Szex

Zene, ami felizgat…

"Várj, felteszek előtte valami zenét!", hangzik el sokszor a filmekben és a valóságban a mondat, mielőtt egy pár szeretkezésre adná a fejét. De miért ragaszkodunk a kísérőmuzsikához?

Viháncoló párocska esik be a szombat esti buliról a lány lakására. Már a folyosón egymásnak esnek, és pillanatokon belül a kanapén találják magukat, amikor a lány egyszer csak feláll, és ennyit mond: „Várj, felteszek valami zenét!” Ismerős helyzet, ugye? Nem az lenne jobb, ha egymással foglalkoznának ahelyett, hogy zenét keresgélnek? A válasz korántsem egyszerű.

Zenék, amik beindítanak

A külvilág kizárása

„A zenét sokszor használjuk arra – éppen randevúkon is –, hogy kizárjuk vele a külvilágot, tehát hangfüggönyként nyújt védelmet, ami azt is jelentheti, hogy a gátlásosok számára meghozza az oldást. Nem biztos, de teheti! Szex közben a zene háttér, és nem azért van, hogy különösebben figyeljünk rá. Inkább hangulatot, érzelmeket kelt” – vélekedik Sz. Mikus Edit, a Nők Lapja Cafe szexológus szakértője. De miért fontos, hogy randin a lakásban legyen jó zene? Egyrészt mert nagyon romantikus – a filmekben is ezt hallják-látják, igaz, sokszor aláfestő zeneként –, másrészt a zene a hangulatával elmondhatja azokat a romantikus érzéseket, amiket a meghívó fél a saját szavaival, gesztusaival nem tud. A gátlásokat egészen biztosan oldja, és határozottan segít a hódításban.

Van olyan, hogy szexi zene?

Ha a fenti jelenet úgy folytatódik, hogy „a lány odament a lejátszóhoz és berakott egy 100 Folk Celsius-CD-t”, hirtelen mindenki felkapja a fejét. Mert ugyan írott szabály nincs róla, mégis mindenkinek van elképzelése arról, milyen az a „szeretkezős zene”, márpedig a countrys hangulatú gyerekdalok nem tartoznak ebbe a kategóriába.

Rácz Gergő dalszerző (többek között Wolf Katinak és Kocsis Tibornak írt dalokat) szerint a zene nyelvén mindenféle érzelmet ki lehet fejezni, így a szexuális vágyat is. „Megvannak a zenei eszközök arra, hogy egy adott dal a szexualitásra vonatkozzon, sőt azt is tudjuk, miket kell ilyen esetekben elkerülni. Ha egy dal nagyon összetett, és sok benne a zenei váltás, vagy túl komoly, túl szomorú, túl vicces a szövege, vagyis sokat kell rajta gondolkodni, akkor nem lesz annyira érzéki a végeredmény, és kizökkenheti az embert. A ritmus viszont nagyon szexivé tud varázsolni egy számot. A gyorsabb ritmus például fokozni tudja azt az adrenalinnal teli állapotot, amit az ember akkor érez, amikor odalép valakihez egy szórakozóhelyen ismerkedni. Fontos, hogy ritmikailag ne legyenek a dalban túl nagy váltások, és egyenletes lüktetése legyen a zenének. Esetleg egy fokozatos változás, egy fokozatos gyorsulás még belefér. A lassabb daloknál pedig nem a ritmika, hanem a szenvedélyes dallamok és hangok számítanak.”

Zenék, amik beindítanak

A szabályok felrúgása

Hiába tartja be egy dalszerző a szexi zene megírásának minden íratlan szabályát, a végeredmény biztosan nem minden hallgatóból váltja ki ugyanazt a hatást. „Minden hang, minden zene lehet erotikus, ha a hallgatójából ilyen hatást vált ki. Nyilván ennek vannak ízlésbeli, neveltetésbeli és tapasztalatbéli előzményei. Ha valaki korábban hatalmasat szeretkezett a tengerparton, vagy egy erdőben, akkor számára erotikus »zene« a tengerzúgás vagy a természet hangjai akár CD-ről is. A zene szexuálisan beindíthat, de mindenkiből más-más hang és más-más hangszer válthatja ki ezt a hatást” – véli Sz. Mikus Edit szexológus. Rácz Gergő szerint is alapvető elvárás, hogy a pár mindkét tagjának tetsszen az adott zene, ugyanis hiába van egy dalban szaxofon és kellemesen lüktető ritmus, ha a páros valamelyik tagjának nem tetszik az adott szám, könnyen lelombozó lehet.

A legszexibb hangszerek

Szexológus szakértőnk szerint: „Az ízlésbeli különbségekre alapozva nem lehet azt sem mondani, hogy az egyik hangszer hangja erotikus, a másiké meg nem. Nekem például a legerotikusabb a szaxofon meg a dob. (Ez utóbbi képes transzállapotot generálni, ami segít a kéjélmény elérésében is sokaknak, de nyilván nem mindenkinek.) Lehet, hogy másvalakinek pedig a hárfa, mert az annyira lágy, vagy az elektronikus zene, amivel lágy kórushangokat is lehet kreálni, ami fennköltté, mennyeivé, légiessé teheti a hangulatot.” A szaxofonban, úgy tűnik, nagy a közmegegyezés, ugyanis Rácz Gergő is elsőként ezt a hangszert nevezte meg: „Nagyon erőteljes, harsány és szenvedélyes hangja van. Ide sorolnám még a spanyol gitárt, aminek nagyon felperzselő a hangzása, de például Gary Moore gitárszólói is nagyon szenvedélyesek. A gitár formáját nem véletlenül hasonlítják gyakran a női testéhez.”

Ők a szuperszeretkezős előadók

Bár főképp a személyes ízlés a döntő annak meghatározásában, hogy egy zene szexi-e vagy sem, van néhány előadó, akinek dalait a közmegegyezés egyértelműen szexinek tartja. „Én ide sorolnám Barry White-ot, akinek a mély orgánumát és a lassú számait a legtöbb nő nagyon szereti. Justin Timberlake és Prince hangja ugyan teljesen más, nekik viszont annyira ritmikus, annyira lüktető dalaik vannak, amiért szintén ebbe a kategóriába sorolhatók” – mondta el nekünk Rácz Gergő.

Szexis fotók készültek Sarka Katáról
Újabb szexis fotók Szabó Zsófiról

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top