Szex

Miért megyünk bele egyéjszakás kalandokba?

Kinga egy időben párkapcsolatban élt, közben mégis vadidegen férfiakkal feküdt össze. Azonban az ő esete nem egyedi, számos nő bonyolódik bele olykor megalázó kalandokba. Tabutémát feszegettünk, egy szakértővel és egy hétköznapi nővel.

A Nők Lapja Cafénak megszólaló Kinga sorsa kísértetiesen hasonlít a Terápia című HBO-sorozat első részében megismert nőére, akit Marozsán Erika alakít. Laura is párkapcsolatban él, ám egyáltalán nem boldog. Képtelen szeretni a párját, és a saját pszichológusához kezd vonzódni, viszonzatlanul. Ebbéli csalódásában egy szórakozóhely WC-jében szexel egy nem sokkal korábban megismert férfival. A sorozatban leírt helyzet Kinga számára nagyon is valóságos volt. Ő egy harminckét éves, diplomás budapesti nő, aki jelenleg másfél éve párkapcsolatban él, igaz, soha nem költözött össze a férfival. Középvezetőként dolgozik egy reklámcégnél, jó egzisztenciával rendelkezik. Azt mondja, szerelmes a mostani párjába, és soha nem csalná meg őt. De nem volt ez mindig így… A két lány közös problémáit Bagdy Emőke pszichológussal elemeztük, afféle sajátos terápiaként..

 Miért megyünk bele egyéjszakás kalandokba?

Mesélj kicsit magadról és az akkor párkapcsolatodról. Miért bizonytalanodtál el az akkori partneredben?
Igazából együtt éltem valakivel, aki egy pótlék volt, mert másba voltam szerelmes. Semmilyen szinten nem érdekelt az a párkapcsolat, amiben éltem. Pontosan tudtam ezeket akkor is, de kényelmes volt úgy élni. Arra csak később jöttem rá, hogy gyakorlatilag érzelmi és testi prosti voltam. Ahelyett, hogy kiléptem volna a kényelemből, inkább vadidegen férfiakkal bújtam össze. Ha az akkori énemet kellene leírnom, azt mondanám olcsó voltam, közönséges és gyáva.

A pszichológus véleménye:
Gyakran előfordul, hogy a nő ugyan keresi a jó kapcsolatokat az életében, de ezt nem találja meg, ezért belesodródik alkalmi szexuális kapcsolatokba, és azok után nagyon szégyenkezik. Sokféle háttere lehet azonban egyazon viselkedésformának.

A korábbi kapcsolataid esetében is volt rá példa, hogy félreléptél?
Csak akkor.

Pró és kontra. Miért megyünk bele egyéjszakás kalandokba?Mi történt azon az estén, amikor először kerested a boldogságot egy idegen férfi karjaiban? Ez mennyire volt tudatos döntés részedről?
Nem a boldogságot kerestem, hanem a kalandot, a szexet. Ezek a légyottok, numerák arra voltak jók, hogy elhitessem magammal: még most is bárkit megkaphatok, és bármikor kiléphetek ebből a kapcsolatból. És vad szexet kaptam, azt, amiben a párom nem működött. Akit pedig valóban szerettem, nem kaphattam meg. Hát csapongtam.

A pszichológus véleménye
Úgy néz ki, mintha keresne valamit, amivel bizonyíthatja, hogy ő mennyire jó nő, és kívánatossá tegye magát minden férfi számára. Elég kihívóan is viselkedik, hangsúlyozza a saját nőiségét, aminek az üzenete az, hogy „milyen csodálatos, bomba jó nő vagyok”. Amikor valaki valamit ennyire túlhangsúlyoz, a mögött a pszichológia szerint mindig van egy komoly önbizalomhiány. Nem bízik abban, hogy ő elég jó nő, ezért túljátssza a szerepet, hogy felkeltse a férfiak vágyát. Próbál irigységet is kiváltani azok körében, akik tudnak a kalandjáról. Kivált irigységet, kivált feszültséget és kivált szexuális izgalmakat. Végig olyan visszajelzésekre vár, amelyek azt bizonyítják, ő mennyire jó nő.

Abban biztos vagy, hogy az akkori partnered közben hűséges volt-e hozzád?
Igen.

Józanul mentél bele az ilyen afférokba?
Inkább úgy fogalmaznék, akkor mindig „volt bennem valami”. Egy ital, két ital… De olyan nem volt, hogy nem tudtam magamról. Mindig tudtam, mit teszek. Így talán még rosszabb a helyzet, nemde?

Hogy érezted magad utánuk? Adott akár pillanatnyi örömöt is a dolog?
Amikor először megtettem, kb. húszéves lehettem. Az első egy-két ilyen éjszaka után szerintem még büszke is voltam magamra. Igen, jól tudom, hogy milyen undorító ez, de a különbség az, hogy én kimondom, szembenézek magammal. A harmadik, a negyedik, az ötödik… után azonban egyre nehezebb lett. Néha úgy éreztem, hogy figyelnek a trolin az emberek. Hogy pontosan tudják, mit tettem. Undorodtam magamtól, de a látszatot mindig fenntartottam.

A pszichológus véleménye:
Jellemző, hogy közben egyáltalán nem érzi jól magát a bőrében, hiszen a probléma forrása az, hogy rosszban van saját magával, és saját magát se érti. Pedig itt az a legfőbb kérdés, hogy miért nem tud kötődni? Ha egy fiú például készen áll arra, hogy vele élje le az életét, akkor miért hagyja el? Ez a mélyebb ok tudattalan marad.

Melyik volt a számodra legkellemetlenebb eset? Mindegyik csak egyetlen éjszakáról szólt?
Mindegyik egy éjszakáról szólt. A legkellemetlenebb valóban szörnyű. A barátom otthon kockult, valamit dolgozott a gépén, én pedig elmentem szórakozni két fiú barátommal. Azt mondták, hogy tuti nem merek a parkolóban – ez egy szabadtéri szórakozóhely volt – „szeretkezni” valakivel. Rámutattam a srácra, kézen fogtam, és a járókelők és a parkoló autók között megtörtént. Talán tíz percig se tartott. Az volt a mélypontom. Hatalmas szerencsém, hogy akkor még a színes kijelzős telefonok is ritkaságnak számítottak.

Pró és kontra. Miért megyünk bele egyéjszakás kalandokba?

 

A pszichológus véleménye:
Minden ilyen kihívó viselkedésben benne van, hogy valaki bizonyítani akar saját magának. Férfiak is azért keresnek újabbnál újabb kapcsolatokat, hogy saját maguknak bizonyítsák, hogy ők rendkívül jó és potens férfiak. Sok esetben egy nagyon kalandkereső ember nagyon boldogtalan is egyben. Gyakran előfordul, hogy a felnövekedési folyamatban a szüleitől mindig azt hallja, hogy „nem kellesz te senkinek, úgyse fog neked senki udvarolni”. Olyan hatásokat táplálnak belé, hogy ne bízhasson magában. Általában az ilyen viselkedésű nők többsége erős apakötődésben van. Az igazi bálványuk az apjuk, akivel van egy elrendezetlen érzelmi viszonyuk, és ebből fakad, hogy a nőiségük nem tud teljesen kibontakozni. Minden lány először az apját szereti mint férfit, hiszen ő az ideál. A lánygyerekek erősen kötődnek hozzájuk. Sokszor nehéz leválni az apáról, és a párválasztásban vagy egy vele szögesen ellentétes személyiségű partnerhez menekülnek, vagy éppen pont ugyanolyan típusú férfiakkal jönnek össze.

A barátod megérzett valamit a dologból? Nem gyanakodott?
Lehetséges. De soha nem tette szóvá.

Szükséged volt egy bizalmasra, akivel mindezt megoszthatod?
Két fiú barátom tudta. És mint később kiderült, a barátnőm a parkolós jelenetet végignézte. Ő akkor eltűnt az életemből. Most, tizenegy évvel később beszéltünk újra. Akkor nem volt igényem ezt kibeszélni, nem igazán volt igényem bizalmasra. Huszonkét-huszonhárom évesen én ezt nem fogtam fel, nem tudtam úgy megfogalmazni, hogy mi történik velem, mint most. Ez is többévnyi terápia része.

A pszichológus véleménye:
Ha valaki már eljut oda, hogy nem tudja megoldani a saját ilyen irányú problémáit, és segítséget kér, már megtett egy annyira intelligens lépést, ami bizonyítja, hogy mer és tud segítséget kérni. Ez már önmagában előrelépés. Külső segítség nélkül magunk csak jobban belegabalyodunk a problémánkba, és nem tudunk rátalálni arra, hogy milyen rejtett erők vesznek rá arra, hogy ilyen viselkedést produkáljunk.

A történések hogyan hatottak a kapcsolatodra? Miben változott a viszonyotok?
Nem is beszéltük meg, mert egyik napról a másikra kiléptem abból a kapcsolatból. Eltűntem. Új albérlet, új telefon, új munka. Nem akarom őt látni, és azt az életemet sem akarom soha folytatni. Igen, ma is van egyéjszakás kapcsolatom, de nem csapok be senkit, és nem a parkolóban alázom meg magam.

A Terápia a magyar HBO saját gyártású sorozata, ami október 22-én, hétfőn egy kódolatlan napon indul, majd nyolc héten át minden hétköznap este 21:00 órától lesz látható. Marozsán Erika epizódjait hétfőnként lehet majd megtekinteni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top