Szex

Szülés utáni szex és fogamzásgátlás

A szülés után a szervezetében egy sor olyan változás következik be, amelyek miatt a legtöbb kismama számára a szex és így a fogamzásgátlás is másodrendű vagy éppen lényegtelen kérdéssé válik egy időre. Rendszerint 6-8 hét után azonban újra napirendre kerülhet a téma a pároknál, de ajánlott tisztázni néhány dolgot, még mielőtt átadják magukat a házasélet gyönyöreinek.

Egy kis türelem kell

Vannak párok, akiknek túl hosszú a hat hetes kényszerpihenő, bár ez a ritkább eset. Szülés után ugyanis a legtöbb nő szervezete annyira a baba ellátására koncentrál, hogy a szex fel sem merül a lehetőségek között, sőt egyenesen viszolygást érez a kismama a szerelmeskedés gondolatára is, arról nem beszélve, hogy a hüvelye és méhe nem készült még fel az együttlétekre. A hüvelyszárazság miatt igen fájdalmas lehet a szex, a méhszáj nyitottsága pedig szintén fájdalmat okoz, és ezen túl még fertőzésveszély forrása is. Az már csak hab a tortán, hogy sok kismama szégyelli a párja előtt megváltozott testét, a ráncokat és megereszkedett bőrt, és ezek a gátlásai tovább nehezítik számára, hogy élvezetet találjon a szexben, és önfeledten adja át magát párjának és az élménynek.
 
Szülés után szex és fogamzásgátlás?
 

Egyszóval szülés után a szex kissé komplikált vállalkozás. Hat hét önmegtartóztatást javasolnak az orvosok, de van, akinek több, másoknak kevesebb idő kell, hogy újra megjöjjön a kedv. Általános szabály, hogy legjobb, ha a nő hallgat a testére a férfi pedig a nőre, és addig nem erőltetik a dolgot, amíg a kismama lelkileg és fizikailag nem áll készen újra a szexre. Ám amikor ez az idő eljön, egyúttal újra meg kell fontolni a fogamzásgátlás lehetőségeit is.

Szoptatás alatt is teherbe lehet esni

Akár természetes úton, akár császármetszéssel jött a gyermek a világra, a hormonok működése a
méhlepény távozása miatt megváltozik, és fokozott működésbe kezdenek azok a hormonok, amelyek kiváltják az anyatejképződést. Ezek a folyamatok természetes fogamzásgátlóként működnek, de ez korántsem jelenti azt, hogy teljes védelmet nyújtanak egy újabb teherbeeséssel szemben. A szoptatós kismamák általában a szülés után 10-12 héttel már újra fogamzóképesek, akik nem szoptatnak, akár már négy hét után is teherbe eshetnek.

A megfelelő fogamzásgátlás lehetőségéről tehát érdemes konzultálni az orvossal még az előtt, hogy a pár újra belemerülne a szex gyönyöreibe. Azt mindenképpen figyelembe kell venni, hogy szoptatás alatt hormontartalmú, kombinált fogamzásgátló készítményeket nem szabad szedni. Ennek oka, hogy az anyatej termelődését a kombinált fogamzásgátlók egyik komponense hátrányosan befolyásolhatja – az anyatejnek mind a mennyisége, mind a minősége csökkenhet, míg az egykomponensű tablettának nincs ilyen hatása.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top