Szex

Milyen a nőknek szánt erotika? Őszinte és stílusos

Különleges magazinra bukkantam a berlini pályaudvaron. A női lapok között tűnt fel a nőknek szóló erotikus magazin. Nem a Playboy-nyuszik, a Zeppelin-méretűre növesztett, meztelen mellek és az egymást nyalogató nők mellett kapott helyet. Végre észrevették, hogy nekünk is vannak vágyaink, és szeretünk beszélni róla.

Ami első pillantásra megragad, és egyből szimpatikussá tette a Séparée-t, hogy a címlapon egy felöltözött nő ölel egy meztelen vállú (vagy felsőtestű, ki tudja?) férfit. Végre valakinek sikerült elszakadnia a magát kínálgató, pucér nőt bámuló nyakig begombolkozott férfi sztereotípiájától.

Az mindig különösen fájt, ha a magazinokban a nő vágyát a férfiétől tették függővé, ha azt láttam, hogy a “nekem az a jó, ha neked jó” mentalitás uralkodik. Mintha egy nő nem is akarhatna mást, mint hogy a párját kiszolgálja, kielégítse. Miért lenne baj, hogy nemcsak adni jó, hanem kapni is? Attól még nem vagyunk önző dögök, csak emberi lények, igényekkel. Merészebb cikkekben olykor esetleg fel-felbukkant egy olyan téma, mint hogy milyen vibrátort válassz: rózsaszín nyuszifüleset vagy uszkárformájút? Wow.

Milyen a nőknek szánt erotika? Őszinte és stílusos

Nem hiszem, hogy amiatt lehetne most egy ilyen magazint eladni, mert a nők A szürke ötven árnyalata után felébredtek volna. A rongyosra olvasott, erotikus jelenetekben bővelkedő Tiffany füzetek népszerűsége is annak volt köszönhető, hogy a nőknek van teste, ami, jé, érez, élvez és vágyakozik. Ebben a magazinban pedig fényes papíron, szép képeken, jól megírt cikkekkel bizonyítják, hogy a nők ugyanannyira szeretik az erotikát, mint a férfiak, legfeljebb másként. Nem arról van szó, hogy ezentúl nekünk is szabad meztelen férfiakat nézegetni (eddig sem tilthatta senki), sokkal inkább az eltérő beszéd- és látásmódról. Az után, hogy annyian megmondták, hogyan kell egy nőnek kinéznie, gyantáztatnia, viselkednie ahhoz, hogy femme fatale legyen, végre a nőről magáról van szó.

A szex a téma, de esztétikusan, miközben a dolgokat a nevükön nevezi

Pedig nem lehetett könnyű dolguk a lap készítőinek, Janina Gatzkynak és Ute Gliwának: azt nyújtani, amire a nőknek szükségük van. Mi az, amire valóban vágynak – és nem az, amiről azt hiszik, hogy akarják, csak azért, mert mások elvárják tőlük? Az a minimum, hogy többé nem kérdés, egy nőnek mit illik, mit nem, és ez roppant felszabadító. Az egyensúlyt sem lehetett egyszerű megtalálni, mert ha csak egy kicsit is bármelyik irányba elmozdulna a hangnem, akár túl szépelgő, túl prűd lenne, akár túl harcias és szókimondó, akkor bukik az egész.

Az első két címlapon férfi is szerepel, úgyhogy a magazint nyilván heteróknak szánják, de belül találtam olyan képsorozatot is, ami a női test szépségét és érzékiségét ünnepli, mindenki örömére. A témák amúgy akármelyik női magazinban megjelenhetnének (online randi tapasztalatok, vita a nőknek szánt vágykeltő tablettáról, szexi fehérneműk), de van szó análtágítóról és klisémentes erotikus kalandokról is. A Séparée erotikus magazin, nem pornográf. Vagyis a szex a téma, de esztétikusan, miközben a dolgokat nevükön nevezi.

Milyen a nőknek szánt erotika? Őszinte és stílusos

Amúgy pedig igen, van benne meztelen férfi. Nem agyonszoláriumozott, zsenge huszonéves. Nincs kockahasa, nem csúszkálna rajta a kezünk, mert csöpög a bronzolajtól. Van egy-két ősz hajszála, és inkább úgy vonzó, ahogyan mondjuk a jóképű szomszéd fiú az, nem pedig egy hollywoodi szívtipró. Nem mellesleg, egy ilyen magazin olvastán a férfiaknak sokkal jobb dolguk van, mint a nőknek, akiknek kezükbe akad egy hagyományos szexlap. Nem kell azon filózniuk – mint ahogyan nők teszik –, hogy most szőrtelenítsenek vagy sem, baj-e, hogy lóg a fenekük, vagy így is jó? Ha jót akarnak maguknak, ők is női erotikus magazint olvasnak.

A Séparée-t a női magazinok közé tették. Nem kell kötős-horgolós magazinba rejtve olvasgatni, ott van a helye, ahol a többi női magaziné. A női erotika nem perifériára szorul, nincsen benne szégyellnivaló. De ez olyan nyilvánvaló nem? És mégis… Üdvözlet a 21. században, Európában.

Milyen a nőknek szánt erotika? Őszinte és stílusos

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top