Szex

A pornó csapdájában

Az örökösen szexuálisan kiéhezett nők, a vad sminkek, a hosszas, hangos nyögések és zihálások, a mindig orgazmust produkáló, éhes puncik azt a téves érzést keltik a férfiakban, hogy ez a természetes és elvárható...

Iván érkezik hozzám; harmincöt éves, csinos férfi, és pornófüggő. Az ő története nem egyedi. Jól mutatja, milyen könnyű a pornó fogságába esni, felszámolni az emberi kapcsolatokat, a kiégés szélére kerülni. Ő eljutott oda, felismerte, hogy segítséget kell kérnie, mert egyre mélyebbre zuhan: 

“A barátnőm rég elhagyott, tönkrement a párkapcsolatom, mert nem bírtam leállni a pornónézéssel – meséli Iván. – Pedig akkor még szolidabb filmeket kedveltem. Ma már nem izgatnak sem a gang-bang jelenetek, sem az anális szex. Több kell. Egy időben a szado-mazo filmekre indultam be. Emlékszem, amikor megláttam egy bőrszerkót vagy egy ostort, máris azt éreztem, ott nyomban ki kell vernem. De mára már ezt is meguntam. Kerestem mást. Az öklözős anális szex, vagy amikor üveget dugnak a vaginába, az is izgatott egy darabig. Aztán már az sem, durvább tartalmak jöttek. Ekkor éreztem azt, hogy nincs megállás a lejtőn, szakemberi segítséget kell kérnem, mert teljesen kiégek. Ráadásul képtelen vagyok nőkkel ismerkedni, mert érzem, hogy kevesek számomra.”

A pornó csapdájában

Iván történetéből is láthatjuk, a kialakult függőség esetén a pornót nagy mennyiségben néző ember nem a szexuális fantáziák kiélésére használja a filmeket, hanem a partnerétől, az intimitástól a meghitt közelségtől való távolmaradását kompenzálja a pornóval, mondhatni, ebbe menekül. Egy idő után olyan természetessé válik a mindennapos pornónézés, hogy észrevétlenül alakul ki a függőség. Gombnyomásra történnek a dolgok, “gyorséttermi” módon. Rámutatok – ezt kérem –, és már fogyasztom is.

Hogyan hat a pornó a férfiakra?

A pornó eredetileg a férfiaknak készült műfaj: olyan képi világgal dolgozik, ami főként a férfi agy működésére képes hatni, az ő agyuk érzékenyebb a vizuális ingerekre, mert az ingerület elvezetése az idegpályákon gyorsabb, mint a női agyban. A vágy létrejöttéért nem kell megdolgozni, a vizuális ingerek pillanatokon belül szexuális izgalmat generálnak. Nincs szükség élő szituációra, a villódzó, bonyolult képek hatása óriási: a csücsörítő vörös száj, a megvilágított, tátongó vagina erős inger, a kielégülés gyorsan érkezik. A pornófilmeket rendszeresen néző férfiak szexuálisan ellustulnak. Nem képesek megkívánni párjukat, nem töltenek időt előjátékkal, inkább titokban maszturbálnak. Sokszor nem is gondolják, milyen nagy veszéllyel jár a mértéktelen pornó! A szexuálisan örökké kiéhezett nők, a vad sminkek, a hosszas, hangos nyögések és zihálások, a mindig “orgazmust” produkáló, éhes puncik azt a téves érzést keltik a férfiakban, hogy ez a természetes és elvárható. Egy idő után a hétköznapi élet erotikus szituációi nem hatnak rájuk, így sokszor zátonyra fut a párkapcsolatuk.

Ezt tapasztalta meg egy másik kliensem, Kata is: “Hat év után bedobtam a törülközőt, egyszerűen nem bírtam lépést tartani a párom szexuális igényeivel. Mindig jól működött közöttünk a szex, pornót is sokszor néztünk együtt, idővel azonban neki egyre “többre volt igénye”. Egy sima szerda esti szex már nem elégítette ki, vad, durva és extrém helyzeteket akart, másképp nem is tudott kielégülni. Akkor léptem ki, amikor arra eszméltem, hogy másfél éve nem volt orgazmusom, csak az ő kielégüléséről szólt a kapcsolatunk.” 

Hogyan hat a pornó a nőkre?

A statisztika szerint a pornófilmnézők 22 százaléka nő, 78 százaléka férfi. Ennek oka, hogy a férfiaknak készült pornófilmeket a nők nem képesek oly mértékben élvezni. Hogy miért? Egyszerű. Mert hiányzik belőle az érzelem, és a férfiaknak szóló pornófilmekben a nők szexuális tárgyként, személytelenül vannak megjelenítve. Amikor egy nő pornófilmet néz, akkor óhatatlanul összehasonlítja saját magát, a testét, a nemi szervét, a szexuális viselkedését, orgazmusát a filmen látottakkal és meginog az önbizalma. A nőknek szóló pornó egy más műfaj: gyengéd, finomabb szexet mutat, és alapvető követelmény, hogy a férfiarcok is láthatóak legyenek, mert a nők számára ez fontos az izgalmi szint eléréséhez. Számukra a nemi szervek látványa kevésbé vonzó, inkább az érzelmi megnyilvánulásokat, érzéki jeleneteket nézik szívesen.

Hogyan működik a vágy?

A vágy pavlovi, orgazmus alatt történik meg a bevésődés: ha egy férfi vágya párjának illatától jön létre, az lesz rá erotikus hatással, esetében a párja illata és az orgazmus fog összekötődni. Ha a mértéktelen pornófilmnézés során az orgazmust a gyorsan változó, bonyolult pornóképekkel éli meg, akkor ily módon történik meg a bevésődés. Idővel semmi más ingerre nem lesz képes orgazmust elérni. Ezért tapasztalható manapság az a jelenség, hogy sok fiatal fiú képtelen az orgazmusra párjával, ám maszturbáláskor remekül működik a dolog.

A pornó csapdájában

Hogy ez mennyire így van, azt Jasmin, a Budapesten tanuló külföldi diáklány beszámolója is megerősíti: “a keleti világban a csadorban járó nők azzal csábítanak, hogy mindenüket betakarják, nem engedik látni testrészeiket. Még a párjuk sem láthat belőlük semmit. Én is tapasztalom, hogy amikor elővillan a bokám vagy a vállam, netán a mellem, a párom azonnal szexuális izgalomba jön, remeg, és alig várja, hogy a hálószobába vonszoljon.”

A pornó hatása a párkapcsolatokra

“Pár napja felfedeztem a számítógépen, hogy a párom pornóoldalakat böngész, míg én alszom, és a szennyes kosárban lévő ruhákon található foltok alapján ezután önkielégítést is végez. Én teljesen magamba roskadtam, eddig sem volt sok önbizalmam, de most már semennyi nincs. Fogyókúrázom is, hogy leadjam a néhány felesleges kilót, ami rajtam maradt, de feleslegesnek tűnik, mert a párom helyettem önmagát választja” – írja egy olvasó a Válaszkeresőn.

A pornó csapdájában

Ha egy párkapcsolatban élő férfi rendszeresen néz titokban pornót, akkor számolnia kell azzal, hogy párja elveszíti a bizalmát. A nő úgy érzi, ő nem elég jó, nem elég szép, hiszen párja más nők képeire titokban önkielégít. Csalódottá, bizalmatlanná, magányossá, önbizalomvesztetté válik. Eleinte nem érti, mi történik, csak azt érzékeli, hogy párja már nem kívánja őt. Később, mikor fény derül a pornófüggőségre, akkor a tehetetlenség érzése keríti hatalmába. Hogyan küzdhetne egy olyan fantommal, mint a pornó? Hogyan is vehetné fel a versenyt a virtuális világgal?

Mit lát a néző – és mi a valóság?

Válogatott testű, állandóan “élvező” nőket és férfiakat válogatott méretű hímvesszővel, akik a filmen állandóan, fáradhatatlanul, erektált pénisszel órákig képesek döngetni nőpartnereiket. Akik természetesen a film végéig élveznek, mindenre nyitottak, fáradhatatlanok, a sminkjük hibátlan, és partnerüket hangosan biztatva élik meg az sokadik “orgazmusukat”. A férfiak már azonnal álló pénisszel érkeznek a szobába, és még szexuális ingerlés sem szükséges ahhoz, hogy képesek legyenek a szexre.

A nőket profi sminkesek sminkelik, elfedve bőrük hibáit. A világítással is el lehet érni, hogy a filmben szereplő nők hibátlannak tűnjenek. A férfiakat teletömik Viagrával, annak érdekében, hogy az évek alatt tartó munka során fásulttá vált szereplőkbe némi potenciát varázsoljanak. A “felszopó lányok” a másik szobában már előre erekcióhoz segítik a férfiakat, akik egyből merev hímvesszővel kezdenek neki az akciónak. A filmen nem látható, de egy pornófilm több forgatás alatt készül el, majd összevágják a részeket. Ha ugyanis a szereplők elfáradnak, a merevedés elmúlik, akkor kénytelenek megvárni, amíg a férfi főszereplők ismét akcióképesek lesznek. A nők a rendező rendelésére élveznek, hörögnek, néha rossz angol akcentussal próbálják hitelesen buzdítani partnerüket: “Fuck me, more, baby!” És a nő a forgatókönyvnek megfelelően “élvezi” a szexet rendületlenül, amíg a férfi el nem fárad, le nem lankad, esetleg orgazmusa nem lesz. Csakhogy ekkor a filmnek is vége szakad, és a néző visszazökken a valóságba!

A(z) “Nézel pornót?” című szavazás véget ért!
A szavazók többségének véleménye szerint:
Igen!

A pornó jótékony hatása

Egy igényesen, ízléssel lefilmezett pornófilm nemhogy árt, de tanulni is lehet belőle. Olyan pózokat, technikákat láthatnak a párok, amik az újdonság erejével hatnak, ötleteket kaphatnak ahhoz, hogyan színesítsék szexuális életüket. Ebben az esetben a pornófilm akár a szexuális előjáték része is lehet. Arra azonban érdemes odafigyelni, hogy csakis az legyen, a szeretkezés alatt ne terelődjön el a figyelem egymásról! Ellenkező esetben a nők szexuális tárgynak érzik magukat. Vigyázat, a pornófilmekben látott művileg kialakított szerepek nem a valóságot tükrözik, éppen ezért ne várjunk hasonló attrakciót párunktól! Egy őszinte, egymásra nyitott párkapcsolatban lehetőség nyílik arra, hogy bármelyikük szexuális vágyait, fantáziáit közösen éljék meg, találjanak ki olyan szituációkat, amik mindkettejük számára izgalmasak. Ha ezt képesek megvalósítani, akkor egy olyan mély, szexuális síkon is fejlődő kötődés jön létre, ami még erősebbé varázsolja a kettejük kapcsolatát.

A cikk szerzője Bibók Bea pszichológus, szexuálpszichológus, pár- és szexuálterapeuta. A Babes – Bolyai Tudományegyetem pszichológia szakán végzett, mint pszichológus. A Magyar Családterápiás Egyesület család- és párterápiás képzését követően a Semmelweis Orvostudományi Tudományegyetem posztgraduális képzésén tanult szexuálterápiát. Tagja a Magyar Családterápiás Egyesületnek és a Szexológiai Tudományos társaságnak, valamint a Magyar Szimbólumterápiás Egyesületnek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top