Szex

Ismét rohamtempóban terjed a szifilisz

Évek óta először ismét emelkedni kezdett Angliában a szifiliszes, gonorrheás (kankós) és klamídiás esetek száma.

A kutatást vezető Dr. Gail Bolan aggasztónak nevezte a három nemi betegség gyakoriságának növekedését, mert más betegségek terén sikerült csökkenést elérni. A nemi úton terjedő betegségek elsősorban a fiatalok és a nők körében aratnak, de a szifilisz a homoszexuális férfiak között a leggyakoribb, 2014-ben az összes eset 84 %-a a körükből került ki.

Az óvszer jelenti a tuti védelmet
Az óvszer jelenti a tuti védelmet

A szakember abban látja a problémák fő okát, hogy egyrészt kormányzati oldalról csökken a terület fejlesztésére vagy fenntartására fordított összeg, nemi betegséggel orvoshoz fordulni továbbra is stigmatizáló, és hatékonyabbnak kellene lennie a felvilágosításnak és az óvszer használatára buzdításnak. Ráadásul pont a leginkább érintett korcsoportra, a fiatalokra jellemző, hogy nincs biztosításuk.

Itthon sem jobb a helyzet

Magyarországon szintén romlik a helyzet: 2014-ben a korábbi évtizedekhez képest hatszor annyi vírus, baktérium és gomba okozott nemi fertőzést, és nő a betegek száma is. Ráadásul nálunk is jellemző az angol szakember által említett forráshiány, illetve nem fordítanak kellő figyelmet a felvilágosításra és a megelőzésre.

Forrás: health.com

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top