Szex

Imádták Bécsben a magyar fotós házaspár avantgárd szexképeit

A háborús veterán és a volt színésznő egyéni hangvételű, sok meztelenséget tartalmazó fotóit itthon nem nagyon ismerték, az osztrák fővárosban azonban nagyon divatosak voltak a 20-as és 30-as években.

Az Atelier Manassé a két világháború közötti Bécs egyik legeredetibb és legmenőbb fotóműhelyének számított, gondosan megkomponált, a korszak szürrealista és egyéb avantgárd törekvéseit fesztelen, harsány humorral és erotikával (sőt, akár pornográfiával) vegyítő képeiknek pedig máig komoly rajongótábora van világszerte. Ez számunkra már csak azért is különösen érdekes, mert a műterem egy magyar házaspár nevéhez köthető: Spolarics Olga „Olly”, a fiatal, de rutinos budapesti némafilmszínésznő és férje, a kitüntetésekkel gazdagon kidekorált első világháborús hős, a leszerelése után fotóművészként dolgozó Wlassics Adorján alapították az osztrák fővárosba való költözésük után, 1920-ban, akkor még Wlassics néven.

Kezdetben sztárfotókkal, azaz képes levelezőlapokon sokszorosított színészképek készítésével foglalkoztak, amelyekre nagy kereslet volt akkoriban, műtermükben pedig egymásnak adták a kilincset a Bécsben megforduló divatos filmcsillagok, egyrészt Olly bejáratott iparági kapcsolatainak köszönhetően, másrészt meg azért, mert egyszerűen sikk lett a Manassével dolgozni. A házaspár műhelye hamar a helyi társasági és művészi élet egyik felkapott központjává vált, és a jól fizető megrendeléseknek hála, anyagi problémáik sem voltak. A sztárfotózás után, illetve mellett pedig a szabadon, minden kötöttségtől mentesen kísérletezhettek, így alakult ki az a jellegzetes, az akkoriban megvalósítható fotómanipulációk egész arzenálját, látványos kiegészítőket és meztelen nőket egyaránt felvonultató Manassé-stílus, amivel aztán valóban híresek lettek.

Wlassics Adorján és Spolarics Olga az Anschluss után költöztek el Bécsből, előbb Bukarestbe, majd Berlinbe, a második világháború vége felé ismét Ausztriában, a főváros közelében telepedtek le, de a férj már nem sokáig élvezhette a viszonylagos nyugalmat: 1946-ban, mindössze 53 évesen elhunyt. Olga három évvel később újra férjhez ment egy osztrák tisztviselőhöz, és a fotózás mellett a festészetnek szentelte életét, egészen 1969-ben bekövetkezett haláláig.

 

képek/forrás: fotóművészet/dangerousminds

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top