Szex

5 kérdés és 5 válasz a terhességi tesztről

Hiába az egyre több, szinte 100%-os bizonyosságot ígérő terhességi teszt, egy ilyen kiélezett helyzetben sok a bizonytalanság és még több a kérdés. Biztosra pedig csak akkor mehetünk, ha a nőgyógyászati ultrahangvizsgálat is megvolt. Arra viszont sokszor heteket kell várni. Nézzük az 5 leggyakoribb kérdést a terhességi tesztről.

A terhességi teszt nem mindig egyértelmű, főleg ha olyan élethelyzetben vagyunk, mikor, finoman szólva, nem igazán tudunk higgadtan és tisztán gondolkodni. Ilyenkor jó, ha van valaki, akivel megoszthatjuk a felmerülő kérdéseinket. Addig is, íme, a terhességi tesztekkel kapcsolatos leggyakrabban felmerülő problémák és persze a válaszok is.

1. Milyen terhességi tesztet válasszak?

Minél érzékenyebb terhességi tesztet választunk, annál korábban kimutatható a terhesség. A legérzékenyebb terhességi tesztek (25 IU/l) már az elmaradt menstruáció előtti napokban is képesek kimutatni a terhességet, illetve a HCG-hormon jelenlétét a vizeletben.

2. Mikortól érdemes elvégezni a terhességi tesztet?

A következő – elmaradt – menstruáció első napján érdemes legkorábban megcsinálni a terhességi tesztet, hiszen az együttléttől számítva legalább 7-12 napnak kell eltelnie, mire a fogantatás után megtörténik a megtermékenyített petesejt beágyazódása, és a szervezet elkezdi termelni a HCG-hormont, amelynek jelenlétét ki tudja mutatni a terhességi teszt.

Mindent a terhességi tesztekről

Terhességi tesztről mindent (Getty Images)

3. Mit teendő, ha negatív a teszt, de a menstruáció késik?

Ha eddig mindig pontos volt a menstruáció, akkor a tesztet pár nap múlva mindenképpen meg kell ismételni, hiszen lehet, hogy csak túl korán lett elvégezve a terhességi teszt. Érdemes a reggeli első vizelettel elvégezni a terhességi tesztet, hiszen ilyenkor a legmagasabb a HCG-hormon koncentrációja a vizeletben. Így biztosabb az eredmény. Az is előfordulhat, hogy a használt teszt nem túl érzékeny, vagy 10 perc, negyedóra múlva jelenik meg rajta a második csík.

4. Ha a második csík alig látszik, akkor is terhes vagyok?

A csík az csík. Akár halvány, akár erőteljes. Ha ott van, alig észrevehetően, az akkor is terhességet jelent, legfeljebb még alacsony a HCG-hormon szintje, vagy olyan napszakban lett elvégezve, amikor már sok folyadékot fogyasztottunk, és a vizeletben sincs olyan magas koncentrációban.

5. Az első terhességi teszt halványan pozitív, a második negatív. Terhes vagyok, vagy sem?

Ha a menstruáció elmaradt, és ekkor készült az első terhességi teszt, akkor az alacsony HCG-szint miatt lehetett halvány. A második teszt negatív, mert lehet, hogy nem tudott tökéletesen megtapadni, beágyazódni a megtermékenyített petesejt, s a magzat korai szakaszban elhalt. Sokszor ezután jön csak meg a menstruáció. Ha valakinek rendszertelen a menstruációja, vagy nem figyel a terhesség egyéb fizikai tüneteire, annak gyakran nem is jut tudomására az estleges fogantatás. A magzat az első pozitív terhességi teszt után szinte észrevétlenül felszívódhat. Mindenesetre érdemes a második, negatív teszt után elmenni nőgyógyászati kivizsgálásra.

Nők a terhességről:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top