Szex

Így tudod meg a legbiztosabban, mikor van peteérésed!

Nem kell azonnal kétségbeesni, ha a próbálkozások ellenére sem jön a baba. Ilyenkor kerülnek elő a babatervezés természetes módszerei, amihez pontosan tudnod kell, mikor van peteérésed.

Ahhoz, hogy megtudjuk, mikor van peteérés, tisztában kell lennünk saját testünk működésével, a menstruációs ciklusaink gyakoriságával és jellemzőivel. A petefészkünk már születésünktől fogva gondosan óvja petesejtjeinket, amiből nagyjából 400 érik majd meg életünk során. Egy bonyolult hormonális folyamat eredményeképpen minden hónapban egy petesejt érik meg az őt körülvevő tüszőben, majd innen kilökődve elindul a petevezetékbe. Ha itt találkozik egy hímivarsejttel, akkor megtermékenyül.

Honnan tudom, mikor van peteérés?

Ha igazán tudatosan vágunk bele a gyermekvállalásba, fontos, hogy minden hónapban pontosan lejegyezzük menstruációs ciklusunk kezdetét és hosszát. Így nagyjából fél-egy év alatt vonhatunk átlagértékeket menstruációs ciklusunkról, ami alapján ki tudjuk számolni, mikor van peteérésünk. A peteérés ugyanis hozzávetőlegesen két héttel, azaz 14 nappal előbb következik be, mint a következő menstruáció kezdete. A peteéréstől számított 12–24 órán át életképes a petesejt, ezért jó, ha az együttlétet a várható peteérés előtt napokra időzítjük, hiszen a hímivarsejt akár 4-5 napig is életképes tud maradni.

Így tudod meg a legbiztosabban, mikor van peteérésed!

Tippek, hogyan számold ki, mikor van peteérésed

Családtervezés szempontjából az egyik legelterjedtebb módszer, hogy megtudd, mikor van peteérésed, a fentiekben levezetett naptármódszer. Ehhez persze nem lehet órát állítani, hiszen csak nagyjából tudjuk meghatározni, mikor van peteérés.
A peteérés meghatározáshoz használhatjuk még az ún. hőmérőzést is, amikor testhőmérsékletünket állandó külső feltételek mellett mérjük. A peteérés előtti időszakban ugyanis rövid időre lecsökken a hőmérsékletünk, majd tüszőrepedéskor pár tizedfokkal megemelkedik.
A Billings-módszerrel pedig a méhnyaknyák változásaiból következtethetünk arra, mikor van peteérés. Ebben az időszakban ugyanis a nyák kocsonyás vagy tojásfehérjeszerű lesz, állaga pedig nyúlósabb, mint az előtte vagy utána következő időszakban. Ezt mindenki könnyedén ellenőrizheti magának, hüvelyből vett reggeli mintával.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top