Szex

Minden tizedik nő használt már esemény utáni tablettát

Bár sem a nőgyógyászok, sem a szervezetünk nem rajong a sürgősségi fogamzásgátlásért, becsúsznak olyan esetek, amikor B-tervre van szükségünk.

Minden tizedik nő használt már esemény utáni tablettátAz Egyesült Államokban az esemény utáni tabletta 2006 óta recept nélkül kapható a patikákban és bárkinek kiadják, aki betöltötte a 17 évet. (Hazánkban a gyógyszert csak nőgyógyász írhatja fel receptre, vagy szükség esetén a sürgősségi ambulanciákon is beszerezhető a szükséges recept.) Ennek ellenére a tabletta használata csupán megduplázódott, ami nem tűnik akkora változásnak ahhoz képest, hogy már nem kell hozzá recept. A Fertility and Sterility című szaklapban megjelent tanulmány szerint a 15 és 50 év közti amerikai nők 10 százaléka használt már sürgősségi fogamzásgátló módszert.
Az államokban a gyógyszer neve Plan B, azaz B-terv, de ugyanannak a hatásmechanizmusnak az alapján működik, mint a nálunk is kapható esemény utáni tabletták: megakadályozzák a peteérést, ha az aktust követő 12–72 órás időszakban veszik be. (Tizenkét órával a védekezés nélküli szeretkezés után a leghatásosabb.)

A szakemberek azt remélték, hogy ha nem lesz receptköteles a tabletta, akkor nagymértékben csökkenni fog a nem kívánt terhességek száma. Érdekes módon azonban a tablettát többnyire olyan fiatal nők veszik meg, akiknél egyébként is számítanánk rá, hogy gondoskodnak magukról. Az átlagos vásárló profilja azt mutatja, hogy ezek a nők fiatalok, felsőfokú végzettségük van és nem házasok, illetve jóval a szegénységi küszöb felett élnek. A szegénységben élő nők azonban csak fele annyiszor választják az esemény utáni tablettát, mint szerencsésebb társaik, holott a nem kívánt terhesség anyagi szempontból őket viseli meg a legjobban. Ennek az lehet az oka, hogy a tabletta 50 dollárba kerül, így pont azok nem engedhetik meg maguknak, akiknek a legnagyobb szükségük lehet rá.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top