Szex

A szex jót tesz az egészségnek! 8 érv mellette

Csillapítja a fájdalmat, elűzi a depressziót, méregtelenít, fiatalít, formában tart. És ez csak néhány a szex jótékony hatásai közül.

Míg korábban tabutémának számított, mára a szex a magánbeszélgetések többségében terítékre kerül. Többet merünk kérdezni, kevésbé szorongunk a válaszadásnál. A tudományos kutatásoknak, felméréseknek köszönhetően pedig egyre többet tudunk az intim együttlétekről és a szex egészségünkre gyakorolt hatásairól is.

1. A stressz és a depresszió ellenszere

A szex a stressz feloldásának kiemelten hatásos eszköze. A szerelmes együttlét során felszabaduló energia ugyanis segít legyőzni a rossz hangulatot, és eltereli a figyelmet a mindennapi gondokról. Csökkenti a magas vérnyomást és az ingerültséget, ugyanakkor pozitív energiákkal tölt fel. Így nemcsak a stressz ellenszere, de segít megakadályozni a depresszió kialakulását is.

A szex jót tesz az egészségnek! 8 érv mellette

2. Fájdalomcsillapító hatású

A szexuális együttlét a fájdalmak legyőzését is elősegíti. A közvetlenül az orgazmus előtti és utáni felemelő érzést az oxitocin hormonnak köszönhetjük, mely endorfint szabadít fel a szervezetben, és ezáltal csökkenti testünk fájdalomérzetét. A szex így enyhíti a fejfájást és az ízületi gyulladások okozta fájdalmakat.

3. Vigyáz a vonalainkra

A szex az egyik legkellemesebb edzésprogram, hiszen a legélvezetesebb módon szabadulhatunk meg a felesleges kalóriáktól. Szakértők szerint egy félórás nemi aktus alatt képesek vagyunk annyi energiát elégetni, mint 2 kilométer futás során. Szerelmi tornánk közben minden alapvető izmunkat megmozgatjuk a combon, a hason és a csípőn. Ugyanakkor az edzésekhez hasonlóan itt is fontos, hogy pótoljuk az elvesztett folyadékmennyiséget.

4. Csökkenti az infarktusveszélyt

A szex jót tesz az egészségnek! 8 érv melletteA szex pozitív hatással van a szív- és érrendszer egészére. Egy néhány évvel ezelőtt végzett kutatás kimutatta, hogy azon férfiak, akik hetente háromszor szeretkeznek, akár a felére csökkenthetik a trombózis és az infarktus veszélyét.

5. Segít elaludni

A szeretkezés során a férfi- és a női szervezetben is oxitocin nevű hormon szabadul fel. Ez a férfiaknál magömlést, a nőknél méhösszehúzódást okoz, és az orgazmus mellett az elernyedt állapot kialakulását is segíti. A férfiak rendszerint el is alszanak néhány perccel az aktus után, de a hölgyek esetében is megfigyelhető, hogy ilyenkor könnyebben jön álom a szemükre.

6. Immunerősítő

A nemi aktivitás egészségesebb életet feltételez – szakértők erre következtetnek egy amerikai kutatás eredményéből. Azok ugyanis, akik rendszeresen élnek nemi életet, ellenállóbbak a különböző vírusokkal, például az influenzával szemben – állítják a tengerentúli kutatók. A jelenséget azzal magyarázzák, hogy a heti legalább egy-két alkalommal szeretkezők szervezetében akár 30 százalékkal több ellenanyagot lehet kimutatni, mint a szex iránt kevésbé érdeklődők körében.

 

7. Fiatalít

A rendszeres és kiegyensúlyozott szexuális életet élőknek a bőre és a haja is egészségesebb és szebb. Ez elsősorban a szex közben keletkező ösztrogénnek köszönhető. Ez a hormon a bőrt feszesebbé és ragyogóbbá, a hajat pedig erősebbé és fényesebbé teszi.


8. Karbantartja az idegeket

Arra ugyan nincs bizonyíték, hogy a szex hiánya határozottan ártalmas lenne az egészségre, tapasztalat szerint a nőknél mégis gyakran okoz kellemetlen tüneteket. Levertséggel, pszichés feszültséggel és enyhe depressziós panaszokkal sokan fordulnak orvoshoz – és általában utóbb kiderül: a szex hiánya miatt.

Lehet túlzásba vinni?
A választ illetően nem egyezik meg a kutatók véleménye, a legtöbben mégis egyetértenek abban, hogy a nőknél sokkal kevésbé áll fenn a “túl sok” veszélye. Ezzel együtt is mindkét nemnél előfordulhat, hogy a túlzottan gyakori és heves nemi együttlétek felsértik a nemi szervek érzékeny hámfelületét. Az ilyen sérülések akár komolyabb egészségügyi problémákhoz is vezethetnek. Mindazonáltal számos helyzetben tanácsos visszafogni a szexuális étvágyat. Az előrehaladott terhesség időszakában, valamint krónikus betegségek, például szívelégtelenségben szenvedők esetén a kevesebb gyakran több lehet.

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top