Szex

Cukorbogyó és Nyuszómuszó – a szerelmes becenevek 10 törvényszerűsége

Picó, Csillagvirág, Hercegnőm, Mókuska, Cukorkám és Nyuszómuszó. Ciki vagy cuki? Tíz dolog, amit tudnod kell a szerelmes becenevekről. Ha már kaptál vagy adtál, akkor azért, ha pedig még nem, akkor azért.

Azért becézünk, hogy kitűnjünk

Nevet a szüleitől jószerivel mindenki kapott, amihez az évek során kialakult egy-két becenév is, amit a család és a barátok használnak. Viszont ha valakinek te jelented a világ közepét, az szereti ezt becézéssel is jelezni, és nem ugyanazon a néven szólítani, ahogy mindenki más teszi. Saját becenév = kisajátítás.

 Ugye Nyuszómuszó és Mókuska mindenkinek megvan?

Minél egyedibb, annál jobb

Egy szerelmes becenév minél eredetibb, annál jobb. Lehet, hogy a “kicsim” praktikus, viszont nem túl fantáziadús, és az utcán is jó párszor bele lehet futni. És persze senkinek sem esik jól a kérdés egy sablonos becenév hallatán, hogy “Eddig hány pasidat/csajodat szólítottad így?”

Nem mindegy, ki mondja

Ha egy lánynak a szívszerelme mondja azt, hogy “Hercegnőm!”, teljesen másképp hangzik, mint ha a főnöke használja ugyanezt a megszólítást az irodában.

Cukorbogyó és Nyuszómuszó - A szerelmes becenevek tíz törvényszerűsége
Scarlett Johannson Hamupipőkeként Annie Leibovitz modelljeként

Külső füllel a legtöbb szerelmes becenév bénán hangzik

Más becenevén még akkor is hajlamosak vagyunk egy nagyot röhögni, ha egyébként a sajátunk cseppet sem elegánsabb nála. Nem hiába: a szerelmesek becézgetései csak akkor érnek valamit, ha érzelmek is kötődnek hozzájuk. Külső szemmel, füllel sokszor nevetségesen hatnak.

Csak négyszemközt!

Pont a fentiek miatt a szerelmes becézgetést jobb, ha megtartjuk a kettesben töltött pillanatokra. Így legalább megspórolhatjuk magunknak azt a kellemetlen momentumot, amikor az éttermi asztalnál, baráti társaságban kimondjuk a “Dobd ide a sót, prüntyőkém!” mondatot, és mindenki egyszerre néz fel ránk…

Egy becenév nem mindig jót jelent

Egy-egy becenevet sajnos gúnyolódásként, degradálásként vagy a dominancia kifejezéseként is szokás használni, ezért ha úgy érezzük, hogy a választott becézés számunkra kellemetlen, ezt azonnal hozzuk tudomására a másiknak.

Így adj szerelmes becenevet – 1. lecke: Érték alapján

Egy igazán jó szerelmes becenév azt is kifejezi, mennyit ér számunkra a becézgetett személy. A drágaságom, az életem értelme, a kicsi szívem, a kincsem, az angyalom vagy a napsugaram mind azt hivatottak jelezni, hogy választottunk egyben az életünk legnagyobb értéke.

Így adj szerelmes becenevet – 2. lecke: Méret alapján

Ugyan hallottam már a “dundikám”, sőt a “ducikám” becenevet is éles használatban, jobban járunk, ha inkább azt akarjuk sugallni, hogy mennyire kis aranyos a választottunk a mi szívünknek. A kicsim, a picim, a picóm, a mütyüröm, a prüntyőm, a maszatkám vagy a morzsácskám sorolható ebbe a kategóriába.

Így adj szerelmes becenevet – 3. lecke: Állatnév alapján

A szerelmes becézgetések standard formáját az állatnevek használata jelenti, de azért nem árt, ha egy kicsit távolabb merünk kalandozni a régi jó mókuskám, cicusom, pipikém, mackóm, csibém, nyuszómuszóm, egérkém és galambom szavaktól. Megfelelő tálalásban és hangsúllyal a kis varangyom, a tücsökbogaram vagy akár a baglyom is szívet melengető lehet. Az állatvilág igen gazdag, ne fogd vissza magad!

Így adj szerelmes becenevet – 4. lecke: Jellemző tulajdonság alapján

Ha már szerelmesek vagyunk valakibe, jó eséllyel valamennyire ismerjük is, így képben vagyunk a tulajdonságaival kapcsolatban, melyek kiváló kiindulópontot jelenthetnek a becenév kiválasztásakor: dormi (doromboló), anya (anyáskodó), mufurc (huncut), nyüssz (nyüszögő)…

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top