Szex

Így mentsd meg a házasságod!

Ha egy gyógyszeren múlna a házasságod, te bevennéd?

Az oxitocin hormon kapcsán a szex, a boldogság és a nyugalom hármasát szokás emlegetni: csökkenti a stresszt, segít lebontani a félelmet, de a szex közben felszabaduló nagy mennyiségű oxitocin felelős az orgazmusért is, és hozzájárul az együttlét utáni boldogságérzethez is. A felsorolásnak azonban ezzel még nincs vége: az anya-gyermek közötti erős kapocs is a szülés során felszabaduló nagy mennyiségű oxitocinhormonnak köszönhető. Javítja továbbá a hangulatot, a párkapcsolatokban pedig az összetartozás érzését erősíti. Tudósok az oxitocin ezen tulajdonságára hivatkozva állítják: a hormon az elhidegült, tönkrement házasságokat is képes megjavítani – írja a Huffington Post – mivel a hormon hatására a kötődés és a ragaszkodás elősegíthető, párkapcsolati terápiák mellett ennek orron át történő adagolása is elősegítheti a házastársak kapcsolatát, állítják az Oxford Egyetem kutatói. 

A(z) “Ha a hormon segítségével megjavíthatnád a házasságod, te bevennéd?” című szavazás véget ért!
A szavazók többségének véleménye szerint:
Persze!

A szerelemhormonnal kutatók korábban már végeztek kísérleteket, 2008-ban például a Zürich Egyetem kutatói például házaspárokkal végzett kísérlete igazolta: orrspray formában adagolt oxitocinnak köszönhetően a felek stresszhormon szintje alacsonyabbá vált, kedélyállapotuk jelentősen javult többet nevettek, odafigyeltek a másikra, és ami a legfontosabb, párkapcsolati problémáikat konfliktusok nélkül meg tudták oldani, empatikusan közeledtek egymáshoz.

A Bonn Egyetem kutatói az oxitocin egy további áldásos hatására is felhívták a figyelmet: a hormon hűségesebbé tesz azáltal, hogy másokkal szemben távolságtartásra ösztönzi a párkapcsolatban élőket. De vajon mindennek tudatában tényleg oxitocint kellene szippantanunk ahhoz, hogy megmentsük a házasságunkat?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top