Szex

A stressz a hosszú élet titka

Évekig azt hittük, hogy a stressz rosszat tesz az egészségnek, sőt, öl. Most egy húsz évet felölelő kutatás eredményeiből kiderült, hogy pont az ellenkezője az igaz.
A stressz a hosszú élet titka
Vigyázat! A harmadik év kritikus

A kutatás fő eredménye, hogy az aggodalmaskodó emberek általában túlélik a lazákat, akik semmin nem izgatják magukat.

Az optimizmus abban ugyan segít, hogy az ember boldogabb legyen, abban azonban megakadályozza az optimistákat, hogy annyira odafigyeljenek az egészségükre, mint az aggodalmaskodó, rendelőbe mászkálósak. Előbbiek az egészségüket sorskérdésnek tekintik, és mint ilyet, nem is kívánják kontrollálni, egyszerűen csak optimista módon bíznak benne, hogy minden rendben lesz.

Habár a boldogság vagy optimizmus segíthet a krízisek átvészelésében, ez nem jelenti azt, hogy növeli az esélyeket a hosszú életre. „Azok a résztvevők, akik a legvidámabbak voltak és a leghumorosabbak gyermekkorukban, általában rövidebb ideig éltek, mint a kevesebbet viccelődő társaik. A leghosszabb ideig a legállhatatosabb és a legóvatosabb gyerekek éltek végül” – mondja Leslie R. Martin, a La Sierra Egyetem pszichológusprofesszora, aki a kutatás egyik vezetője volt.

A stressz a hosszú élet titka

Az említett húszéves kutatás egy még nagyobb, 1921-ben kezdett felmérés része, amit a Stanford Egyetem pszichológusa, Louis Terman vezetett annak idején. A vizsgálat eredeti  neve az volt, hogy „Hosszú élet projekt”. 1500 tízéves és annál idősebb gyerek vett benne részt. Az életük különböző aspektusait vizsgálták, mint pl. a család története, kapcsolatok, iskolai végzettség, tanárok és szülők személyisége, hobbik, háziállatok stb. 1991-ben Martin és Howard S. Friedman, az UCLA kutatói, úgy döntöttek, hogy elemzik a 80 éves tanulmány adatait, hogy összefüggéseket állapítsanak meg a  személyiség és az élettartam között. Csak hat hónapot szántak a munkára, de végül húszéves projekt lett belőle.
 

Egyéb  eredmények:

A válás rosszat tesz a férfiaknak, de nem hat ki a nőkre. A hosszú házasságokban élő férfiak nagy valószínűséggel éltek hetven évig, az elvált férfiaknak csak az egyharmada élte meg a hetvenet.

Azok az emberek, akik elkötelezettek voltak a munkájukban, tovább éltek, mint akik nem szerették a munkájukat. Ez még akkor is igaz volt, ha komoly stressznek voltak kitéve a munkájuk során.

A barátok nagy befolyást gyakorolnak az ember egészségi állapotára.  

A háziállatok boldogabbá teszik az embereket, de nem hosszabbítják meg az élettartamot.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top