Szex

Miért kell elmagyarázni a férfiaknak, hogy…?

A legnagyobb csalódás rendszerint azokat éri, akik azt hiszik, az életben vannak olyan elemi dolgok, amik annyira alapvetőek, hogy azokról beszélni sem kell. Nos, ez egy hibás feltételezés, szóból ért az ember – még a szexben is.
Dr. Gerevich József psziciáter korábbi íársait a szakértő bloogján találod!
Dr. Gerevich József pszichiáter korábbi
írásait a szakértő blogján találod!

Levélíró nők kérdezik tőlem kíváncsian, miért kell mindent a férfiak szájába rágni. Hogy lehet az, hogy a férfiak maguktól nem gondolnak arra, hogy mire van szüksége egy nőnek. Az egyik levélíró azt írta: “szerettem volna néha virágot kapni a páromtól, de nem kaptam. Végül úgy gondoltam, szóvá teszem. Kaptam is hideget-meleget. Megmagyarázta nekem, hogy ő nem olyan, aki rózsát ad a párjának, de esténként részegen megveri. Nem volt erőm vitatkozni vele…”  Vagy egy másik levélíró, aki belefutott abba, hogy kielégítette párját, miután a férfi elégedett mosollyal befordul aludni: “miért kell elmagyarázni a férfinak az egyszerű tételt, hogy ha a férfi ’elmegy’, a nő attól még kielégítetlen marad. Mindenről kell beszélni, semmi nem magától értetődő?”

Beszélni kell!

A kérdésben benne van a válasz: igen, mindenről kell beszélni, még akkor is, ha “nincs erőnk hozzá”, vagy akkor is, ha “dedóban”, óvodában érzi magát az ember ilyenkor. Ugyanis azok a férfiak, akiknek nem magától értetődő, hogy egy nőnek is szüksége van a kielégülésre, valószínűleg olyan nőkkel voltak korábban, akik ezt soha nem tették szóvá. A férfinak az a furcsa illúziója támadhat ezekben a kapcsolatokban (és ezt sokszor a nők szavakkal is megerősítik), hogy a nők már attól kielégülnek, ha látják a férfi kielégülését. A férfi így fordított szocializációs folyamaton megy keresztül. Már az édesanyjától megtanulja, hogy az ő puszta léte boldogság a nők számára. Ezért neki semmit nem kell tennie.

Miután nincsenek elvárások vele szemben, vagyis ő úgy jó, ahogy van, és ezt első szerelmei sem cáfolják, sőt megerősítik, a férfi sajátos narcisztikus csapdába kerül. Ha valaki ünneprontásként egyszer meri az ellenkezőjét mondani mindannak, amit korábban hallott, vagy egyszerűen csak mondani valamit, azt vagy elengedi a füle mellett, mintha meg sem hallotta volna, vagy világvége hangulatba kerül, és napokig nem lehet hozzá szólni. Ritka az a férfi, aki az őt istenítő nők után ránéz a vele elégedetlen nőre, és csak ennyit mond: bocsánat, teljesen igazad van, ezt magamtól is tudnom kellett volna, máskor sokkal jobban fogok figyelni erre.

Anya szeme fénye!

Nem úszhatják meg a nők azt, hogy férfi partnerüket ne vigyék végig egy olyan másodlagos szocializációs folyamaton, amelyben a férfi megtanulja mindazt, aminek a nagy részét saját anyjától (és más nevelő személyektől) kellett volna. Ráadásul ez sem elég. Már az első találkozások során el kell indítani ezt a folyamatot. Úgy is fogalmazhatnánk, meg kell mondani a férfinak, “merre van az előre”. Ha ezzel a nők késlekednek, később már egyre nehezebb dolguk lesz.

Kétféle férfi van. Van, aki már rögtön az elején közli, hogy ő erre alkalmatlan, hagyják őt békén, jó ő így, ahogy van, sőt így a legjobb. Még hozzáteheti: elég sok nőnek beletörött ebbe már a bicskája. Az ilyen férfival nincs többé semmi teendő, csak annyi, hogy messziről kerülni kell. A másik típust ajánlom a nők szíves figyelmébe, mert vele már lehet valamit kezdeni. A férfiaknak ez a típusa rögtön “veszi a lapot”. Könnyedén vagy nehezebben, de igyekszik minél hamarabb ráállni arra a hullámhosszra, amelyet a nő kínál. Megérzi azt, hogy szüksége van a nő által meghatározott szempontok végiggondolására. Akár még válságon is képes átmenni azért, hogy megtarthassa a nőt. Tulajdonképpen a férfiak felnőtté válását jelenti ez a folyamat. És egy érett, autonóm nő csak érett, autonóm férfival lehet boldog. De szavak nélkül ez nem megy…

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top