Szex

“Miért múlik el a párom merevedése szex közben?”

A merevedési probléma a férfiak rémálma. Minden merevedés egy produktum, ami a férfi önbecsülését nagymértékben meghatározza. De mi történik akkor, ha váratlanul szex közben hagy alább a merevedés? Hogyan érinti ez a probléma a férfiakat és hogyan a nőket?

Képzeljük el, ülünk a moziban, és egy régen vágyott filmre váltottunk jegyet. Tudjuk, a film tökéletes, pontosan azt fogja adni, amiről fantáziáltunk, éppen ezért pillanatok alatt ráhangolódunk. Izgatottan várjuk, el is kezdődik, azonnal bele is éljük magunkat a történetbe. Az érzések fokozódnak, megszűnik a külvilág, majd a legizgalmasabb résznél, a történet tetőfokán “elszakad” a film, vetíthetetlenné válik. Visszazökkenünk a valóságba, csalódottakká válunk, és nem akarjuk elhinni, hogy ez velünk történik, és azonnal, kavargó érzésekkel és hiányérzettel el kell hagynunk a mozit. Reklamálni lehet, de attól még az élménytől megfosztottnak érezzük magunkat. Nos, a merevedési problémáknál is valami hasonló történik.

“Még soha nem fordult velem elő eddig, de most egy héten belül háromszor!”

“Feleségemmel szeretkezni kezdtünk, és a behatolás után néhány perccel azt vettem észre, hogy megy össze a hímvesszőm, kezdi elengedni magát. Még soha nem tapasztaltam ilyet, éppen ezért páni félelem uralkodott el rajtam. A párom megértő volt, de éreztem a csalódottságát, főként akkor, amikor kis idő után sem tudtunk életet csiholni a hímvesszőmbe. Hetek múltán ismét jelentkezett a merevedési zavar. Ráadásul azon a héten még kétszer próbálkoztunk, akkor is ugyanígy jártam. Már nem merek kezdeményezni sem, nem tudom, mit tegyek, a párom romokban hever, azt hiszi, nem tetszik nekem, vagy nem elég kívánatos” – meséli Péter, 38 éves testnevelőtanár.

Ilyenkor jó esetben a szerelmeskedésre való igény megszületik a nőben és a férfiben is, vágynak is egymásra, aztán szeretkezés közben a legváratlanabb pillanatban elmúlik a férfi merevedése és képtelen lesz folytatni a szexet. A férfi nagyon kínosan érzi magát, hiszen neki minden merevedés egy bizonyíték. Bizonyíték önmagának és a nőnek arról, hogy igazi, jó férfi, akinek remekül működik a szerszáma. A merevedési zavar egy nagy kudarc a férfinek. Ha ez a jelenség egy érett párkapcsolatban először fordul elő, akkor általában a nők még tudják jól kezelni a történteket. Ha elég türelmesek és megértőek, akkor még kis idő múltán van esély arra, hogy a férfi megnyugszik, félreteszi aggodalmát, nem stresszel és újra képes a szexre. Azonban ehhez feltétlenül kell a nő türelme és segítsége.

Azonban ha a merevedési zavar újra jelentkezik, akkor beékelődik egy rossz érzés a párkapcsolatba. A ki nem mondott csalódást mindkét fél érzi. Jó esetben a pár két tagja képes a helyzetről beszélgetni, így talán könnyebben megérthetik mindketten, hogy bár nagyon kellemetlen a jelenség, most türelmesnek kell lenniük egymáshoz.

“Próbálom elviselni a helyzetet, bár érzem, fogytán a türelmem”

A párkapcsolatokban jellemzően a nők először türelmesek a merevedési zavarokat illetően, de aztán ha ez rendszeresen előfordul, az aggódást és megértést felváltja a düh, csalódottság, türelmetlenség. Ezekhez a nehéz érzésekhez még társul az az elkeseredettség és félelem, ami abból születik, hogy azt gondolják, nem elég kívánatosak mint nők, vagy esetleg attól félnek, hogy a párjuk már nem szereti őket. Kétségeik lesznek önmagukat illetően.

Ez azt eredményezi, hogy pánikszerűen fogyókúrázni kezdenek, vagy vesznek egy-két szexisebb ruhadarabot és azzal próbálják felhívni párjuk figyelmét nőiségükre. Az igazi csalódás akkor következik be, amikor ennek ellenére ismét előfordul a merevedési zavar a férfinél. Ekkor dühösek lesznek és vádaskodóak, mert tehetetlennek érzik magukat, azt érzik, minden hiábavaló volt, ők mindent megtettek az ügy érdekében, tehát a hiba a férfi készülékében van.

Kinga mesél erről a helyzetről, majd párja, Dezső mondja el, hogyan élte meg ezt.

“Nyolc éve vagyunk együtt a párommal, Dezsővel. Dezső a munkahelyén bizonytalanul érzi magát mostanában, ráadásul sokat is túlórázik. Először csak ritkán fordult elő, hogy szex közben egyik pillanatról a másikra elmúlt a merevedése, aztán ez egyre sűrűbben jelentkezett. Próbáltam vele megértő lenni, hiszen szeretem, de amikor gyakorlatilag állandósult ez a probléma, akkor elkezdtem magamat vádolni. Biztosan megunt, vagy nem talál elég szépnek. Nagyon odafigyeltem magamra, igyekeztem kívánatos lenni. De ennek ellenére továbbra is merevedési problémák voltak.

Kérdeztem tőle, mi a baj, de nem tudta megmondani. Viszont láttam rajta, hogy pánikol, fél minden egyes alkalommal. Aztán egyszerűen ritkultak a szeretkezések, hiszen általában csődöt mondott. Én sem erőltettem – megmondom őszintén –, mert nagyon rossz érzés volt minden egyes alkalom. Segíteni szerettem volna, de nem tudtam, aztán meg azt láttam, hogy teljesen magába fordul. Nem szól, nem beszél, csak hátat fordít és hallgat. Sokszor éjszaka is ébren van és tipródik. Próbálom elviselni a helyzetet, bár fogytán a türelmem. Mondtam neki, ha nem lép a megoldás érdekében, akkor elhagyom. Ezért vagyunk itt” – meséli Kinga, 34 éves óvónő.

Dezső meséli, ő hogyan élte meg ezt az időszakot:

“Amikor kezdődtek a problémáim, akkor nagyon nehéz volt a munkahelyemen teljesíteni az elvárásokat. Bár azóta javult a helyzet munkafronton, a merevedési problémák megmaradtak. Érzem Kingán, hogy nehezen viseli. Azt gondoltam, majd elmúlik ez az állapot, ezért is nem jöttünk korábban. De nem múlt el, sőt egyre sűrűbben fordult elő. Az első alkalom után mindig félve kezdtem neki a szexnek, és az járt a fejemben, mi lesz, ha ma is csődöt mondok? Persze ez be is igazolódott, abban a pillanatban elmúlt a merevedésem.

Éreztem, hogy Kinga segíteni próbál, türelmes, de annyira stresszeltem, hogy képtelen voltam kicsikarni magamból, hogy merev legyen a péniszem. Óriási kudarcnak éltem és élem meg ezt az állapotot a mai napig, és ez a félelem állandósult. Ha bárhol látom a szex szót felvillanni, vagy csak rágondolok, máris félni kezdek, és az a gondolat járt a fejemben, hogy: »Dezső, te nem érsz egy fabatkát sem, mint férfi«. Már ott tartunk, hogy egyikünk sem kezdeményez. Féltem a párkapcsolatunkat” – meséli Dezső, 39 éves marketingosztály-vezető.

Az a félelmetes ördögi kör

Dezső szépen megfogalmazza, hogyan jön létre az a bizonyos ördögi kör. A megtapasztalt merevedési zavar egy nagyon rossz élmény a férfinek, amitől a legközelebbi helyzetben elkezd félni, gondolván: “Csak nehogy megint…” Ez a gondolat félelmet szül, ami a stressz melegágya. A stresszhormonok termelődése megakadályozza a nemi hormonok termelődését, éppen ezért stresszhelyzetben már a vágy érzése sem tud a megszokott módon megszületni.

Emellé még társul az az evolúciósan hozott viselkedésforma, miszerint az állat, ha félelmet érez, akkor leginkább menekül. Menekülés közben pedig eszébe sem jut párzani, hiszen az élete múlik azon, mennyire gyorsan tud elfutni. Ebből adódóan törvényszerű, hogy amikor a félelem érzése keríti hatalmába a férfit, akkor nem képes a merevedésre. Az első merevedési probléma során megélt kudarcélménytől való félelem generál egy olyan ördögi kört, ami minden alkalommal félelmet szül, ebből kifolyólag törvényszerű a merevedési képtelenség.

Hogy van a tested?

Ez a 0. lépés. Fontos tudni, hogy amikor merevedési problémát tapasztal egy férfi, akkor feltétlenül el kellene mennie egy orvosi kivizsgálásra. Ugyanis a hímvesszőben vannak a legapróbb hajszálerek. Itt jelentkeznek először a szív- és érrendszeri megbetegedések első tünetei. Tehát egy merevedési zavar két-három évvel megelőzheti az esetleges szívinfarktust. A magas vérnyomás, zsíranyagcsere-zavar, cukorbetegség első tünete lehet a hímvessző vérellátásának csökkenése, mivel ezek a betegségek az egész test vérellátórendszerét károsítják. Mindenképpen a legelső lépés egy andrológus vagy urológus és egy belgyógyász-kardiológus felkeresése.

Hogy van a lelked?

A merevedési zavarok nagy része lelki eredetű okok miatt jön létre. Ide tartozik a stressz, a félelmek és a szorongás, a párkapcsolati problémák, a depresszió és teljesítménykényszer. Amikor egy pár életében valami törés keletkezik, vagy épp a férfi nagyon akar bizonyítani újdonsült barátnőjének, akkor sok esetben előforduló jelenség. Ilyenkor első lépésként a lelki eredetű problémákat szükséges feldolgozni, hiszen ezek képezik a merevedési zavar okát. A férfiaknak is érzékeny a lelkük, ők is lehetnek legbelül bizonytalanok, adódhatnak krízisek az életükben, vagy akár önértékelési problémák is vezethetnek a merevedési zavarokhoz. Azonban ebben az esetben sem szabad azt várni, hogy majd magától elmúlik a probléma. Első lépésként ezt fel kell ismerni, és mielőbb fontos szexuálterapeuta vagy szexuálpszichológus szakemberhez fordulni, hiszen minél később szánja rá magát a férfi, annál erősebbé válik az a bizonyos ördögi kör.

Milyen életmódot folytatsz?

A merevedési problémák életmóddal járó rizikófaktorai a dohányzás, az alkoholfogyasztás, a mozgásszegény életmód, továbbá az elhízás! Figyelj magadra és kövess el annak érdekében mindent, hogy a szexuális életedre kiható merevedési problémák ne érjenek utol!  De ehhez a pszichés jóllét és önismeret is hozzá tartozik, illetve az a felismerés, hogy ha segítségre van szükséged, akkor eljuss szakemberhez!

A cikk szerzője Bibók Bea pszichológus, szexuálpszichológus, pár- és szexuálterapeuta. A Babes – Bolyai Tudományegyetem pszichológia szakán végzett, mint pszichológus. A Magyar Családterápiás Egyesület család- és párterápiás képzését követően a Semmelweis Orvostudományi Tudományegyetem posztgraduális képzésén tanult szexuálterápiát. Tagja a Magyar Családterápiás Egyesületnek és a Szexológiai Tudományos társaságnak, valamint a Magyar Szimbólumterápiás Egyesületnek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top