Szex

Férfiak, akik megfutamodnak a szex elől

Tudjuk jól, mennyire beindul a vágy, ha már írásban – mondjuk chaten, e-mailben –, vagy épp telefonon keresztül izgatjuk egymást, miközben alig várjuk a folytatást, ami jó esetben eksztatikus szeretkezésbe megy át, szerencsétlen esetben azonban semmi nem történik. Dr. Gerevich József pszichiáter most azokról a férfiakról mesél, akik éles helyzetben menekülőre fogják.

Liza az interneten ismerkedett meg Csongorral. Kapcsolatuk viharos gyorsasággal indult be, az első Skype-beszélgetés hatórás volt, és ezt követően is minden nap órákat beszélgettek az interneten keresztül. Liza várta-várta, hogy Csongor randevúra hívja, azt hitte, szeretné őt a fizikai valóságában is megismerni, megfogni a kezét, elvinni egy moziba, meginni vele egy kávét, vagy egyszerűen csak sétálni a Duna-parton. Több hónap telt el így. Végül Liza tudomásul vette, hogy Csongorral valami nincs rendben, és megszakította a kapcsolatot.

Miért futamodnak meg a férfiak?

Eszter és Balázs egy születésnapi házibulin találkozott először. Telefonszámot és e-mail címet cseréltek, és egyre forróbb sms-eket és leveleket váltottak egymással. A levelekben félreérthetetlen célzásokat tettek arra, hogy kívánják egymást, és szeretnének minél hamarabb összebújni. Esztert meglepte, hogy mégsem az következett be, amire vágyott. Balázs levélszexet javasolt neki. A lány először nem is értette, mi az. Majd amikor megtudta, ez az jelenti, hogy részletesen leírják a szexuális együttlétet, mintha az a valóságban is megtörténne, határozott nemet mondott. Akkor Balázs a telefonszexet hozta szóba, Eszter ebbe belement, mert úgy gondolta, hogy ez életszerűbb, mint a levélszex, és talán még folytatása is lesz. Nem lett!

És végül rövid idézet egy levélből: „Ami furcsa kezdett lenni, hogy egyre halogatta, hogy valóban meg is éljük azt, amiről beszélgetünk, a lelkiismeretére hivatkozva. (…)  Végül is elszánta magát és megbeszéltünk egy forró randevút, legalábbis szóban. A megvalósulás igen érdekes és furcsa volt számomra, alig ért hozzám, annak ellenére, hogy az egyéb randikon hevesen csókolóztunk, ebben az esetben azt sem lehetett. Végül is valahogy átestünk rajta. Arra gondoltam, hogy ilyen nehezen lépi át az intimitásnak e vonalát, úgyhogy adtam neki még esélyt. Folytattuk furcsa kapcsolatunkat, verbálisan eget verő szexekről beszélgettünk, ám amikor újból találkoztunk, arra kért, hogy most csak orálisan elégítsem ki, mert neki ez okozna nagy örömet, és egyszer tegyem ezt meg. Hát megtettem, abban bízva, hogy ezzel elnyerem a bizalmát.” De a kedves hölgy nem nyerte el a partnere bizalmát.

Mi a magyarázat?

Miután egyre több hasonló történetet hallok, érdemes végiggondolnunk, mi lehet ezeknek a furcsa történeteknek a hátterében. Mindegyik történetben az a közös, hogy a férfi vonakodik a szextől, meghátrál az utolsó pillanatban; vagy olyan alternatívát javasol a szex helyett, amely a nő szerint életidegen. Egy további fontos és közös vonása ezeknek az eseteknek: a nők egyáltalán nem értik, miért viselkedik a férfi ennyire passzívan, miért hátrál ki a szexből.

Tapasztalataim alapján a leggyakoribb magyarázat, hogy a férfinak nem igazán tetszik a lány, nem vonzódik hozzá eléggé. Nem mondja ki, mert nem akarja megbántani a nőt. Azt is tudja, ha ezt kimondja, vége a játéknak. Nem tisztességes, de a férfi úgy gondolja, amíg nincs jobb, „eljátszogat vele” egy darabig. Ez a virtuális játék oldja a magányát, csökkenti szorongásait, növeli az önbizalmát, hiszen kéznél van egy nő, akinek ő tetszik. Sok esetben azonban egész egyszerűen rossz a férfi énképe, nem tartja magát elég férfiasnak – például úgy érzi, kicsi a pénisze, nem teljesít jól az ágyban, a nő kineveti, impotensnek fogja tartani, nem szeretne újabb kudarcot.

A jelenségre egy további, ám az előzőeknél bonyolultabb magyarázat, hogy a férfi még nincs túl a lelki kamaszkoron, még nem zárult le a pszichoszexuális fejlődése. Még nyitott a kérdés, melyik nem iránt vonzódik, nem alakult ki a nemi orientációja. Mindkét irányban próbálkozik, tapasztalatokat gyűjt, mielőtt elkötelezné magát valamelyik irányban. Ennek az útkeresésnek lesz áldozata a nő, aki nem érti, miért viselkedik furcsán partnere. 

Egy további nagyon is létező magyarázat, hogy a férfi egyértelműen meleg, de még maga előtt sem tudja teljes mértékben felvállalni, hiszen tele van előítélettel a melegekkel szemben, vagy ahogy az analitikusok fogalmaznak, retteg attól, hogy szembenézzen saját homoszexualitásával, ezért inkább elkerülő manőverekbe fog, azaz olyan játékokba keveredik, amelyek elterelik a figyelmét a férfiakról. Így maga előtt is az a látszat alakulhat ki, hogy ő a nőkhöz vonzódik, ám amikor élesedik a helyzet, lelohad a mesterségesen gerjesztett vágy.

A nő dönt!

A nőknek el kellene dönteniük, hajlandók-e belemenni a „kedves nővér” típusú terápiás játszmákba, vagy inkább megpróbálkoznak újabb kalandokkal. Azoknál a nőknél jelentkezik ez a dilemma, akik már régóta keresik a párjukat, gyakran önértékelési problémákkal küzdenek, és kezdenek a keresésbe belefáradni. Végre találnak valakit, akivel szót tudnak érteni, akivel egy hullámhosszra tudnak kerülni. Nehezen engedik el a másikat, nem akarják belátni, hogy a meghátráló, vonakodó férfi nem az ő műfajuk.

Még több történetet dr. Gerevich József pszichiáter blogján, Az intimitás útvesztőin olvashatsz. Kattints ide!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top