Szex

“Hozd le nekem a csillagokat az égről!”

Férfiak, akik szeretnek, és akár a csillagokat is lehozzák az égről választottjuknak, csak hogy elhitessék velük érzelmeiket. Nők, akik mindezt elvárják – sőt kihasználják –, mert azt gondolják, ennyi jár nekik. Valóban itt kezdődik a boldogság?

Boldognak tűnő pár a pazar helyszíneken készült képeken. Barnára sülve, gondtalanul pózolnak, koktélokat szürcsölnek a medence szélén. A néző irigykedik, könnyű a nőnek, jó pasit fogott ki a lelkem, van, aki finanszírozza a nyaralást! Biztosan a mellműtétjét is a férfi fizette ki, csekély egymillába került, mert a legmenőbb plasztikai sebész csinálta. Ők a sokak által irigyelt álompár. Jól néznek ki, pénz is van, boldogan élik az életüket, míg meg nem halnak. A gondok elkerülik őket – hiszi ezt a néző –, hisz a képek olyanok, mint a menő magazinok címlapjai. Idilli környezet, a legdivatosabb ruhák, gondtalan élet. Irigylésre méltónak tűnik. De csak tűnik, ugye?

“A csillagokat is lehoztam neki az égről!”

Mihály érkezik. Maga a megtestesült fájdalom. Összetörten, fájdalmas tekintettel, kissé meggörnyedt tartással, lerí róla, hogy nagy bánat emészti a lelkét. Miközben a történetét hallgatom, érzem, még mindig szerelmes – reménytelenül, kihasználva. Foggal-körömmel ragaszkodik ahhoz az álomhoz, amit ő, kizárólag ő épített fel a saját érzelmeiből, jóhiszeműségéből, gálánsságából – na és pénzből. Egy olyan nővel, aki tudatosan kihasználta, manipulálta, aki eleinte azt “adta”, amit adnia kellett annak érdekében, hogy az ujja köré csavarja a férfit. Mindig annyi mézet csepegtetett, amivel éberen tartotta a lelkében az érzéseket. Mihály boldognak érezte magát. Most viszont, amikor szíve hölgye érthetetlen módon szakított vele, nem érti a helyzetet.

“Nem tudom, mi történt velünk. Lilla 14 hónap után váratlanul szakított, magyarázat nélkül itt hagyott. Egyedül maradtam a fájdalommal, arra sem méltatott, hogy megindokolja a döntését. Ezt az egészet nem értem, hiszen nagyon boldogok voltunk. Vittem magammal mindenfelé, amikor csak szabaddá tudta magát tenni. Ötször jártunk külföldön, mindenhová befizettem, ahová vágyakozott. Megtettem mindent, amit csak akart, a csillagokat is lehoztam neki az égről! Éppen ezért nem értem a döntését. Bennem most – magyarázatok nélkül hagyva – bizonytalanság, szégyenérzet és düh lakozik, és a remény, hogy megbocsát azért, amiről nem is tudom, hogy elkövettem” – meséli halkan.

Beszélgetésünk során kiderült, szex csak a kapcsolat elején volt Mihály és Lilla között. Később apró-cseprő kifogások miatt gyakorlatilag eltűnt a szex. A nő elhúzódott, Mihály megértette, tapintatosan tiszteletben tartotta Lilla éppen “aktuális állapotát”. Mihály utólag már látta, hogy párja csakis akkor akart szerelmeskedni, ha valamit el szeretett volna érni, valamit, ami súlyos pénzbe került.

A férfi akaratlanul is belekerült egy szexuális játszmába. Leegyszerűsítve a képletet: kapott szexet, amikor fizetett. Ha Lillának kellett valami, akkor nagyon kedves volt, csábított, Mihály pedig boldogan hitte el az imitált (limitált) érzelmeket. A kapcsolat vége felé már egészen nagy összegekre volt ahhoz szükség, hogy “szeretve” érezze magát. Mihály mégis benne maradt a kapcsolatban, mert hárította azt az érzést, hogy szíve választottja csak kihasználta. Nem mert szembesülni ezzel, hiszen nagy lett volna a vesztesége, már túl sokat ölt bele a kapcsolatba. Ő nem szakított, ezért vele szakítottak!

Egy másik eset kapcsán láthatjuk, hiába kap meg mindent a nő anyagilag, ez hosszú távon semmit nem jelent. A kapcsolat csak ettől nem tud életben maradni. Az érzelmek hiánya kiégéshez, elmagányosodáshoz, az értelmetlenség érzéséhez vezet.

“Úgy éreztem magam, mint egy kirakatbábu”

“Gyurival szakítottam, mert úgy éreztem, az érzelmeket nem tudja felém kifejezni. Bár anyagilag mindent megtett értem, és ez sok értelemben leegyszerűsítette az életemet, ennek ellenére meghoztam ezt a döntést. Azt éreztem, hogy a pénzzel mentesíti magát az érzelmek kifejezése alól – ha minden kiadásomat finanszírozza, ha hoz-visz a terepjáróján, akkor azzal az érzelmek is ki vannak pipálva.

Úgy éreztem magam, mint egy kirakatbábu, akit kitesz az ablakba és büszkén mutogat rá: »Nézzétek, milyen jó nőm van!« Eleinte tetszett, hogy állandóan ruhát vásárolt nekem. A macska is boldog, ha megnyalja a tejfölt, nem? De aztán, amikor állandóan azt kellett viselnem, amit ő mondott, akkor elegem lett az egészből. A pénzéért szinte megvásárolt engem. Boldogtalan lettem, nem kívántam őt, így elmaradt a kapcsolatunkból a szex. Persze aztán követelőzött, de én nem vágytam rá. A hangulat egyre rosszabb lett közöttünk, és akkor én azt mondtam magamban, ezt nem csinálom tovább!” – panaszolja a 33 éves Kati.

A második történet egy tipikus “aranyketrechelyzet”. Kati az érzelmeken kívül mindent megkapott, mégsem volt boldog. Egy ideig tetszett neki, hogy kényeztetik, de ez kevésnek bizonyult, az érzelmi szükségletei, az intimitás- és meghittségigénye nem elégültek ki. Ebben a történetben szintén egy alá-fölé rendeltségi viszony alakult ki. Gyuri a pénzéért megengedte magának, hogy dominánsként maga alá gyűrje Katit, akinek “hálásnak” kellett volna lennie azért, hogy a férfi játékszere lehet. Ám Kati nem akart játékszer lenni, ő egyenrangú, érzelmekkel teli kapcsolatra vágyott.

Mi történt?

Az első esetben Mihálynak ugyan voltak érzései, de elkövette azt a hibát, hogy mindent készen és “megcsócsálva” tett bele a kapcsolatba. Lilla nem nyújtott érzelmeket, tudatosan törekedett arra, hogy a kapcsolatból kiszipolyozza a pénz adta örömöket. Ez csak egy ideig tud működni, ugyanis az érzelmi hiány megbillenti a kapcsolatot. A nő irányította, manipulálta Mihályt, aki a szakítás után értetlenül állt a helyzet előtt. Mihály ugyan beletett mindent, amije volt neki, mégis ő veszített ebben a játszmában. Hiba volt, hogy mértéktelenül kiszolgálta Lillát, ezáltal a nő egy felsőbbrendű, irányító szerephez jutott, és egyszerűen kihasználta ezt a pozíciót. Aztán egy idő után – vélhetőleg amikor akadt Lilla számára egy még “izgalmasabb” partner – egyszerűen és felelősség nélkül kilépett a kapcsolatból.

A pénz csak ideiglenes örömöt nyújt

Sokan azt gondolják, a pénz megléte vagy hiánya befolyásolja a kapcsolatok minőségét. Bármennyire is így tűnik, ez nem így van. Az emberek úgy vélik, hogy a boldogság titka a gondtalanság, az, hogy a pénzen megvásárolható dolgok minősége és színvonala határozza meg azt, hogy az ember hogyan érzi magát. Kutatások igazolják, egy lottóötös megnyerése, vagy egy jó autó megvásárlása során érzett boldogságérzés körülbelül egy-másfél hónapig befolyásolja az ember életét. Utána megszokja ezt az érzést, és újra kell valami, még több és még jobb, mint az előző, nagyobb adag ahhoz, hogy újraéljük ezt a magával ragadó érzést.

Párkapcsolati egyensúly

A szerelem, a párkapcsolat egy adok-kapok játék. Akkor érzi benne jól magát az ember, ha a befektetett energia és az érzelmek mennyisége arányban állnak azzal, amit a kapcsolaton belül megkapunk. Ha ez tartósan hiányzik, akkor működésképtelenné válik a kapcsolat. A domináns – felsőbbrendű pozícióban lévő fél – elnyomóan viselkedik, a másik pedig kezdi magát rosszul érezni. Gyűlnek a sérelmek, szomorúvá válik a kapcsolat. Az alárendelt fél elmagányosodik, a domináns fél pedig azt érzi, ő az, aki többet invesztált a kapcsolatba.

Érzelem, intimitás, kötődés

 

A cikk szerzője Bibók Bea pszichológus, szexuálpszichológus, pár- és szexuálterapeuta. A Babes – Bolyai Tudományegyetem pszichológia szakán végzett, mint pszichológus. A Magyar Családterápiás Egyesület család- és párterápiás képzését követően a Semmelweis Orvostudományi Tudományegyetem posztgraduális képzésén tanult szexuálterápiát. Tagja a Magyar Családterápiás Egyesületnek és a Szexológiai Tudományos társaságnak, valamint a Magyar Szimbólumterápiás Egyesületnek.

A párkapcsolatok kezdeti szakaszában, amikor két ember megismeri egymást, az érzelmeknek nagyon nagy szerep jut abban, hogy a kötődés – a mindent kibíró kötelék – képes legyen kialakulni. Ehhez sok beszélgetésre, érintésre, meghittségre és időre van szükség. A szex akkor tudja erősíteni a kapcsolatot, ha érzéseken alapul. Abban az esetben, ha a nő “szerepet játszik”, igyekszik megfelelni a férfi elvárásainak – és ez a viselkedés ellentmondásos a természetes viselkedésével –, ez félrevezeti a férfit, és meghagyja őt abban a hitben, hogy a nőnek tényleg arra van szüksége, amit ő adni tud, hiszen boldog! Létrejön egy olyan kapcsolat, amiben egyik ember sem azt kapja, amire szükségük van. Eleinte úgy csinálnak, mintha ez megfelelne nekik, de egy kis idő után felszínre kerül a csalódottság és elkeseredettség, magányosság és érzelmi deficit.

Szex mint érzelmi mutató

A párkapcsolatok életében a szex nagyon jól mutatja a párkapcsolatok hőfokát. Nem működik hosszú időn keresztül érzelmek nélkül, előbb-utóbb érezhető változás következik be a pár szexuális életében akkor, ha hiányzik az érzelem. Ne feledjük, érdekből, a megfelelés kényszere alatt szeretkezni nem lehet, esetleg csak egy gyenge imitáció erejéig! Ez azonban nem az a műfaj, ami a szeretettség és érzelmi biztonság érzését megadja!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top