Szex

Kisebb esélyük van a szájrákra azoknak a nőknek, akik sokat szexelnek

Meglepő összefüggésre mutattak rá a tudósok a szájrák kialakulása és a szexpartnerek száma között.

Kisebb esélyük van a szájrákra azoknak a nőknek, akik sokat szexelnek

A közhiedelemmel ellentétben, azoknál a nőknél, akiknek sok szexpartnerük volt, kevesebb eséllyel fejlődik ki torok- vagy szájrák. A férfiakra ugyanakkor sajnos nem igaz ez az állítás.

A szájrák a HPV vírussal áll kapcsolatban, amit a leggyakoribb szexuális fertőzésként tartanak számon – és a férfiak, ha elkapták, kétszer inkább hajlamosak a belőle kialakuló rákos megbetegedésekre, mint a nők.

A baltimore-i Johns Hopkins Egyetem kutatói szerint a férfiak esetében az orális szexpartnerek számának növekedése egyenesen arányos a HPV-fertőzésekkel. A nőknél pedig nemcsak hogy nem befolyásolja, még csökkenti is a megbetegedés esélyét a változatos orális szexuális élet. Az ok az lehet, hogy a nőket elsősorban vaginálisan veszélyezteti a HPV – így az immunrendszer ellenállóbb az orális fertőzéssel szemben.

Kisebb esélyük van a szájrákra azoknak a nőknek, akik sokat szexelnek

A HPV általában egy-két év alatt távozik a szervezetből, súlyosabb esetben vezethet torok- vagy szájrák kialakulásához. A rendszeres szűrés azonban mindenkinél – férfiaknál és nőknél egyaránt – elengedhetetlen!

Forrás: Daily Mail

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top