Szex

A szexre is kihat az antidepresszáns?

A főbűnös a szerotonin, amely mint kiderült, lehet, hogy nemcsak a hangulatunkért és az étvágyunkért felelős...
Az antidepresszánsok homoszexualitást okozhatnak?
Az angol nők túl kövérek a szexhez

Egy, a Nature-ben megjelent cikk szerint kínai tudósok ki tudták mutatni, hogy a szerotoninszint módosítása homoszexuális vagy heteroszexuális viselkedést okoz egereknél, attól függően, hogy milyen magasra állították be a szerotoninszintet.

Habár a szerotonin mint neurotranszmitter elsősorban a hangulatért, az étvágyért és az alvásért felelős, hatása van az olyan szexuális funkciókra is, mint az erekció, az ejakuláció és az orgazmus. Az embereknél a módosult szerotoninszint alacsony libidót okoz, ami gyakran előfordul szerotoninvisszavétel-gátló antidepresszánsok szedésénél, melyek növelik a szerotoninszintet.

Az antidepresszánsok homoszexualitást okozhatnak?Az egereknél a csökkentett szerotoninszint a szexuális orientációt is befolyásolhatja. Kínai tudósok azt találták, hogy az alacsony szerotoninszintű hím egerek fele elveszti a nőstény egerek iránti preferenciáját. Amikor az egereket vegyes egértársaságba tették, akkor a hímek a másik hím egereket is meghágták, vagyis próbálkoztak vele. Ez nem azért volt, mert eltévesztették a házszámot, az egerek ugyanis kifejezetten vonzónak találták a hím egerek szagát. Ezzel szemben a normális szerotoninszinttel rendelkező egerek közül az összes heteroszexuális volt. A homokos egereket is vissza lehetett téríteni a biológiailag eredményesebb útra egy szerotonininjekció segítségével.

Ez a kutatás ugyan új ajtókat nyit meg a neurotranszmitterek és a szexuális preferenciák összefüggéseinek tanulmányozásában, azonban a kutatók arra figyelmeztetnek, hogy ne vonjunk le egyenes következtetéseket az emberi szexualitásra az egerekéből. Nem elég, hogy az eredmények még csak preliminárisak, de az emberek szexuális triggerei teljesen mások, mint az egereké. Őket ugyanis kizárólag a szag motiválja, míg az embereknél más faktorok is szerepet játszanak a szexuális vágy kialakulásában. Sőt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top