Szex

Még Jennifer Aniston is szörnyen színleli az orgazmust

A hollywoodi szexjelenetekben a női orgazmusok olyanok, ahogyan a férfiak ezt elképzelik.


„Amikor szexjelenetet mutatnak, a filmek többnyire a behatolás pillanatára koncentrálnak. Ilyenkor a színésznő csak hátrahajtja a fejét, és már élvez is” –
mesélte Greta Gerwig, hollywoodi színésznő (Rómának szeretettel) egy interjúban. Az Álomgyár előszeretettel egyszerűsít le dolgokat, és ennek a sztereotipizáló gondolkodásmódnak estek áldozatul a női orgazmusok is a filmvásznon. Persze szexjelenetet forgatni egyáltalán nem könnyű. Számos sztár és rendező lenyilatkozta már, hogy borzasztó nehéz az intimitás látszatát kelteni egy olyan helyzetben, amikor a színészek körül tucatnyi ember legyeskedik kamerákkal, lámpákkal és mikrofonokkal a kezükben.

Szabályokkal az orgazmus ellen

Mindemellett rengeteg szabályt kell betartani. Egy szexjelenet a filmben nem lehet túl hosszú, kellenek bele „történések” (vagyis például nem lehet úgy leforgatni, hogy végig csak a színésznő arcát mutassák közben), és fontos, hogy változatosak legyenek a képek (a közelik váltakozzanak a félközelikkel és a teljes alakos képekkel). Persze ettől még sikerülhetne hitelesen is egy ilyen felvétel, ha nem a férfi nézőpontot érvényesítenék. Csakhogy Hollywood vezető embereinek (producerek, rendezők, operatőrök…) jelenleg a nyolcvan százalékát teszik ki a férfiak.

A férfiak esete a női élvezéssel

„Mivel a filmeket többségében férfiak készítik, általában a férfi nézőpont érvényesül bennük, és ez igaz a szexjelenetekre is” – mondta Kimberly Peirce rendezőnő (A fiúk nem sírnak). Ezért alakulhatott úgy, hogy a filmek többségében a női orgazmust úgy ábrázolják, ahogyan azt a férfiak elképzelik, vagy ahogy a vágyálmaikban létezik. A sóhajtozó hangon előadott és folyton ismételgetett „Istenem!” mondatok, vagy az egyre intenzívebb és egyre hangosabb nyögdécselés/sikoltozás a legtöbbször elég távol állnak attól, hogy egy pillanatig is komolyan vehessük. Leegyszerűsített sztereotípiák, melyek léteznek ugyan, de általánosnak korántsem nevezhetők. Ráadásul még a legnagyobb sztárok is gyakran élnek ezekkel az olcsó eszközökkel, ha egy filmben orgazmust kell eljátszaniuk. Jennifer Aniston fürdőszobában előadott jelenetét A minden6óból minden idők legrosszabbul eljátszott orgazmusai között tartják számon, és hasonlóan dicső szavakkal szokták illetni Katherine Heiglt is, aki A csúf igazság egyik jelenetében produkál egy szégyenletesen silány műélvezést a vibráló bugyijának köszönhetően.

Hollywoodi sablonorgazmusok

Azt, hogy a filmekben lévő orgazmusok meglehetősen hasonlóak, egy vicces videó is tökéletesen bizonyítja. A lányok összeszedték a filmekben fellelhető összes túljátszott orgazmusfajtát, és ebben a pompás videóban mutatják be, hogyan csinálják ezt a színészek és színésznők, amikor arra kerül a sor. A hatás kétségtelenül komikus, pedig nem feltétlenül ez lenne a cél.

Fontos a hiteles élvezés

Nemcsak a filmek reflektálnak a valóságra, hanem a valóság is a filmekre. A szexuálpszichológusok szerint például nem kis szerepe van a filmeknek és a pornófilmeknek abban, hogy sok nő úgy dönt, ha nem éli meg az orgazmust a kapcsolatában, akkor színleli azt. Vagy ha megéli, de nem elég látványosan, akkor rádob még egy lapáttal. A férfiak egy része ugyanis hajlamos azt hinni, hogy ha cselekedeteit nem kísérik bizonyos hangok és mozdulatok, akkor nem is igazán tudott örömet szerezni az ágyban. Ráadásul a filmek azt sugallják, hogy ahogy a férfiak esetében, úgy a nőknél is teljesen természetes és elvárható, hogy az aktus közben orgazmusuk legyen, pedig a nők esetében a dolog korántsem ilyen egyértelmű.

Van remény!

Azért Hollywood is fejlődőképes. Ahogy a nők színlelt orgazmusairól is nyíltan mertek beszélni a Harry és Sallyben, ami 1989-ben kifejezetten bátor dolognak számított, úgy olykor-olykor azért össze szokott jönni egy-egy hiteles női orgazmus, akár egy férfi által rendezett filmben is. A Fekete hattyúban Natalie Portman önkielégítése például azért is számít kiemelkedő pillanatnak a filmtörténelemben, mert végre nem férfifantáziaként mutatták be a dolgot úgy, hogy a férfi nézők számára a jelenet vonzó legyen. Portman magát kényeztette azért, hogy neki, és csak neki jó legyen. Csupán ennyi kellett a hitelességhez.

A hét szexkérdése: Miért nem jön az orgazmus?
100 orgazmus naponta

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top