutnak el a petesejt megtermékenyítéséig. A spermiumok kockázatos utazását a méhszájon, az anyaméhen, a petevezetékeken keresztül az érett petesejtig mindmáig nem sikerült minden részletében feltárni. Annyi azonban biztos: milliókból csak néhány ér célba. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top