Szex

Meglepően változnak a tinik szexuális szokásai

Egészen váratlan eredményeket hozott egy új felmérés, amely szerint a fiatalok egyre később veszítik el a szüzességüket. A lányok pedig sokszor nem a szerelmükkel fekszenek le először.

Rohamtempóban változik körülöttünk a világ, ahogy a fiatalok is: egy tini elválaszthatatlan az okostelefonjától, a barátaival több időt tölt a közösségi hálón, mint élőben, és ragozhatnánk. És ahogy a legtöbb szokásuk, úgy a szexuális kapcsolataik is változnak. Ami a jó hír, és amire biztos senki sem számított: a mai fiatalok egyre később szexelnek – derült ki nemrég egy amerikai tanulmányból.

A 15–19 éves korosztályban fokozatosan csökken, jelenleg 40 százalék körül mozog azoknak a tiniknek a száma, akik már túlestek az első szexuális együttléten. Ez ugyan nem egy alacsony szám, az előző évekhez képest viszont csökkenést mutat. Az eredmény a szakemberek szerint valószínűleg inkább a fiúknak köszönhető, akik a vizsgált időszakban egyre később kezdtek szexelni.

Barátság extrákkal című filmbőlA tinik körében is terjed a jelenség?
Jelenet a Barátság extrákkal című filmből.
A tinik körében is terjed a jelenség?

És még a szülők is büszkék lehetnek magukra, mert úgy tűnik, egyre érettebb gondolkodású tiniket nevelnek: a fiatalok ugyanis a tanulmány szerint egyre gyakrabban használnak óvszert az első szexuális együttlét alkalmával. Az viszont már kevésbé örvendetes hír, hogy a szexuális tapasztalattal rendelkező fiatalok gyakrabban is váltogatják a partnereiket.

A felmérésből az is kiderült, hogy egyre több lány nem a szerelmével fekszik le először, hanem valaki mással. Sajnos a tanulmány nem tér ki arra, hogy a lányok a haverjukkal szexelnek-e, vagy esetleg egyéjszakás kapcsolatok során veszítik-e el a szüzességüket. Lehet, hogy terjedőben van a jelenség, amiről mostanában a többségnek Justin Timberlake és Mila Kunis jut eszébe: barátság extrákkal?

A tanulmány az amerikai országos betegségmegelőzéssel foglalkozó szervezet (CDC) megbízásából, 2006–2010-es adatok alapján készült.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top